Kilométerekkel az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

2017.03.01. 16:20

„Fuss, hogy más jóllakhasson" jótékonysági kampányához várja vállalkozó szellemű futók jelentkezését az Élelmiszerbank. A futónagykövetek április 8-9-én a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson a Magyar Élelmiszerbank Egyesület színeiben versenyeznek, és adománygyűjtésükkel támogatják a rászorulókat.

A követek lefutott kilométereiket adományozzák az Élelmiszerbanknak, amiből idén 10 ezer élelmiszercsomagot szeretnének összeállítani, és eljuttatni a rászorulók részére. Minden futó nagykövet saját csatornáin – Facebook-oldal, e-mail, barátok – keresztül kampányol, és gyűjti a pénzadományokat a jougyekert.hu adománygyűjtő oldalon.

A kampány célja az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkentése.


Az Élelmiszerbank közvetlenül a gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszerfelesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az Élelmiszerbank partnerszervezetei közvetítésével tavaly 5 ezer tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen több mint 300 ezer nélkülözőhöz.

„Mivel ingyen kapjuk és ingyen is adjuk át az élelmiszereket, csak arra kell költenünk, hogy a csomagok célba érjenek. Az elmúlt években a futó nagyköveteink által összegyűjtött adományoknak köszönhetően hűtődobozokat vásároltunk az élelmiszerek szállításához, illetve több ezer élelmiszercsomagot juttattunk el a nélkülözőkhöz."– nyilatkozta Sczigel Andrea az Élelmiszerbank külső kapcsolatokért felelős igazgatója.

Több millió tonna kerül a kukábaForrás: Foodnavigator.com


Az élelmiszerpazarlás a nyugati társadalomban mindennapos probléma: évente több millió tonna ehető élelmiszer kerül a szemetesbe terhelve a környezetet. Ha ezek a nélkülözőkhöz kerülhetnének, megszűntethető lenne az éhezés az egész világon.