Nyúlárnyék az asztalon

Katus Attila napi tippjei az egészségért – 24.nap ebéd spárga étel ez zsír
Vágólapra másolva!
A spárga gyógyhatását már i.e. 460-370 körül említi Hippokratész. Ekkor inkább gyógyszerként tartották számon, ételként később kezdték el fogyasztani. Itthon a 16-17. századtól termesztik, eleinte csak a gazdagok eledeleként tartották számon, manapság már minden piacon lehet venni, és egyre gyakrabban készül belőle otthon is előétel vagy főfogás.
Vágólapra másolva!

A népies elnevezésű csirág vagy nyúlárnyék már egyre inkább elterjedt a hazai konyha- sőt kertkultúrában is, de még mindig nem fogyasztunk mennyiséget, pedig a szezonális zöldség nálunk is megterem.

Diétában kifejezetten előnyös: szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, viszont tele van rosttal, káliummal, foszforral, kalciummal, magnéziummal, sőt nagy mennyiségű vassal is.

Jól kombinálható más alapanyaggal Forrás: Dreamstime

A spárga ehető részét sípnak hívják, a zöld és a fehér ismertebb, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik. Legfinomabb része a csúcsa, a spárgafej, ami a növény legzsengébb része.

Európában az éghajlati viszonyoktól függően kora tavasszal, már március végén megjelennek az első zsenge spárgasípok, de van, ahol még június végén is szüretelhető.

A zöld spárga íze nyersen a zöldborsóra emlékeztet, Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A zöldet nem szükséges teljesen meghámozni,

elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le. A fehéret a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg, a fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, esetleg kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt.

A magyar spárga külföldön is keresett zöldség,

a fehér változatot elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Diétában kiváló Forrás: drtimothymoore.com

A nyúlárnyék kissé nedves papírba csomagolva akár egy hétig is eláll hűtőszekrényben, mélyhűtőben pedig 7-10 hónapon át tárolható, de fagyasztás előtt mindenképp ajánlott blansírozni.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű zöldségfejek nem adnak túl sok kulináris élvezetet.

Ha érdekli, hogy miért lehet fura szaga spárgaevés után a vizeletének, olvassa el erről írásunkat!