A Nébih megmagyarázza, mire és hogyan használható a chiamag. Joghurtba és pudingba például nem tehetik. 

Napjaink egyik slágerterméke a chiamag. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az új élelmiszerek kategóriájába tartozó termék kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a forgalmazáshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

A chiamag, hivatalosan magyarul aztékzsálya-mag, egynyári lágyszárú növény, az azték zsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rosttartalma (18–30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában.

Azt mondják, egészséges.Forrás: Thinkstock

Pozitív tulajdonságai mellett azonban a chiamagnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is. Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm chiamagnál nem lehet többet fogyasztani. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsálya-mag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

Az aztékzsálya-mag az Európai Unióban ún. „új élelmiszernek" minősül. Az új élelmiszerek forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, amit a tagállamokkal együttműködve az Európai Bizottság végez.

Hazánkban a Földművelésügyi Minisztérium januárban megjelent 1/2017. (I.3.) rendelete szerint az új élelmiszerek forgalmazására irányuló kérelmeket a földművelésügyi miniszterhez kell benyújtani, azok elsődleges értékelését pedig a Nébih végzi el az OGYÉI szakértői véleménye figyelembevételével, és ezek alapján történik az engedély kiadása. A notifikációt, azaz az ún. lényegi egyenértékűség megállapítását (amikor egy, a bizottság által már engedélyezett termékkel azonos tulajdonságú terméket szeretne forgalomba hozni valaki) a Nébih végzi. Az eljárás alól kizárólag az mentesül, aki már engedéllyel vagy notifikációval rendelkező cég termékét árusítja viszonteladóként, vagy használja fel az engedélyező határozatokban szereplő termékkategóriákban.

Az engedélyezési, illetve a notifikációs folyamat mellett a chiamag forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsálya-mag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható. Az aztékzsálya-magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsálya-mag (Salvia hispanica)" feliratnak, illetve összetevőként is e néven kell feltüntetni a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendjében.

ChiaForrás: Ács Bori

Összetevőként jelenleg az aztékzsálya-mag csak a következő termékekbe tehető: pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben. Nem árusítható tehát például „chiapuding", „chiajoghurt".

A chiamagot tartalmazó konkrét termékek listáját a Nébih oldalán találhatja meg.