Bocuse d'Or: Széll Tamás negyedik lett!

2017.01.25. 17:40

Csak kevéssel maradt le a magyar csapat a dobogóról a Bocuse d'Or döntőjében. Széll Tamásék, így a negyedik helyen zárták a versenyt, megelőzve többek között a házigazda franciákat, és bezsebeltek két különdíjat is. Magyar séf még soha nem ért el ekkora sikert.

20:45 - Az ünneplés képei

A siker pillanataiForrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood
Sokat dolgoztak érteForrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood
Megköszönték a támogatástForrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood

20:26 - Irány felfele

Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az Origónak a helyszínen elmondta: Óriási mérföldkő ez, iszonyatosan büszke vagyok. A magyar gasztronómia töretlenül fejlődik. Az első Michelin-csillag, kijutás a Bocuse-ra, majd az Európa-bajnokság megnyerése és most ez a negyedik helyezés – remek ívet látunk."

1565 pontot értünk el, a bronzérmes Izlandiak 1581-et: Nagyon kevéssel maradtunk le a dobogóról. Egyelőre sok minden kavarog bennem, de az biztos, hogy reális helyen végeztünk – az első ötbe vágytunk, ez sikerült.

Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a magyar csapat elnöke, Széll Tamás séf, Vomberg Frigyes coach és Szabó Kevin commis - a negyedik helyet szerzett magyar csapatForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Most következik egy gálavacsora, aztán ideje ünnepelni – Budapesten úgyis kezdődik a munka Tamásnak és Szulló Szabinának: a Hold utcai piacon Stand 25 néven hamarosan megnyitják bisztrókonyhájukat."

20:10

Ki akarnak minet tessékelni, de himnuszt éneklünk.

Száll az ének, de Széll Tamás.

20:08

Szabó Kevin kijött a magyar standhoz, mindenkinek megköszönte a támogatást:ölelik csókolják, öleljük, csókoljuk . A takarítók kitennék az embereket, nem értik, mi ez a vircsaft.

20:02

Jól nézzük meg újra: ez volt Széll Tamás és Szabó Kevin vegán és húsos tálja. Ez utóbbit a verseny legszebbjének választották!

A vegán tányérForrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood
A magyar csirkés tálForrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood
A magyar húsos tányérForrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood

19:53

Örömünk őszinte!

Jobb, mint a saccolt ötödik hely!Forrás: Origo
A magyar csapat a negyedik lett!Forrás: Origo

19:47

Magyarország negyedik! Csodálatos eredmény!

Sikerült megelőznünk a házigazdákat és több, favoritnak tartott skandináv csapatot. Meglepetés: Németország csak a 19.

A korábbi 13, majd a 10. hely után ez hatalmas siker. Gratulálunk a magyar csapatnak!

Le classement...la France 5eme... #usa #champion #bocusedor #gastronomie #cuisine #artculinaire #lyon #finalemondiale #eurexpo #excitation

Arts & Gastronomie Rhône-Alpes (@artsetgastronomielyon) által közzétett fénykép,

19:45

Újra és újra a szponzorokat mutatják be. A többi ország csak vár.

19:40

Ez most nem a miénk lett. De igazán a Franciák vannak elkenődve.

A kivetítőForrás: Origo

19:36

Még mindig nem tudjuk, Magyarország hányadik!

USA! USA! USA! #bocuse #bocusedor

Chad Guay (@chadisrad924) által közzétett fénykép,

19:32

Konfettieső, fényképezkedés, a tömeg már kicsit nyugodtabb.

USA! USA! USA! #bocuse #bocusedor

Chad Guay (@chadisrad924) által közzétett fénykép,

19:27

Az Egyesült Államok megnyerte a Bocuse d'Or-t.

Cserébe a legszebb erdőben bolyongós plakát és Széll Tamás húsos tálja jobb lett az övékénél.

19:18

Izgulunk.

Az ezüst:

Norvégiáé lett!

A bronzérem:

Izland. Tombolás van, nagyon.

19:09

A magyaroké a legszebb csirkés tálalás!

Ria-ria-Hungária, hallatszik!

19:06

Ilyen volt a bevonulás.

Les équipes ! #bocusedor SIRHA 2017

Blanche Loiseau (@blanche_loiseau) által közzétett videó,

19:05

A legszebb vegán tányér Franciaországé! Ezek általában vigaszdíjak. Vajon most is?

19:03

Zászlókkal vonulnak be a csapatok. A tömeg még mindig őrjöng. A legjobb commis dija a francia Benjamin Vakanasé.

Legjobb comiss-os ország még sosem nyert ám!

18:57

Forrás: Sarosi Zoltan

A legjobb poszter díja Széll Tamásé. Már nem megyünk üres kézzel haza!

A legjobb videós promóció Ausztráliáé.

18:51

Úgy tűnik, az idős mester, a 91 éves Paul Bocuse nincs jól, mindenki szomorúan szeretetéről biztosítja a séflegendát, aki el sem tudott jönni.

18:49

Az 1989-es győztes a luxemburgi Léa Linster az egyetlen, aki nem szakácsruhában állt ki, hanem csinosan, nőiesen.

1989 és a máig egyetlen női győztes, a luxemburgi Léa Linster. Az ezüst a belga Pierre Paulusé, a bronz a szingapúri William Waié volt.Forrás: Bocuse d'Or

18:48

A németek tálja maga volt a csodás, hideg elegancia!

The most prestigious cooking event in the world #bocusedor2017 #lyon #bocusedor #competition #estoniateam #visitestonia

Vladislav Korpusov (@vladelo) által közzétett videó,

18:46

A norvég szurkolók a leghangosabbak. Most már tudjuk, hogy rontottak rá az ártatlan falvakra a vikingek. Nem szeretnénk szüzek lenni!

18:55

Kezdik behívni a korábbi nyerteseket. Sokan vannak, rá sem férnek egy fotóra. 

A korábbi nyertesekForrás: Origo

18:44

Jókuti András tegnap sem kapott szót, de ma sem halljuk.

18:42

Ahogy reggel Vomberg Frigyes coach mondta, kifárasztanak minket, mint a halakat a horgon. A hangzavar nagy, de érdemi dolgok nem történnek - a ceremóniát egy kicsit túltolták a franciák.

The most prestigious cooking event in the world #bocusedor2017 #lyon #bocusedor #competition #estoniateam #visitestonia

Vladislav Korpusov (@vladelo) által közzétett videó,

18:37

A tegnapi 350 magyar szurkoló közül többen is itt vannak, látok egy magyar zászlót is. Ennek az volt az ára, hogy néhányan reggel óta foglalták a helyeket.

Magyarjaink tegnaprólForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

18:35

A marokkóiaknak sikerült a nemzeti jelleget kihangsúlyozni. 

Here is the first theme on a tray from team Guatemala ! #bocusedor #bocusedor30

Bocuse d'Or (@bocusedor) által közzétett fénykép,

18:34

Ezekért küzdenek a csapatok.

Here they are... #goingforgold #bocusedor #bocusedor30

Bocuse d'Or (@bocusedor) által közzétett fénykép,

18:33

Tegnap rajongtunk a japánok katanás tálalásáért. Nézzék meg a kardot közelről!

That Japan meat detail. Photo @pane_acqua_fr #sanpellegrinoatbocuse #bocusedor

Fine Dining Lovers (@finedininglovers) által közzétett fénykép,

18:30

Jerome Bocuse, Paul fia tartja szóval az egybegyűlteket. Ő is érzi a harmincas jubileum jelentőségét.

18:29

Joel Robuchon hiába legenda, nem lelkesedtek érte nagyon a nézőtéren, pedig éttermeinek összesen 28 csillaga van.

18:26 - Miért hordanak a séfek magas, fehér sapkát?

Hivatalosan toque (kalap) vagy toques blanches (fehér kalap) a neve. A Talleyrand család séfje már az 1700-as évek derekán megkövetelte beosztottjaitól, hogy higiéniai okokból egyforma fehér sapkát hordjanak - innen a név. A szakácsok haja nem hullott az eledelbe, de a fehér textílián azonnal látszott a szennyeződés is, így rákényszerültek a tisztaságra.

1995-ben így díszítették a halatForrás: Bocuse d'Or

A korai változatok alacsonyak vagy laposak voltak. Hogy ne fülledjen be a fejtető, magasabb, szellősebb változatok jöttek divatba. A mai, kiemelt forma a legenda szerint Talleyrandék szakácsához, Marie-Antoine Carême-hez, a csodálatos tehetségű séfhez fűződik.

A francia udvar után a nemesi rezidenciák szakácsai is átvették a megkülönböztető ruhadarabot, amivel pompásan hangsúlyozhatták, hogy ők nem egyszerű konyhaszemélyzet. A leghíresebb népszerűsítői az említett Carême (1784–1833) és Auguste Escoffier (1846–1935) voltak.
Ma már leginkább higiéniai okai vannak a fejfedő viseletének. Sokan eldobható papírból készült változatot használnak, mások az autentikus textilre esküsznek.

18:20 - Bocuse d'Or: rend és tisztaság nélkül nincs dobogó

Mit pontoznak a Bocuse d'Oron? Hogyan alakul ki a végeredmény és mi dönti el, hogy ki kerülhet a dobogóra?

A Bocuse d'Oron a MOF-os szakácsok felügyelik a verseny menetét, vigyázzák és szabályozzák a világ legjobb séfjeit. Ők a committee-k, akik az egész verseny lebonyolításáért felelnek, ez pedig egy elit csapat, csupa 2-3 Michelin-csillagos szakemberből áll. Egyrészt segítséget nyújtanak a verseny alatt, másrészt a zsűri mellett ők is részt vesznek a pontozásban, mivel végigkövetik a főzést az elejétől a végéig.

Van egy verseny Franciaországban, ami, ha lehet, még a Bocuse d'Ornál is jobban izgatja a szakácsokat: ez a Meilleur Ouvrier de France, amely egy négyévente megrendezett, kézműveseknek szóló verseny. Nemcsak szakácsoknak szól, hanem a fodrászoktól a szabókig, a keramikusoktól a cukrászokig rengeteg kategóriában indulhatnak a szakma legjobbjai.

Paul Bocuse: a nemzeti színű szalag és a medál elérulja, ő is MOFForrás: Bocuse d'Or

Kemény, rettenetesen nehéz feladatokat kell elvégezniük, így tényleg csak a legjobbak szerezhetik meg ezt a státuszt: megszállottság, elhivatottság és mérhetetlen alázat kell ahhoz, hogy valaki elérje azt, amiről a versenyzők nagy százaléka csak álmodozhat élete során. Aki megszerezte a címet, a mindenkori francia elnöktől veheti át az elismerést jelentő medálját, a MOF-os kitüntetést pedig életük végéig viselhetik a szakemberek.

Azok a szakácsok, akik megszerezték a Meilleur Ouvrier de France-os kitüntetést, a szakácskabátjukon jelzik rangjukat: a gallér a francia zászló színeit futtatja körbe, a kabát elején pedig egy kis aranymedál jelöli a címet. Annyira komolyan veszik ezt az elismerést, hogy senki, de tényleg senki más nem viselhet hasonló szakácskabátot.

A MOF-ok nem megalkuvó emberek: figyelik, hogy milyen tisztán dolgoznak a versenyzők, pontozzák a technikájukat, ők felügyelnek azért is, hogy semmilyen tiltott eszköz vagy alapanyag ne kerülhessen a bokszokba. A verseny alatt a munkájuk része, hogy prezentálják az ételeket, hogy minden időben és zökkenőmentesen menjen végbe, valamint a commis (segítő) díjazásában is részt vesznek.

Ők pontoznak

A committee-k mellett a legnagyobb szaktekintélyek a zsűritagok (akik között persze ugyanúgy lehet MOF-os séf is): a döntőn részt vevő 24 országot képviselő 24 séf alkotja a nemzetközi zsűrit.

A csapatoknak mindig a közönség felé fordulva kell dolgoznia. Minden felszerelést, hozzávalót látnia kell a közönségnek, kivéve magát az ételt, de az is csak akkor lehet takarásban, ha tálaláshoz készítik elő. Ha a csapat nem tartja be ezt a szabályt, kétszeres figyelmeztetés után a committee-k huszonöt pontot is levonhatnak tőlük.

A verseny alatt folyamatosan ellenőrzik, hogy a csapatok mennyire dolgoznak tisztán, mennyi alapanyagot használnak, és mennyit szemetelnek. Ehhez hozzájön még, hogy milyen a csapatmunka, hogyan kommunikálnak egymással, és hogyan tudnak együtt dolgozni a melléjük kirendelt, vadidegen segítővel. Erre húsz pontot kaphatnak, ami a végleges pontszám harmada.

A S.Pellegrino a verseny kiemelt szponzoraForrás: Zirig Árpád

Kétharmad rész, vagyis 40 pont maguk a fogások: ezt a csapatok képviselői, a 24 zsűritag adja. Két részre osztják őket sorsolással: tizenketten a vegán, és tizenketten a hústémát pontozzák. Rajtuk kívül még ketten kóstolnak, a zsűri tiszteletbeli elnökei: idén a legendás Joel Robuchon és a tavalyi nyertes, a norvég Orjan Johannessen. A prezentáció tökéletességét, a technológiai tudást és változatosságot, a kifinomultságot, az ízt, a kreativitást és a vizualitást értékelik.

18:17

Sajnos a 91 éves Paul Bocuse nem jött el, de a tömeg felállva ünnepli a mestert! Ő egy legenda Lyonban.

One and only #bocuse #bocusedor #lyon #food #france #chef

Glenn_Noel (@glenn_noelpastry) által közzétett fénykép,

18:15

Elcsíptük Szabó Kevint az eredményhirdetés előtt. A tehetséges commis elmondta: Nagyon kivagyok, fáj a hátam, a fejem, a combjaimat izomláz kínozza. Biztos vagyok benne, hogy mindez a stressztől van, bár az is igaz, hogy legjobban mentálisan fáradtam el. Széll Tamás segítője az Origónak elmondta, hogy verseny előtt nem idegeskedtek, inkább csocsóztak a szállodában.

Szabó KevinForrás: Origo


„Ma éjjel viszont már nem tudtam aludni, tombolt bennem a versenynap adrenalinja." Megkérdeztük a magyar csapat esélyeiről is: Nem tudok semmi objektívet mondani, Ha kilencedik vagyunk az is jó, hiszen már javítottunk egy helyet." – tette hozzá mosolyogva, utalva az eddigi legjobb eredményünkre, ami szintén Széll Tamás nevéhez fűződik 2013-ból.

18:14

Hatalmas a pörgés, ezekben a pillanatokban elkezdődött a hivatalos ceremónia.

18:10

Hamvas ZoltánForrás: Origo

Hamvas Zoltán az Origónak elmondta: Ma nagy volt a szórás. Szerinte voltak olyan országok, amelyek nem voltak a Bocuse-ra valók – erre sajnos nem mondott példát. Jók voltak viszont az ausztrálok, az izlandiak és a nagy mumus, az USA is. Utóbbiak azonban hibáztak, ha Hamvas Zoltán jól látta: két dolog is leesett a húsos táljukról, ami nagyon ingatag volt. A magyar zsűritag csak zöldségtálakat kóstolt, így elmondása szerint nincs rálátása a verseny egészére. Nem akart tippelni, de hosszas unszolásra annyit mondott, hogy Tamás szerinte bekerülhet az első öt közé.

18:05

Forrás: Origo

Két órája még itt álltak a tálak. Az amerikai embernek szóltunk, hogy keresik őt a portán.

18:03

Érkeznek a committeék, a tömeg még mindig őrjöng, ebből tényleg eredményhirdetés lesz!

17:59

Luigi Cremona, a kritikusForrás: Origo

Majdnem elkaptuk pár szóra Luigi Cremonát, akiről a L'ecsó rajzfilm kritikusát mintázták. Rohant, senkinek sem állt meg - még jó, hogy Budapesten már beszélgettünk vele.

17:57

Mindenkinek jár pár perc hírnév és fény. A tálaló személyzet viszont megérdemli: két napig pontosan és fegyelmezetten dolgoztak.

17:54

Hatalmas a tömeg!Forrás: Origo

Megőrültek az emberek a lelátón, a foci-vb döntője ehhez képest kofalárma. Nagyon-nagyon sokan vannak a tribünön, még a szponzorok is felállva, meghatottan mosolyogva fotózzák a lelátót.

17:52

A séfek ezért küzdenek, nem az Oscarért!

C'est bon je peux rentrer... @bocusedor #bocusedor #bocusedor30

Hélène Clément (@heleneworldwine) által közzétett fénykép,

17:45

Tamás a lelátón nézte a mai napotForrás: Origo

Széll Tamás a lelátón izgulta végig a döntő második napját. Néha kicsit feszültnek tűnt, de ennek oka nem derült ki. Próbáltunk ezt-azt kihúzni belőle, de a magyar séf az eredményhirdetés előtt nem ad interjút.

17:44

Here is the first theme on a tray from team USA ! #bocusedor #bocusedor30

Bocuse d'Or (@bocusedor) által közzétett fénykép,

Sokan úgy gondolták, hogy az igazán fajsúlyos csapatok tegnap főztek, de Amerikát nem lehet kihagyni az esélyesek közül:  Matthew Peters a három Michelin-csillagos Per Se konyhájáról érkezik, ami a világ egyik legdrágább étterme is. A coach az előző verseny második helyezettje, Philippe Tessier, a commis Harrison Turone. Ha ez nem lenne elég, a csapat elnöke Thomas Keller.

A szingapúri Eng Tong YewForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek
Az izlandi Viktor AndressonForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

 

Giovanna Grossi BrazíliábólForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek
A marokkói Aissam Ait OuakrimForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek
A neves német séf: Marvin BöhmForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

17:40

A csapatoknak 5 óra 35 perc alatt kellett elkészíteniük a 14 fős hústálat, és szintén 14 főre a vegán tányért. Tízpercenként kezdtek, az első tányérok délután egy órakor, az első tál pedig 13.35-kor került a zsűri elé.

Az időpontok nemcsak amolyan tájékoztatás jellegűek voltak, komoly pontlevonás járt, ha egy csapat nem tudta befejezni a munkát időre.

Az első versenynap csapatai sorrendben:
1. Svédország
2. Kína
3. Finnország
4. Chile
5. Japán
6. Dél-Korea
7. Franciaország
8. Belgium
9. Dánia
10. Hollandia
11. Norvégia
12. Magyarország

A második versenynap csapatai:
1. Szingapúr
2. Svájc
3. Ausztrália
4. Észtország
5. Egyesült Államok
6. Izland
7. Németország
8. Kanada
9. Brazília
10. Uruguay
11. Marokkó
12. Guatemala