Indulhat a lángosszezon!

gluténmentes lángos
Gluténmentesen is finom
Vágólapra másolva!
A jó időben nemcsak a virágok nyílnak, hanem a szezonálisan működő lángossütők is. De ha nem hagyományos lángosra vágyunk, leginkább csak magunkra számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Akik problémamentesen fogyaszthatják a búzalisztet, sokszor nem is gondolnak bele, hogy milyen nehéz azoknak, akik gluténmentesen táplálkoznak. Vannak persze, akik önként választják ezt a fajta diétát, de többségük valamilyen betegség okán kénytelen életmódot váltani. Ők azok, akik nyáron csak távolról, lemondóan nézik a strandbüfék kínálatát, hiszen többnyire úgy sincs számukra is fogyasztható étel.

Hamburger, hot-dog, palacsinta, és igen, egészen biztosan ott van mellette a csodálatos hungarikumunk is, a lángos, amelyért a magyarok többsége határozottan rajong. Hiába zsíros, hiába nehezen összeegyeztethető az egészséges életmóddal, mi akkor is szeretjük.

Póréhagymával és tarjával töltve Forrás: Antal Viktória

Bár egy-két helyen már kapható gluténmentes lángos, ezek a büfék fehér hollónak mondhatók, egy kezünkön meg lehet számolni, országos szinten is. Nem meglepő, hiszen elkészítésükhöz speciális alapanyagokra, elkülönített eszközökre, tárolásra és munkaterületre van szükség ahhoz, hogy biztosan kijelenthető legyen, hogy nincs bennük búzaliszt.

Az esetek nagy többségében marad tehát az a megoldás, hogy saját magunk készítjük el lángosunkat, ami ezúttal tehát nem a hagyományos, búzalisztes lesz, hanem gluténmentes.

A recept elkészítésénél a leglényegesebb elem a lisztválasztás.

Fontos, hogy kenyérlisztet válasszunk. Többféle márkát találunk a boltokban, de mindenképpen kelt tésztákhoz való keveréket vegyünk, ne általános vagy süteményekhez készült változatot. A lisztek között nagy különbség lehet, ezért ha bizonytalanok vagyunk, a legjobb, ha igénybe vesszük egy – remélhetőleg – jól informált eladó segítségét is.

Bár a hagyományos piaci vagy strandos lángos tésztájához nem feltétlenül szükséges tejterméket használni, a gluténmentes verzióhoz határozottan javasolt. Készíthetjük tejföllel, natúr joghurttal, kefirrel, esetleg tejjel, természetesen laktózmentes termékekkel is.

A tésztája hasonló a búzaliszteséhez Forrás: Antal Viktória

Hozzávalók:

  • 50 dkg gluténmentes kenyérliszt
  • 1 evőkanál burgonyapehely (vagy plusz még 2 evőkanál liszt)
  • 3 dkg friss élesztő (vagy 5 g instant élesztő)
  • 200 g kefir (vagy natúr joghurt/tejföl)
  • 300 ml langyos víz
  • 1 evőkanál útifűmaghéj (vagy plusz még 2 evőkanál liszt)
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet cukor

Keverjük össze a receptben található száraz hozzávalókat. A burgonyapehely és az útifűmaghéj elhagyható, de ha van rá lehetőségünk, használjuk, hiszen az előbbitől a tészta belseje lágyabb lesz, míg az utóbbi a rugalmasságát, nyújthatóságát segíti elő, mint egyfajta „gluténpótlék".

Ha porélesztőt használunk, keverjük hozzá azt is, ha frisset, akkor szintén egyszerűen belemorzsolhatjuk, így is pontosan ugyanúgy megkel a tésztánk, mintha futtatnánk. Ha azonban mégis a hagyományos módon szeretnénk eljárni, akkor langyosítsunk meg egy keveset a receptben írt folyadékmennyiségből, adjuk hozzá a csipet cukrot, és futtassuk fel.

Káposztásan Forrás: Antal Viktória

Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót is, és kézi vagy gépi erővel keverjük alaposan össze a tésztát. Ha egy órán belül szeretnénk kisütni, akkor kelesszük langyos helyen, ha pedig a hideg kelesztést választjuk, akkor letakarva, hűtőben is megkel – ehhez azonban legalább 6-8 órára szükségünk lesz –, így akár napokig is tárolható.

Ha szeretnék káposztás lángost készíteni, reszeljünk le egy jó adag káposztát, sózzuk, és hagyjuk legalább 20 percet állni.

Ha letelt az idő, jól kinyomkodjuk, majd egy kevés zsiradékon puhára pároljuk. Amikor már kész van, tegyünk rá borsot, ha úgy szeretjük, szórjuk meg cukorral is, majd süssük még egy rövid ideig együtt. Ha elkészült, akkor szobahőmérsékletűre hűtjük, hozzákeverjük a lángos tésztájához, és együtt kelesztjük.

Amikor a lángosunk végre készen áll a sütésre, alaposan olajozott kézzel kis adagokra osztjuk a tésztánkat, és óvatosan szétlapogatjuk. A gluténmentes tészta meglehetősen rugalmatlan – még útifűmaghéj segítségével is –, ezért nehezebb vele dolgozni, mint a búzás változattal. Készüljünk fel, hogy inkább lapítani tudjuk, mint húzni.

Tegyük bő, forró olajba a tésztát, süssük ropogósra, majd tálalhatjuk hagyományosan fokhagymával, sajttal, tejföllel vagy azzal, amivel szeretjük.

Nem kell lemondani a finom falatokról Forrás: Antal Viktória

Készíthetünk töltött lángost is. Ebben az esetben a formázott tésztánkra tegyük a tölteléket, ami lehet nagyon sokféle, lehetőségeinktől és fantáziánktól függően. Tehetünk rá pirított gombát, zöldségeket, sajtot, sonkát, sült húst, kapros túrót vagy akár édes tölteléket is. Ha pedig úgy szeretjük, a párolt káposztát ne a tésztához keverjük, hanem bele is tölthetjük. Ha megvagyunk vele, óvatosan hajtogassuk rá a tésztát, és süssük meg a lángost. Én most póréhagymás, sült tarjás lángost, illetve chilis virslivel töltött káposztás lángost készítettem.