Durva: 872 ezer forint egy kiló halért

kékúszójú tonhal
Tokió, 2017. január 5. Kimura Kijosi, a Sushi-Zanmai étteremláncot üzemeltető társaság elnöke (k) a valaha fizetett második legnagyobb összegért, 74 millió japán jenért (kb. 186 millió forint) vásárolt 212 kilogrammos kékuszonyú tonhallal a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésén 2017. január 5-én. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Egy japán sushi étteremlánc tulajdonosa csütörtökön 74,2 millió jent (185 millió forintot) fizetett ki a tokiói halpiac hagyományos újévi árverésén egy 212 kilogrammos kékúszójú tonhalért.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb összegért elkelt kékúszójú tonhal 2013-ban a tokiói halpiac újévi árverésén 155 millió jent ért a vevőnek. A most megvásárolt példány

kilogrammonként 2981 dollárba (872 ezer forintba) került az étteremlánc tulajdonosának,

ez a második legmagasabb ár volt, amit valaha kékúszójú tonhalért kifizettek.

Kimura Kijosi, a Kiyomura Corp. tulajdonosa sugárzó arccal pózolt az embernagyságú hal mellett, amelyet japán északi partjainál fogtak ki. Az évenként megismétlődő aukciót egyébként rendszerint Kimura cége nyeri.

Tokió, 2017. január 5. Kimura Kijosi, a Sushi-Zanmai étteremláncot üzemeltető társaság elnöke a valaha fizetett második legnagyobb összegért, 74 millió japán jenért (kb. 186 millió forint) vásárolt 212 kilogrammos kékuszonyú tonhallal a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első tonhalárverésén 2017. január 5-én. Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A japánok a legnagyobb fogyasztói a torpedó alakú kékúszójú tonhalnak, amely a

veszélyeztetett fajok közé tartozik a túlhalászat miatt.

A Csendes-óceán nyugati és középső térségének halászati bizottsága 2015-ben tovább csökkentette a halászható állomány mennyiségét: azóta a 30 kilogramm alatti példányokból csak a felét szabad lehalászni a 2002 és 2004 között kifogott mennyiségnek. Ennek ellenére a szakértők szerint a túlhalászat tovább folyik, és egyes területeken a háromszorosát fogják ki a fenntartható állománynak.