Megfontolatlanul elkövetett édesség

gluténmentes búzalisztmentes tejmentes legjobb rizsfelfújt rizskoch málnakrém
A nagyiét idézi
Vágólapra másolva!
Nem erősségem a napokra való előre gondolkodás, főleg a főzést és bevásárlást illetően. Ad hoc módon menedzselem a dolgokat, amivel az esetek jó részében nincs is gond, csak a hivatalos ünnepnapokon okoz némi fejtörést, mi kerüljön a tányérra. Ahogy ma is: a boltok zárva, a gyerekek pedig bociszemekkel néznek rám valami finomságért.
Vágólapra másolva!

Nálunk tiltólistás mindenféle bolti, gyerekpocakba nem illő édesség, és egyébként sem vagyok híve a nassolásnak, ergo nincs beraktározva itthon keksz, csoki, cukorka és társaik. Tudom: szigorú – de egészséges. Ez a nehezebb út szülőként és házi élelmezési vezetőként is;

egyrészt a közös vásárlások alkalmával nem vagyok túl népszerű a saját gyerekeimnél,

másrészt mindkettő laktózérzékeny, és általában örülnek, ha ugyanolyat ehetnek, mint a többiek, mentes, házi kivitelben.

Szóval a könyörgő gyerekszemekre pillantva kitártam a kamraajtót, hogy megszemléljem, miből lehetne valamit aránylag gyorsan összedobni.

A felhozatal nem is volt olyan rossz: tojás, mazsola, rizstejszín és vagy 30 üveg házi lekvár a stelázsin

(megszállott lekvárkészítő vagyok). Mindig van itthon friss vaníliarúd, a fagyasztóban pedig vegyszermentes citromhéj. A hűtőben ott pislogott az ebédről megmaradt, teljesen sómentes rizs – a kilencévesem tette fel főni két legóbázis építése közepette, de éppen a stratégiai kidolgozás járt a fejében, így a só kimaradt.

A rizsfelfújt illata és íze mindig a nagymamámat idézi; gyakran készítette gyerekkoromban. Ő németesen rizskochnak hívta, és csokikrémet vagy baracklekvárt csurgatott a tetejére. Isteni volt!

A nagyiét idézi Forrás: Szende Gabriella

Baracklekvárom éppen elfogyott, de ott sorakoztak a málnadzsemek a polcon. Eszembe jutott, mi lenne, ha kicsit felturbóznám, és a lekvárból krémet készítenék.

Ha hozzájutok, mindig veszek vegyszermentes, kezeletlen héjú citromot,

aminek a héját – miután a levét felhasználtuk teához, limonádéhoz – lefagyasztom. Ha éppen a sütibe kell, kiveszem az előírt adagot, és még fagyottan reszelem le, mert a már kifacsart héjnak nincs tartása, nehezebb reszelni. (A kezeletlen narancshéjat ugyanígy fagyasztva gyűjtögetem, és ha már van annyi, hogy érdemes legyen nekifogni, kandírozom.)

Előkaptam tehát kedvenc nagy fémedényeimet, és nekiálltam egy régi recept új verziójának.

Tejmentesen is mennyei! Forrás: Szende Gabriella

Tejmentes rizsfelfújt málnakrémmel

Hozzávalók a felfújthoz:

  • 250 g rizs (nyers, nem főtt)
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 5 tojás
  • 40 g mazsola
  • 1 vaníliarúd
  • 300 ml rizstej
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • 1 lapos mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • 2 evőkanál bambuszrost

Hozzávalók a málnakrémhez:

  • 350 g málnalekvár (vagy 300 g friss málna és 50 g cukor)
  • 200 ml rizstejszín
  • 8 g kukoricakeményítő vagy habfixáló por (pl. Alnatura)

Elkészítés:

A rizst háromszoros mennyiségű vízben felteszem főni. Hosszában kettévágom a vaníliarudat, és a rizstejben felfőzöm. Forralás után leveszem a tűzről, és lefedve hűlésig hagyom, hogy a rizstej átvegye a vanília aromáját. Amikor már csak meleg, leszűröm a vaníliáról, és beleteszem a mazsolát, hogy megszívja magát nedvességgel. (A mazsolát előző este is bele lehet áztatni a rizstejbe, hűtőbe téve.)

Közben szétválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A sárgáját kikeverem 3 evőkanál nádcukorral, belereszelem a citrom héját, és hozzáöntöm a leszűrt rizstejet és mazsolát, majd hozzákeverem a megfőtt rizst és a bambuszrostot.

A bambuszrost liszt még kevésbé elterjedt konyhai alapanyag, nagyon jól működik gluténmentes sütemények, kenyerek készítésénék, sok folyadékot képes felszívni, egyfajta térfogatnövelő, a tészták állagát puhává, omlóssá varázsolja. A rizsfelfújt alapból gluténmentes, viszont ennél a receptnél sem tehéntejet, sem vajat nem használtam, és szerettem volna egy könnyedebb, habosabb állagú végeredmény kapni. Erre a feladatra jól szolgált a bambuszrost.

Egy nagy tálban kemény habbá verem a tojásfehérjét. Amikor már keményedik, hozzáadok 1 evőkanál nádcukrot, és azzal verem tovább. A felvert fehérjét finoman beledolgozom a rizses elegybe.

Kiolajozott, magas falú tepsiben vagy kerámia sütőedényben 180 fokon kb. 40 perc alatt aranybarnára sütöm.

A málnakrémhez a hideg rizstejszínt habverővel felverem a kukoricakeményítővel, majd belekeverem a málnalekvárt.

A kihűlt felfújtat kb. 8 x 8-as kockákra vágom, és málnakrémmel tálalom.