Pálinkákat tesztelt a Nébih

pálinka
Egy kivételével mind jól szerepelt
Vágólapra másolva!
Egy ital nem ment át a vizsgálaton: visszahívták. A húsvéti nagybevásárlás közeledtével nem árt tudni, ár-érték arányban melyik pálinkával járunk a legjobban – hacsak nincs házi otthon.
Vágólapra másolva!

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket: a metanol-, a hidrogén-cianid-, az etil-karbamát- és a réztartalmat.

Az ellenőrzött tételek – egy kivételével – megfelelőek voltak.

A Magna Cum Laude tölgyfahordós szilvapálinkájának etil-karbamát tartalma túllépte az Európai Bizottság ajánlása szerinti határértéket, ami 1 mg/liter, a vizsgált italban 6 mg/litert találtak, viszont a feltüntetett 50%-os alkoholtartalom helyett 49,29%-ot mutattak a műszerek, ami nagyon kicsi eltérés ugyan, de a szabály, az szabály. Ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalmazását, és az italokat vissza is kell hívni az üzletekből.

Egy kivételével mind jól szerepelt Forrás: Fotofolia, Hetizia Chlesjak

Kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a párlatok gyümölcseredete visszavezethető legyen magyarországi termőhelyekre. A vizsgált italok az előállítók részéről minden esetben nyomon követhetőek, és a gyümölcseredetre vonatkozó izotópvizsgálatok is megfelelőek. Tény viszont, hogy a kereskedelemben a forgalmazók 14 esetben nem tudták a jogszabályban előírt termékkísérő okmányokat bemutatni. Emiatt a kereskedelmi üzletláncok bírságra számíthatnak, melynek összege várhatóan 700 ezer forint lesz.

Összességében elmondható, hogy a tesztelt, hazai forgalomban kapható szilvapálinkák többsége

élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő.

A korábbi hatósági tapasztalatokhoz képest kedvezőbb eredményt mutatott a jelölések ellenőrzése is. 30 tételből csupán két terméknél kellett apróbb jelölési hiba miatt figyelmeztetni az előállítókat.

Nem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem, melynek során javarészt szakértő, kisebb számban laikus kóstolók bírálták a szilvapálinkákat. Az értékelők pontozták a termékek illat- és íztisztaságát, illat- és ízkarakterét, valamint harmóniáját.

A kedvenc az Agárdi Miraculum szilva lett,

a rangsorban másodikként végzett a Rézangyal Barrique szilva, a dobogósok sorát harmadik helyen a Nobilis Forte 55° szilva zárta.

A második Forrás: Rézangyal

Íme a legjobbnak ítélt szilvanedük:

  1. Agárdi Miraculum
  2. Rézangyal Barrique
  3. Nobilis Forte 55°
  4. Zwack Kosher
  5. Nosztalgia
  6. Nobilis
  7. Zsindelyes Fahordóban Érlelt Besztercei
  8. Hortobágyi Betyár
  9. Magyar Szilvapálinka
  10. Tornácos
  11. Rézangyal Kosher
  12. Panyolai Elixír Érlelt Szatmári
  13. 895 Hunnium
  14. Szatmári
  15. Rézangyal Selection 55%-os
  16. Karikás
  17. Körös-Völgyi
  18. Pannonhalmi
  19. Óbester
  20. Fradi Pálinka Prémium 1899
  21. Disznótoros
  22. Zsindelyes Szatmári
  23. Szabolcsi
  24. Érpataki
  25. Míves Besztercei
  26. Szicsek