Földönkívüli gazdálkodásban teremhet burgonya?

krumpli burgonya
A Marson is megterem?
Vágólapra másolva!
A Perui Műszaki és Technológiai Egyetem kutatói a Mars talaját imitáló termőföldbe 65 különböző burgonyafajtát ültettek, hogy megnézzék, növekedésre képesek-e a növények. Négy ki is nőtt, egy közülük pedig jobban fejlődött, mint a másik három. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy a jövőben ezt a fajta burgonyát esetleg a vörös bolygón termeszthessék.
Vágólapra másolva!

A kutatók a Marson lévő szabályozott környezetben termesztették a burgonyákat. A kezdeti vizsgálatokat követően a krumplifajtákat egy sivatagi, sziklás, kavicsos, tápanyagkeverékes talajba ültették, hogy kiderüljön, melyik a legjobb.

– mondta a NASA Ames Kutatóközpont tudósa, Chris McKay a projektről. – Az ötlet, hogy az űr segítheti az emberiség táplálását, hamarosan valósággá válhat."

A Marson is megterem? Forrás: harvesttotable.com

A Marson nevelhető gumós növény életképességén túl a kutatásnak másodlagos célja is volt: a burgonya népszerűsítése a globális éhínség elleni küzdelemben. A krumpli nagyon termékeny, kedveli a kemény talajt, vasat, C-vitamint és cinket biztosít a szervezetnek. A globális felmelegedés miatt új megoldásokra van szüksége a mezőgazdaságnak.

A kutatás megmutatta, hogy van alternatíva: a burgonya kemény, száraz éghajlaton is megterem, amilyen pédlául a sivatagi területek, vagy éppen a Mars.