Tücsökből készült tészta: garantáltan gluténmentes

bogárevés entomofágia sült szöcske
Ropogós szöcske kézműves avokadó-esszenciával, kerti zöldekkel.
Vágólapra másolva!
Mit szólna egy lédús, szárnyas falathoz? Egyre több a rovarevő, mi több, a hívek számos érvet tudnak felsorakoztatni, hogy a rovarok fogyasztása jótékony hatású az egészségre. A rovarmenük felkerültek az étlapra, és fokozatosan hódítják meg a világ éttermeit.
Vágólapra másolva!

A rovarevőknek van egy nagyon jó érvük, ami abszolút a rovaros ételek mellett szól: a curry, a kebab, a quinoa, de még a bolognai spagetti is egzotikusnak számított egykor, ugyanakkor az ízlés idővel változik – talán így lesz a rovarok esetében is.

Seb Holmes, a rovarmozgalom egyik úttörője célul tűzte ki a rovarok iránti ellenszenv megváltoztatását. Ő a londoni Farang thai street food étterem alapítója, a Cook Thai című könyv szerzője és az Egyesült Királyság első rovar témájú éttermének megalkotója, amit a Grubbal együtt álmodott meg. Utóbbi egy élelmiszert gyártó cég, amelynek eltökélt szándéka bevezetni a rovarokat a britek étrendjébe. Holmes éttermében ötfogásos rovarmenüt lehet majd kóstolni, amit a thai rovarételek inspiráltak – számol be a Telegraph.

Tücsökből készült tészta hússal és zöldségekkel Forrás:pixabay.com

A gerinctelen hozzávalókat egyébként az Entovista Rovarfarm szállítja, az első olyan brit gazdaság, ahol emberi fogyasztásra tenyésztenek rovarokat. A legfőbb kérdés, amit többek között a húsos ételek fogyasztói is mindig feltesznek: miért?

A rovar a leggazdagabb táplálék

Először is, a rovarok sokkal táplálóbbak, mint a különböző húsok. Néhány lárvának 78 százalékos a fehérjetartalma, ugyanakkor kevésbé zsíros, mint a marhahús, a sertéshús vagy a hal. Emellett pedig vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag.

Egyes férgek például hasonló mennyiségű ómega-3- és ómega-6-zsírsavat tartalmaznak, mint a halak.

Másodszor, a rovarok egyszerűek, olcsók, és az előállításuk nagy mennyiségben is gyors és környezetbarát. Több mint 13 000 liter friss víz és 25 kg szójaalapú takarmány kell ahhoz, hogy előállítsanak 1 kg marhafehérjét, szemben azzal, hogy 1 kg tücsökfehérjéhez mindössze 8 liter vízre van szükség.

Nyugaton a rovarfogyasztásnak több éve van egyfajta értéke, köszönhetően a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsornak és a tequilaférgeknek, viszont mára már a világ minden táján fogyasztanak rovarokat valamilyen formában.

2013-ban Belgium lett az első európai ország, ahol engedélyezték a rovarok értékesítését emberi fogyasztásra. Sőt, számos rovaralapú termék áll a fogyasztók rendelkezésére a szupermarketekben is.

Később más országok is követték ezt a példát. Hollandia egyik legfontosabb szupermarketlánca, a Jumbo 400 áruházba vezette be a rovart tartalmazó ételek széles választékát, köztük a rovarból készült hamburgereket és a rántott rovargolyókat. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a fitneszipar kezdett használni magas fehérjetartalmú rovarokat.

– állítja Seb Holmes.

Ropogós szöcske avokádóesszenciával, kerti zöldekkel Forrás: Flickr - Cesar Rincón

A rovar mint sörkorcsolya

„A rovarok különböző ízűek, attól függően, hogyan készítik el őket.

A tücsöknek kisütve hasonló az íze, mint a garnélaráknak, pörkölve, mint a kakaónak.

A fagyasztott-szárított szöcskének olyan íze van, mint a diónak, míg a jól megfűszerezett hangyáé olyan, mint az eceté vagy a lime-é. A sózott és borsozott tücsköt szójaszószban és fehér borsban sütik meg, majd pananglevelekkel szolgálják fel.” Seb Holmes szerint ez az étel olyan,

A Cricket miang egy előétel, amit pörkölt kókusszal, gránátalmával, lime-mal, chilivel és garnélával készítenek, majd bétellevélbe burkolnak. Seb azonban a rákot tücsökből készült tésztával helyettesíti.

A jégdesszert kedvelői pedig már fogyaszthatják az igen ízletes szöcskepraliné-fagylaltot is.

A nyugati világ asztalain hamarosan hiány lesz a fehérje, amire a megoldás közvetlenül a talpunk alatt van. Persze, csak abban az esetben, ha túl tudunk lépni a finnyásságunkon.