A francia környezetvédők hatalmas sikereket könyvelhetnek el mostanában. Nem pluszköltségekkel büntetik a nejlonszatyrok osztogatását a kiskereskedelemben, hanem 2016 júliusában egyenesen betiltották a használatukat. 2020-tól pedig a műanyag tányérok, poharak és evőeszközöket is tilos lesz használni, szerencsére számos alternatíva létezik, és a kör egyre bővül.
A civilek legfrissebb sikere, hogy a francia törvényhozás elfogadott egy törvényt, amely 2018-tól
kötelezővé teszi a vágóhidakon dolgozók munkájának videóra rögzítését.
A törvény teljes egészében az L214 nevű állatvédő szervezet munkájának eredménye, akik néha egészen kockázatos módszerekkel bizonyították, mennyire általános a kegyetlenkedés a francia vágóhidakon.
Bár általánosan csak két év múlva lesz elvárás a kamera, kísérleti jelleggel már 2017 júliusától 263 vágóhídon minden egyes helyiségben, ahol állatokkal foglalkoznak, kamerákat helyeznek el. Bár természetesen akadtak olyanok, akik az ott dolgozók jogaiért aggódtak, a hivatalos állami közvélemény-kutató szerint a polgárok 85 százaléka támogatja a kamerákkal való megfigyelést.
Lehet, hogy a francia fogyasztók már mind tudják, hogy a kíméletesebb körülmények között leölt állatok húsának jobb a minősége? Ha félretesszük ugyanis az állatjóléti megfontolásokat, konkrét tudományos kutatások, többek közt a világhírű Temple Grandin eredményei bizonyítják, hogy ha kedvesebbek vagyunk az állathoz, jobb lesz a húsának a minősége.
Bár a franciák törvényét sok helyen történelmi jelentőségűként emlegetik,
az állatvédők nem elégedettek.
A kamerák felvételeit ugyanis csak az állami alkalmazású állatorvosok és a vágóhíd vezetősége nézheti meg.