Tücsökből készült tészta: garantáltan gluténmentes

2017.06.01. 06:57

Mit szólna egy lédús, szárnyas falathoz? Egyre több a rovarevő, mi több, a hívek számos érvet tudnak felsorakoztatni, hogy a rovarok fogyasztása jótékony hatású az egészségre. A rovarmenük felkerültek az étlapra, és fokozatosan hódítják meg a világ éttermeit.

A rovarevőknek van egy nagyon jó érvük, ami abszolút a rovaros ételek mellett szól: a curry, a kebab, a quinoa, de még a bolognai spagetti is egzotikusnak számított egykor, ugyanakkor az ízlés idővel változik – talán így lesz a rovarok esetében is. 

Seb Holmes, a rovarmozgalom egyik úttörője célul tűzte ki a rovarok iránti ellenszenv megváltoztatását. Ő a londoni Farang thai street food étterem alapítója, a Cook Thai című könyv szerzője és az Egyesült Királyság első rovar témájú éttermének megalkotója, amit a Grubbal együtt álmodott meg. Utóbbi egy élelmiszert gyártó cég, amelynek eltökélt szándéka bevezetni a rovarokat a britek étrendjébe. Holmes éttermében ötfogásos rovarmenüt lehet majd kóstolni, amit a thai rovarételek inspiráltak – számol be a Telegraph

Tücsökből készült tészta hússal és zöldségekkelForrás:pixabay.com

A gerinctelen hozzávalókat egyébként az Entovista Rovarfarm szállítja, az első olyan brit gazdaság, ahol emberi fogyasztásra tenyésztenek rovarokat. A legfőbb kérdés, amit többek között a húsos ételek fogyasztói is mindig feltesznek: miért? 

A rovar a leggazdagabb táplálék

Először is, a rovarok sokkal táplálóbbak, mint a különböző húsok. Néhány lárvának 78 százalékos a fehérjetartalma, ugyanakkor kevésbé zsíros, mint a marhahús, a sertéshús vagy a hal. Emellett pedig vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag. Egyes férgek például hasonló mennyiségű ómega-3- és ómega-6-zsírsavat tartalmaznak, mint a halak. 

Másodszor, a rovarok egyszerűek, olcsók, és az előállításuk nagy mennyiségben is gyors és környezetbarát. Több mint 13 000  liter friss víz és 25 kg szójaalapú takarmány kell ahhoz, hogy előállítsanak 1 kg marhafehérjét, szemben azzal, hogy 1 kg tücsökfehérjéhez mindössze 8 liter vízre van szükség. 

Nyugaton a rovarfogyasztásnak több éve van egyfajta értéke, köszönhetően a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsornak és a tequilaférgeknek, viszont mára már a világ minden táján fogyasztanak rovarokat valamilyen formában. 

2013-ban Belgium lett az első európai ország, ahol engedélyezték a rovarok értékesítését emberi fogyasztásra. Sőt, számos rovaralapú termék áll a fogyasztók rendelkezésére a szupermarketekben is. 

Később más országok is követték ezt a példát. Hollandia egyik legfontosabb szupermarketlánca, a Jumbo 400 áruházba vezette be a rovart tartalmazó ételek széles választékát, köztük a rovarból készült hamburgereket és a rántott rovargolyókat. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a fitneszipar kezdett használni magas fehérjetartalmú rovarokat. 

Azt hiszem, idővel a rovarok használható táplálékforrássá válnak majd, mellesleg meglepően sokoldalú összetevőként szolgálnak, hiszen lisztek és tészták is készíthetők belőlük 

– állítja Seb Holmes. 

Ropogós szöcske avokádóesszenciával, kerti zöldekkelForrás: Flickr - Cesar Rincón

A rovar mint sörkorcsolya

„A rovarok különböző ízűek, attól függően, hogyan készítik el őket. A tücsöknek kisütve hasonló az íze, mint a garnélaráknak, pörkölve, mint a kakaónak. A fagyasztott-szárított szöcskének olyan íze van, mint a diónak, míg a jól megfűszerezett hangyáé olyan, mint az eceté vagy a lime-é. A sózott és borsozott tücsköt szójaszószban és fehér borsban sütik meg, majd pananglevelekkel szolgálják fel.” Seb Holmes szerint ez az étel olyan, mint egy snack. Jól megy a hideg sörhöz.” 

A Cricket miang egy előétel, amit pörkölt kókusszal, gránátalmával, lime-mal, chilivel és garnélával készítenek, majd bétellevélbe burkolnak. Seb azonban a rákot tücsökből készült tésztával helyettesíti. A jégdesszert kedvelői pedig már fogyaszthatják az igen ízletes szöcskepraliné-fagylaltot is. 

A nyugati világ asztalain hamarosan hiány lesz a fehérje, amire a megoldás közvetlenül a talpunk alatt van. Persze, csak abban az esetben, ha túl tudunk lépni a finnyásságunkon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK