Ötvenezres menü a világ legjobb éttermében?

Disfrutar Barcelona
Díszdobozban érkezik a vacsora
Vágólapra másolva!
Disfrutar – spanyol szó, jelentése: élvezni. Csak így, egyszerűen főnévi igenévként. Már a szmájlis logó is jelzi, hogy ebben az étteremben nem mindennapi kulináris élményben lesz része a vendégnek.
Vágólapra másolva!

Az étteremtulajdonos séfek célja – a menülap beköszönő szövege szerint –, hogy gasztronómiai meglepetést kínáljanak a betérő vendégeknek. Javaslatuk, hogy válasszuk a 20-30 fogásból álló kóstoló menüt, és bízzunk minden mást rájuk: engedjük el magunkat, pihenjük és élvezzük az étkeket.

Modern spanyol konyha Forrás: Disfrutar/Francesc Guillamet

A menüsor ára 34 és 56 ezer forint között mozog, ami elsőre még Barcelonában sem tűnik kevésnek, ahol egy gyorséttermi spanyol ebéd 2-3 ezer forintnak megfelelő euró, egy éttermi étkezést kijön valahol 9 és 17 euró, azaz 3-5 ezer forint közötti összegből, bár utóbbi egyetlen tál ételre vonatkozik, a Disfrutar pedig 20-30 kisebb fogást kínál válogatott alapanyagokból ezért az árért.

A 2014 decemberében megnyílt konyha alapítói Mateu Casañas, Oriol Castro és Eduard Xatruch.

A három szakács korábban együtt dolgozott a világelső, három Michelin-csillagos El Bulli étteremben

a legendás spanyol séffel, Ferran Adriàval, akit a molekuláris gasztronómia egyik fő képviselőjeként tartanak számon.

A barcelonai étterem nem véletlenül nyerte el a „Miele One to Watch 2017" díjat; ugyan még nem került be a világ legjobb 50 étterme közé, de az elismerés jelzi, hogy tehetséges szakácsokról, és nagy lehetőségek előtt álló vendéglátóhelyről van szó, amelyik hamarosan belekerülhet az egyik legfontosabb gasztrolistába.

„A Disfrutar az ételeken keresztül bemutatja a három szakács egyéni képességeit, a mediterrán kulináris modernitást, és azt az elkötelezettséget, kreativitást, amely a világ legjobbjai közé emelheti az éttermet." – állítja William Drew, a „Világ 50 legjobb étterme" honlap szerkesztője.

A szakíró hozzáteszi még, hogy az étterem elől jár a „gasztronómia határainak szélesítésében" – jelentsen ez bármit is.

Díszdobozban érkezik a vacsora Forrás: Disfrutar

Az El Bulli 2011-es bezárása után, a séftrió egy közeli tengerparti városban nyitotta meg éttermét, a Compartirt, majd a sikeren felbuzdulva belevágtak a barcelonai projektbe, amelynek olyan renoméja lett, hogy a Disfrutar

2016-ban megszerezte első Michelin-csillagát.

„Kreativitás, magas technikai készség, fantázia és jó ízlés fémjelzi a három szakácsot. Az egyszerű, különböző ízű fogáson keresztül igazi gasztronómiai élményt nyújtanak, mindezt egy modern, nyitott látványkonyha terében. Az étterem neve – „Élvezni" – mindent elárul!" – áll a Michelin-kalauzban.

A kreativitás a vendégtér dizájnjában is megjelenik Forrás: Disfrutar

Barcelona Eixample nevű központi kerületében, mégis nyugodt környezetben álló Disfrutar dizájnjával a mediterrán lelkületet idézi. A vendégeket a két nyitott konyha mellett vezetik be a tágas étkezőhelyiségbe, amely egy óriási nyitott teraszra néz. A világos és földes színek különböző formákban uralják a teret, mindez egy szimbolikus, egyben elegáns főhajtás Barcelona kulturális öröksége és a katalán művészet előtt.

A barcelonai trió a „Világ 50 legjobb étterme" díjátadóján veheti át az elismerést április 5-én, Melbourne-ben.