Az eldobható műanyag tányérok kiváltásával számos cég kísérletezik már jó ideje, de lehetséges, hogy egyáltalán nincs hozzá gyárra szükség. Csak néhány falevélre. 

A magukat fenntarthatónak nevező cégek már jóideje inkább papírból vagy kukoricakeményítőből készült tányérokat használnak műanyag helyett, mivel a kőolajból készült változat akár több száz évig mérgezheti a környezetet.

Ezzel szemben a keményítőből készült eszközök akár 30 nap alatt lebomolhatnak a szemétben, így használatuk jóval kedvezőbb - persze többe is kerülnek egyelőre, mint a műanyag. De kiderült, hogy létezik még ennél is jobb megoldás.

Még szép isForrás: Kickstarter

A Leaf Republic nevű német cég egy egészen más, nem is annyira forradalmi, viszont annál biztonságosabban lebomló anyagból készült tányért mutatott be. A start up tányérjai az ázsiai hagyományokat követve növényi levelekből készülnek, amelyeket Indiában szüretelnek le és varrnak össze, hogy aztán Németországban tányérokat préseljenek belőlük.

A levélből készült tányérok ugyanolyan strapabíróak, mint a műanyag, viszont hamar elbomlanak. Az igény hatalmas, már csak az a kérdésünk, hogy a szállítással együtt hogy is néz ki a termék életciklusa, mekkora a karbon-lábnyoma. Mert azért ez sem mindegy.