Mesés helyszíneken, autentikus környezetben várják ezen a hétvégén az egri borvidék pincéi a vendégeket: borászok vezetésével három birtok szőlészeti titkaiba pillanthatunk bele.

A Kovács Nimród Winery majálist szervez, ahol a kóstolók mellett megmutatják a pincéjüket és a palackozójukat is, sőt néhány muzeális palack dugója is az asztalra kerül. Az ezekért kapott pénzt a birtok jótékonysági célra fordítja: az egri Farkas Ferenc Zeneiskola számára ajánlják fel a zeneoktatás színvonalának erősítéséért.

Az ételeket a noszvaji Nomád Hotel séfjei, a Balogh testvérek komponálják; a pincészet boraihoz kifinomult, mégis házias konyha ízeit kínálják.

A Nagy Eged panorámája szőlősorokkalForrás: Top School/Kuttner Ádám

Gasztronómia, zene, művészet – Egerszalókon Napbor Ünnepet rendez május 13-án a St. Andrea Szőlőbirtok. Akusztikus Tóth Vera-koncert, fotó- és selyemkendő kiállítás, valamint természetesen kulináris és borélmények: piknik ebéd, interaktív bor-étel párosítás, zsákbamacska kóstoló, sajtmester ajánlata, fehérbor mesterkurzus, óránként pedig pincetúra várja a vendégeket.

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot hárman: ifj. Csutorás Ferenc borász, Dr. Csernus Imre és Mészáros Péter a kivágásra ítélt, 100 éves egri érseki dűlő ültetvényének megmentésére hozták létre 2009-ben Eger egyik legértékesebb dűlőjén, az Almagyar-dombon. A 3,5 hektáros szőlőbirtokon az érseki szőlő mellett leányka, mézesfehér, lúdtalpú, kereklevelű és ménesi kadarka, furmint illetve menoir terem. A szőlőtőkék között borterasz, bungalók, kempinghelyek bújnak meg, ahonnan az egri borvidék legszebb dűlői, a Nagy Eged látványa mellett ízlelhetjük a birtok borait, amelyek ászokhordókban spontán erjesztéssel, technológiai beavatkozások nélkül érnek.

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtok egyik gazdája: Csernus dokiForrás: Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Mindegyik esemény május 13-án, szombaton lesz, érdemes előre regisztrálni a Tavaszi Egri Borpiknik oldalán.