Hangulatjeleket ehetünk Ázsia legjobb éttermében

Gaggan emoji
Egy betű sem szerepel a menün
Vágólapra másolva!
Posztjaink, sms-eink, e-mailjeink tele vannak hangulatjelekkel. Emojik tarkítják a határidőnaplókat, pólókat, de készül belőlük fülbevaló is. Ezután már meg is kóstolhatjuk a mintájukra készült ételeket, ha éppen Thaiföldre vet bennünket az élet.
Vágólapra másolva!

Az indiai születésű Gaggan Anand 2010-ben nyitotta meg Bangkokban díjnyertes éttermét, ahol – saját megfogalmazása szerint – progresszív indiai konyhát vezet.

Elegáns, fehérre festett falak, távol a belváros forgalmas utcáitól, a vendégtérből egy hatalmas ablak nyílik a konyhára, ahol a vendég bepillanthat az ételkészítés alkímiájába, és a séf új kísérleti laborjába.

Kísérleti laborra hasonlít az étterem konyhája Forrás: Luckypeach.com

Ázsia No.1 séfje saját fészkéből neveli ki szakácsait; éttermében kutatási-fejlsztési labort rendezett be, ahol a tehetségeket avatja be a progresszív indiai konyha rejtelmeibe.

Széntablettával a világ utcai konyháiban

– jósolja Gaggan Anand, akinek étterme idén

harmadjára kapta meg az Ázsia legjobbja címet.

Rápillantva legújabb menüsorára kétségünk sem lehet afelől, hogy ez bizony fine-dining, de Anand már a jövőre gondol, nem ijed meg a változástól, és nem ragad bele a kifinomult kóstoló menük készítésébe: két éve megnyitotta Meatlicious nevű éttermét Bangkokban, ahol sört, hamburgereket, és olyan egészséges, kiadós ételeket kínál, mint például a quinoa saláta. Hasonlókat tervez nyitni más ázsiai városokban, így Szingapúrban is, ahol a grillbárok már igen népszerűek.

Gaggan alkot Forrás: Lara Tan/CNN Philippines

Anand szereti élni, és szeret enni. Bárhol is jár a világban, kipróbálja az utcai ételeket – kivéve Amerikában. Ahogy mondja, nem tart a betegségektől, egyszerűen visz magával széntablettát, aztán csak eszik és eszik.

Kulináris szellemesség

Gaggan Anand termékeny képzeletével és jó humorával egy szórakoztató menüsort alkotott, amely egyensúlyt teremt a „lélekkel teli" indiai utcai étel, és hipermodern főzési technikák között.

A hangulatjelek ihlette 25 fogás étlapján egy betű sem szerepel, csupán az emojik kerültek fel. Az adagok kicsik, de mire a végére ér, a vendég jóllakik.

Egy betű sem szerepel a menün Forrás: Tablenumber7.com

Gaggan tervezi, hogy elkészít egy 10 fogásos gyermekmenüt, ami a 25 fogásos kistestvére lenne. Az ötlet első gyermeke születése után merült fel benne.

Hangulatjel ihlette fogás Forrás: Tablenumber7.com

„A kicsiknek szánt menüsor a felnőttekéhez hasonló lesz, csak gyerekbarát ízekkel.

Olyan fogásokat szeretnék megalkotni, amiről a kissrácok azt gondolják: az én kajám sokkal jobb,

mint amit anya eszik."

Gaggan szellemes alkotása: diófélék ehető „műanyag” zacskóban, amely áttetsző rizspapírból készült Forrás: Gaggan Restaurant

Anand nem titkolt szándéka, hogy 2020-ban bezárja bangkoki éttermét, de Fukuokában, Japánban létre akar hozni egy 12 férőhelyeset, ami csak éppen

annyi napig lesz nyitva, hogy két séf jövedelmét kitermelje.

„A csúcson akarom abbahagyni – mondja Anand. – A szórakozásért fogok főzni, nem a biznisz miatt, és csak éppen annyit, ami elég ahhoz, hogy eltartsam a családomat."