Pálinkákat tesztelt a Nébih

2017.04.11. 17:07

Egy ital nem ment át a vizsgálaton: visszahívták. A húsvéti nagybevásárlás közeledtével nem árt tudni, ár-érték arányban melyik pálinkával járunk a legjobban – hacsak nincs házi otthon.

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket: a metanol-, a hidrogén-cianid-, az etil-karbamát- és a réztartalmat. Az ellenőrzött tételek – egy kivételével – megfelelőek voltak.

A Magna Cum Laude tölgyfahordós szilvapálinkájának etil-karbamát tartalma túllépte az Európai Bizottság ajánlása szerinti határértéket, ami 1 mg/liter, a vizsgált italban 6 mg/litert találtak, viszont a feltüntetett 50%-os alkoholtartalom helyett 49,29%-ot mutattak a műszerek, ami nagyon kicsi eltérés ugyan, de a szabály, az szabály. Ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalmazását, és az italokat vissza is kell hívni az üzletekből.

Egy kivételével mind jól szerepeltForrás: Fotofolia, Hetizia Chlesjak

Kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a párlatok gyümölcseredete visszavezethető legyen magyarországi termőhelyekre. A vizsgált italok az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőek. Tény viszont, hogy a kereskedelemben a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok bírságra számíthatnak, melynek összege várhatóan 700 ezer forint lesz.

Összességében elmondható, hogy a tesztelt, hazai forgalomban kapható szilvapálinkák többsége élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő.

A korábbi hatósági tapasztalatokhoz képest kedvezőbb eredményt mutatott a jelölések ellenőrzése is. 30 tételből csupán két terméknél kellett apróbb jelölési hiba miatt figyelmeztetni az előállítókat.

Nem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem, melynek során javarészt szakértő, kisebb számban laikus kóstolók bírálták a szilvapálinkákat. Az értékelők pontozták a termékek illat- és íztisztaságát, illat- és ízkarakterét, valamint harmóniáját.

A kedvenc az Agárdi Miraculum szilva lett, a rangsorban másodikként végzett a Rézangyal Barrique szilva, a dobogósok sorát harmadik helyen a Nobilis Forte 55° szilva zárta.

 

A másodikForrás: Rézangyal

Íme a legjobbnak ítélt szilvanedük:

 1. Agárdi Miraculum
 2. Rézangyal Barrique
 3. Nobilis Forte 55°
 4. Zwack Kosher
 5. Nosztalgia
 6. Nobilis
 7. Zsindelyes Fahordóban Érlelt Besztercei
 8. Hortobágyi Betyár
 9. Magyar Szilvapálinka
 10. Tornácos
 11. Rézangyal Kosher
 12. Panyolai Elixír Érlelt Szatmári
 13. 895 Hunnium
 14. Szatmári
 15. Rézangyal Selection 55%-os
 16. Karikás
 17. Körös-Völgyi
 18. Pannonhalmi
 19. Óbester
 20. Fradi Pálinka Prémium 1899
 21. Disznótoros
 22. Zsindelyes Szatmári
 23. Szabolcsi
 24. Érpataki
 25. Míves Besztercei
 26. Szicsek