A napi cukor felét megreggelizik a gyerekek

karácsonyi reggeli
Vágólapra másolva!
Reggelizni jó, szokták mondani a dietetikusok, főleg, ha kiskorúról van szó. De vajon az is jó, ha cukorral teli ételeket esznek ébredés után a gyerekek?
Vágólapra másolva!

Egy friss brit kutatás szerint az angol gyerekek a számukra ideálisnak tartott napi cukormennyiség felét már a reggeli étkezésnél magukhoz veszik. Ez persze egyrészről lehetne jó is, mivel azt jelenti, hogy legalább reggeliznek, de a szakértők ettől függetlenül ijesztőnek találják az édességek arányát.

A legtöbb gyereket nem könnyű iskolanapokon kiimádkozni az ágyból és rávenni az elinduláshoz szükséges feladatok elvégzésére. Hogy a folyamat felpörögjön sokat segíthet némi energiabevitel, de az ízesített gabonapelyhek, az édes italok és a kenyérre kent cukros krémes úgy egyébként is kellemesebbé tudják tenni a reggeli őrületet.

A müzli jobb választás lehet, de nézzük meg a cukortartalmát Forrás: Ács Bori

Sajnos, a Public Health England (PHE) nevű szervezet éves National Diet and Nutrition Survey elnevezésű kutatása szerint, az ilyen típusú ételekkel viszont a napi cukorlimit fele, 11 g elfogyasztásra kerül, ami értelemszerűen azt eredményezi, hogy a gyerekek sokkal több cukrot esznek, mint kellene. Ráadásul a szülők nagy része, tízből nyolc még meg is van győződve róla, hogy a gyerek egészségesen eszik. Mi is megdöbbentünk, amikor müzliszeleteket teszteltünk, elképesztően sok cukrot tartalmaztak.

A PHE ezért kifejlesztett egy Be Food Smart nevű mobiltelefonos alkalmazást, aminek segítségével a szülők könnyebben dönthetnek az egészséges ételek és italok mellett. Egy hatéves számára egyébként a napi cukorlimit 5 kockacukor, míg egy 7-10 éves gyerek 6 darab kockacukornyit édeset ehetne, ha betartanánk az ajánlott mennyiséget.

Dragománék villás reggelije Forrás: Ács Borbála

A megoldás nyilván a házilag készített reggeli, amelynél jobban tudjuk szabályozni, mennyi cukor kerüljön bele. Sőt, esetleg egyáltalán nem teszünk bele. A zabkása mellett javasoljuk a fehérjéket (tojás, tejtermék), de még a gofri is egészen más, ha otthon készült.