Már van poharunk, csak bor kéne bele

tokaji furmint pohár
Kifejezetten a furmintnak
Vágólapra másolva!
Magyarország a valóságban még nem borfogyasztó ország, de nagyon jó a tendencia. Az elmúlt öt év gasztronómiai fejlődése magával húzta a bort is; egyre több versenyen nyernek díjat a magyar pincészetek. Most külföldön is megismerhetik a hungarikumot, ami nem más, mint a Riedel tokaji furmintos pohár, amivel Tokaj és a furmint bekerülhet a világ klasszikusai közé.
Vágólapra másolva!

A szőlőfajta-specifikus poharak készítése a világon egyedülálló módon a Riedel cég sajátja, majd 60 éve fejlesztenek különböző szőlőfajtákhoz poharakat.

A családi hagyomány 260 évnél is régebbre nyúlik vissza: mielőtt még Johann Leopold Riedel megalapította az első üveggyárat, a nagyapja, Johann Christoph pohárkereskedőként bejárta Európát. 1756-ban – Mozart születésének évében – bejegyezték az első borvidéket Portugáliában, és ekkor Csehország, Bohémia néven, a Habsburg Monarchia része volt. Itt és ebben az esztendőben indította el a Riedel dinasztia az üvegtermékek gyártását.

A második világháború után a család elvesztette minden tulajdonát, így gyárát és magánvagyonát is, Walter Riedelt – aki immár a nyolcadik generáció az üveggyártó cégben – Oroszországban börtönbe zárták tíz évre. Úgy tűnt, a családi hagyomány folytatásának reménye elpárolgott, de szerencsére a történet másképp folytatódott: 1946 telén a család elmenekült Csehországból.

A híres Riedel poharak Forrás: Riedel Glass


1956-ban Claus Riedel az orosz fogságból éppen csak kiszabadult apjával, Walterrel átvette a csődbe jutott tiroli üveggyárat. A következő években számos díjat nyert tervezőként, így a család- és márkanév újra a legjobb minőségű poharakhoz kapcsolódott világszerte. Fia, Georg 1986-ban bemutatta az első, géppel készült változatokat, amelyeknek formáját úgy alakították ki, hogy az adott szőlőfajtából készült bor fogyasztásához a legtökéletesebb legyen.

Az elkövetkező évszázadok során poharaik a borgasztronómia egyik legkiemelkedőbbjeivé váltak. Az ő álláspontjuk, hogy a tökéletes bort a megfelelő pohár teszi igazán minőségivé, az adja meg az illatot és a komplexitást.

„Még a helyi talaj és szőlőfajta miatt határozottan felismerhető, világhíres borokat sem mindegy, miből isszuk. A megfelelő formájú pohár támogatja azt a típusú aromát, ami ezeknek a boroknak a különlegességét adja, vagy éppen ellenkezőleg: ha ugyanazt az italt bármilyen más pohárba töltjük, akkor az illata, aromája vagy teljesen tönkremegy, vagy megszűnik, és az is megeshet, hogy ugyanazt a bort már soha többet senki nem fogja felismerni, még egy borszakértő sem – emeli a tokaji furmintos poharat Hantos László borkereskedő, a fejlesztés egyik kezdeményezője.

– folytatja Hantos Bence, a Tokaj.hu ügyvezetője.

Furmintnál lehetőség szerint minél előrébb érkezzen az ital, oda, ahol az édeset meg a gyümölcsöt érezzük. A furmint minerális, sós, magas savtartalmú, ha ezt egy széles pohárba töltjük, és csak úgy beleömlik a szánkba, azonnal a nyelv szélére érkezik a folyadék, ahol a savanyút fogjuk érezni, a savasság fog dominálni, ugyanakkor a borban lévő gyümölcsök elvesznek. Ha a furmint a nyelv elejére érkezik, akkor először elkezdjük érezni a gyümölcsös, édesebb jegyeket, és csak utána találkozunk a savassággal, amiből egy sokkal összetettebb ízhatás kerekedik ki.

A teszteket a Riedel már meglévő 20-féle szőlőfajta-specifikus pohársorával kezdték. A tesztelő csapatnak az volt a dolga, hogy kizárja azt a két poharat, amiben a legrosszabb a bor. A körök addig folytatódtak, amíg végül fennmaradt kettő, amiben kiemelkedően jobb aromát adott a furmint, mint a többiben.

Hantos László és Hantos Bence a tokaji furmintos pohárral Forrás: Szende Gabriella

„Riedel ránézett arra a két pohárra, és közben kóstolta a furmintot. Ő jól ismeri a világ összes klasszikus borát, így volt egy elképzelése, hogy merre haladjunk. Ezután

megtervezett és legyártott hat, eddig soha nem látott formájú poharat,

ami elképzelhetővé tette, hogy előbbre jutunk. A hat teljesen új pohárforma logikusan kötődött a teszteken megszavazott két legjobb pohár formájához. Az újak közül így hát nekiállhattunk kizárni ötöt, ami újra egy nagyon bonyolult és hosszadalmas munkának bizonyult."

Ez korántsem a dizájn története; húsz szakember – sommelier-k, borakadémikusok, borászok – vettek részt a kóstolásban. Ez a furmintpohár magasan verte a többit, ebben lett ideális ízű a bor.

Mondhatjuk, hogy hungarikum a Riedel család segítségével megalkotott magyar termék. A munka 2002-ben indult, és 2014-ig tartott; hosszú évekre teljesen elakadtak, mert nem volt igazán egységes furmintstílus, magának a szőlőnek, a produktumnak, a tudásnak és az erjesztési folyamatnak is be kellett állnia. A borászok és a szakértők szerint mindez azt eredményezte, hogy most már felismerhető ez a borunk.

„A furmint nagyon egyedi, egyáltalán nem hasonlít a világ klasszikus boraira. Az az óriási különbség, hogy ebből a pohárból nem egy robusztus, magas alkoholtartalmú, hordóval terhelt bort kaptunk, hanem egy elegáns, könnyedebb italt. Hogyha egy kicsit több maradék cukor van a borban, akkor sem egy édeskés aroma jött ki, hanem egy száraz íz. Egy nagyon édes aszú esetében nem a ragadós emlékek törtek elő, hanem a hihetetlenül magasra szökkenő gyümölcsíz."

Bármilyen furmintalapú ital megállja a helyét ebben, legyen az egy többputtonyos aszú, pezsgő vagy száraz fehér. Ezt jelenti a szőlőfajta-specifikus pohár.

És hogy miért is tartott 15 évig, míg az asztalra kerülhetett a kehely? Bár a tokaji borvidék klasszikus, Magyarországon szinte egyedüliként felel meg a borvidéki feltételeknek – mert történelmi, van egy sajátos talajtípusa, van egy különleges klímája, van egy különleges szőlőfajtája –, igazán a száraz furmint nem tudta áttörni azt a falat, ami a világhírnévhez szükséges.

Kifejezetten a furmintnak Forrás: Furmintpohár/ Szendeff Lőrinc

„Amikor 2002-ben felkerestük a Riedel családot, a meglévő pohárszortimentjükből minden évben kóstoltuk a furmintot, de nem lehetett poharat kitalálni hozzá, mert nem volt meg a szőlő, és nem volt meg a furmint stílusa.

– így nem lehet minőségit készíteni. Az elmúlt rendszer idején sokan hoztak ki palackokat furmint felirattal, de közben semmi köze nem volt a furminthoz, ráadásul ez senkit nem is zavart. Köszönhetően Szepsy Istvánnak, aki ezt nagyon komolyan vette, olyannyira, hogy szinte háborút folytatott ezért. A szeretet mint tőke című filmben mesél a harcairól. A becsület semmilyen szinten nem jelent meg a magyar borokban Szepsyig. Az még mindig ritkaság, ha valakinek van egy szőlője, tényleg kizárólag abból készíti a borát, és nem vásárol innen-onnan, még akár külföldről is. Még akkor is így van ez, ha védett területű szőlőből palackoz.” – teszi hozzá Hantos László.

„Nem hangzik jól, hogy ezt mondom, de az ebből való kilépés még egy nagyon hosszú folyamat lesz.

A becsület, az nem erény, hanem a minimum egy európai felső kategóriás borosnál.

Nemhogy igazat mond, hanem még azt is bevallja, hogy ez az évjárat még neki sem tetszik, ezért például lejjebb viszi a bor árát, feleannyiba kerül a következő évjáratban – és itt nem egy olcsó lőréről, hanem egy bordeaux-i Grands Crus Classés-ról van szó. Ez kultúra, itt nem lehet becsapni senkit. Főleg, mert a bor a legnagyobb bizalmi élelmiszer. Szepsy István így gondolkozik, és szerencsére már a furmintosok nagy része is erre tendál, ezért születhetett meg a furmint, és a pohár, mint világszenzáció.”

Hungarikum Forrás: tokaj.hu

Két éve került piacra, mostanra elfogyott az első 20 ezer pohár, ami tetemes mennyiségű eladásnak számít ebben a kategóriában. A Michelin-csillagos éttermekben mindenhol ott van, a kiemelt borbárokban is, és a legnagyobb kereskedésekben is hozzá lehet jutni – 6000 forintos darabáron, ami elsőre soknak tűnik. De hiába a legjobb bor, ha nem a legjobb pohárba töltik ki.

Szóval nem a pohár drága, hanem az az ital, amit olcsó pohárból iszunk, és gyakorlatilag kiöntünk az ablakon. Ha van egy ilyen pohár, onnantól kezdve minden egyes, több ezer forintos palack megéri az árát.”

A próba

„Ha nyelvhegyre érkezik a furmint, akkor azért a savasság tompul, lesz egy édes érzet, majd utána fut le hátra a citrusos íz, ott is lehet tartani egy kicsit a nyelvhegyen, akkor még jobban dolgozik, és bájossá válik. Na, áttöltjük ebbe a másik pohárba, most nagyon nagy baj történik, mert a bor keserű lesz, és fogyaszthatatlan. Döbbenetes a különbség.” – nyújta felém a két változatot Hantos László.

Ugyanaz a bor két pohárban: az egyik szinte ihatatlan, a másik finom! Forrás: Szende Gabriella

És tényleg az. Ugyanaz a bor, de a vizesben eltűnik minden finomsága, és egy durva asztalit kortyolok, ami kaparja a torkom.

Hány fajta borospohár legyen otthon?

Valójában nem olyan bonyolult a helyzet.

Négy klasszikust érdemes beszerezni:

a pinot noiros kehely, ami több szőlőfajtát jól támogat, egy cabernet-s kehely, amelyben a kékszőlő-házasítások elég jó ízhatást adnak. Aztán van egy rizlinges pohár, amiben nem rossz a sauvignon blanc, vagy fordítva: egy sauvignon blanc-os pohár, amiben megállja a helyét a rizling, végül van a chardonnay-hoz pohár. Ezt lehet még persze cizellálni, de már alapnak nagyon jó. Bár a sauvignon blanc-os pohárban egész jól tartotta magát egy darabig a furmint, de mégsem jó sem a rizlinges, sem a sauvignon blanc-os, sem pedig a chardonnay-s pohárban.

Amikor Riedel úr a kész poharat a kezébe vette, ezt mondta a magyar borászoknak, szakértőknek: