A tél ízei nemcsak külön, de egyben is remekül működnek: aki szereti a kolbászt, a tököt, a káposztát meg a gyömbért, nyugodtan keresztezze az alapanyagokat. 

Minden sült receptet, amiben káposzta van, hajlamosak vagyunk elzászinak hívni. Most ettől dafke is eltekintünk, legyen valami jó hazai neve, úgy sincs benne semmi, ami idegen a magyar gasztrokultúrától. 

De hát az ott gyömbér, ázsiai, ingathatják fejüket páran, de felesleges – az archaikus magyar konyha egyik alapfűszere volt, csak az Amerika felől beszivárgó paprika kiszorította. Pillantsanak csak bele a legendás és mai napig jól használható 1698-as, Tótfalusi által jegyzett szakácskönyvbe: vagy másfél száz említése van a fűszerként és gyógynövényként ugyanúgy ismert gyökérgumónak. 

Nem piszkos, csak szénacélForrás: Zirig Árpád

A legnagyobb előnye, hogy sokrétű: ha keveset használunk, éppen csak kikerekíti az ízeket, ha jól megtoljuk vele az ételt, domináns lesz, ami szintén nagyon finom  végeredményt adhat. Szóval, ha nem elzászi a káposztás receptünk, akkor legyen mondjuk verőcei rakott tök, olyan még úgysem volt. Egyszerű recept, bár időigényes – örömmel gondoltam ki egyszer a boltba ballagáskor, és estére megelégedetten nyugtáztam: ez bizony működik. 

Hozzávalók: 

 • 1 kicsi sütőtök
 • 400 g sertéstarja
 • 400 g kolbászhús
 • 100 g savanyú káposzta
 • 4 gerezd fokhagyma
 • fél marék dióbél
 • gyömbér ízlés szerint
 • 2 dl 30%-os főzőtejszín
 • bors
 • metélőhagyma (snidling)
 • 1 dl búzasör 

Keressük elő a fiókból a családhoz évtizedek óta hűséges bárdot, majdnem minden háztartásban van ilyen.  Sokan egyáltalán nem használják, pedig a régi szénacél ugyan beszürkül és foltos, de jól tartja az élét, és súlyánál fogva több konyhai feladatra is alkalmas.

Képzeljük csak magunk elé ellenségünk fejét, és nyissz, csapjuk ketté a tököt. Rögtön jobb, ugye? Kanállal kaparjuk ki a magokat, majd éles késsel pucoljuk meg a tököt. Krumplihámozóval is lehet, de tapasztalatom szerint egy kézbe illő kisebb penge sokkal hatásosabb. Nagyjából félcentis szeletekre vágjuk, majd a felét terítsük el a kikent sütőedény alján. 

Félcentis szeletekre vágjukForrás: Zirig Árpád

A+B-közép

Sokan ugyan a zsírmentesebb, homogén vágatú karajt kedvelik, de a picit zsírosabb, zaftos tarja jobb lesz nekünk. 40 dekát felcsíkozunk, remek társa lesz a kolbászhúsnak, ami viszont keményebb dió. Aki falun, vidéken lakik, és saját maga vagy rokonai ölnek disznót, jobb helyzetben van, mint a belvárosiak, de mindenkinek kívánom, hogy megtalálja a megbízható hentest a maga közelében. 

40+40 dekaForrás: Zirig Árpád

Szóval a tarja tömegével megegyező kolbászhúst kikészítünk, majd egy jókora serpenyőben együtt összepirítjuk. Zsiradék nem nagyon kell alá, a kolbászból jó sok kisül majd. Nagyjából 3 percig hőkezeljük kis sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd 1 deci búzasört öntünk rá, és 5 percig pároljuk.

Nem kell sok

A húst átkanalazzuk a tökre, vigyázva arra, hogy a zsírt ne vigyük át, különben nagyon tocsogós lenne a végeredmény. A serpenyőből öntsük ki a zsírt, dermesszük ki, jól lesz az reggelire. Ami az edény falán marad, pont elég ahhoz, hogy megpirítsuk rajta a káposztát. Simán belemehetne nyersen is, de a megsütögetettnek van egy kis plusz íze, pláne ha egy fél marék diót is hozzádobunk.  Reszeljünk egy kis gyömbért, én púpozott teáskanálnyit javasolok. Diszkréten süssük össze a káposztával, majd terítsük el a hús fölött. 

Káposzta, dió és gyömbérForrás: Zirig Árpád

Rálocsolunk két deci 30 százalékos tejszínt, meghintjük friss, vágott snidlinggel – ugye, önöknek is nő az ablakban? – majd a maradék tökszeletekkel betakarjuk. Ha rám hallgatnak, azt csinálnak, amit akarnak, de sajtot ne reszeljenek rá. Nem rontaná el, de fölösleges, pláne, ha csak ipari kamutrappista van a kisboltban. 

És erre jön még egy réteg tökForrás: Zirig Árpád

Adjunk időt neki

Most jön a lényeg, a sütés. Ez az egyetlen igazán időigényes rész, igaz, közben nincs semmi dolgunk, hisz lefedve 4 órát adunk neki 110 fokon – pont, mint anno Széll Tamás a legendás rakott krumplijának. A tök hálásabb, mint a burgonya, hiába lesz vajpuha, ennyi idő alatt sem veszti el az alakját, nem válik kásává, majd csak a villánk hegyén érezzük, milyen lágy. 

Hurrá, megsültForrás: Zirig Árpád

Ha lejárt a 240 perc, vegyük le a fedőt, csavarjuk fel 220 fokra a sütőt, kapcsoljuk át légkeverésre, és kicsit szárítsuk át, pirítsuk meg a felső tökszeleteket. Amikor úgy 10 perc után kezd barnulni, vegyük is ki, majd negyed óra pihentetés után tálaljuk. Benne lesz az összes tipikus téli íz, nagy barátságban borul össze a kolbász a hússal, a gyömbér a tökkel, a káposzta a dióval. 

Nem a legszebben fotózható étel, de nagyon finomForrás: Zirig Árpád