Szabi, a pék a világ legjobb pizzakészítői között

Panificio il Basilico Szabi a pék
Szabi mangalica sonkás és spárgás pizzája
Vágólapra másolva!
Az idei évben 26. alkalommal rendezték meg az olasz gourmet fővárosban, Parmában a világ legnagyobb pizzavilágbajnokságát, a Campionato Mondiale Della Pizza nevű versenyt. A neves sztárséfekből, a pizzaművészet nagymestereiből álló zsűri 11 kategóriában kereste a szakma legjobbjait. A háromnapos megmérettetésen egyetlen magyarként induló Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, mangalica sonkás és spárgás pizzájával bejutott a Top 50-be, a 48. lett a 38 országból érkező összesen 730 pályázó közül.
Vágólapra másolva!

Szabi, a pizza pala kategóriában készített mesterművével elvarázsolta a jelenlegi legnagyobb, leghíresebb olasz pizzakészítőt, Graziano Bertuzzót is. A gasztroberkekben otthonosan mozgóknak Szabadfi Szabolcs nevét nem kell bemutatni, hiszen ő a Panificio il Basilico, azaz Bazsalikom Pékség megálmodója és megvalósítója.

Szabi mangalica sonkás és spárgás pizzája Forrás: Panificio il Basilico

A háromgyermekes, boldog családapa saját bevallása szerint alig alszik, és még olyankor is kovászról álmodik. Hitvallása, hogy a kenyérsütés maga a szeretet megtestesülése.

Szabi, aki március vége óta a „Magyarország legjobb pékje" titulus birtokosa is,

a határközeli kisvárosból, Kőszegről származik, Szombathelyen tanult, dolgozott Ausztriában, Máltán, Svédországban és Olaszországban. Tíz külföldön töltött év után, a 2000 évek közepén tért haza Magyarországra, és az akkori trenddel szembe ment: a gyorskészítésű kenyerek helyett a két világháború közti időszakban gyökerező hagyományokhoz nyúlt vissza. Az elismerés nem váratott magára, a minőség könnyen eladta magát. A piccolo paninókból induló Bazsalikom birodalom egyre bővült, 2014 nyarán a Városmajor utcában megnyitott az első kis üzlet.

Szabi olyan jókedvű, olasz virtusú helyre vágyott, ahol az olasz és magyar hagyományok, technológiák, alapanyagok harmóniában ötvöződhetnek, és ahova mindig jó betérni.

A következő Panificio il Basilico egy frekventáltabb gasztroszekcióban, a Király utcában nyílt, ezt pedig a Hold utcai Belvárosi Piac követte. Ma már Szentendrén, és különleges burgerekkel Újlipótvárosban (Holy Cow) is találkozhatunk a Szabi megálmodta finomságokkal.

Panifico il Basilico Forrás: Panifico il Basilico

A főként kézműves családi kisvállalkozásoktól származó alapanyagokból komplett reggelit, ebédet is elfogyaszthatunk a Király utcában található Bazsalikom-gasztrocsalád legnagyobb egységében. Itt egy különleges fúzió valósult meg: pékség és étterem egyben, fafüstöléses kemencében készült pizzákkal, és a legfinomabb olasz paradicsomból készült pastákkal.

A mindig lisztes kötényű Szabi folyton újabb dolgokkal kísérletezik, ugyanakkor 26 éve keresi töretlenül a tökéletes kovászolt fehérkenyér receptjét. A kihívások sosem fogynak el, de

amihez biztosan ragaszkodni fog, az a minőség.

Ebben pedig segítségére lesz az alap életműködéséhez elengedhetetlen hármas: a liszt, a kovász és a kávé. Csakis kiváló alapanyagokból.