Néha elég csak kilépni a kertbe, letépni egy gyermekláncfű- vagy csalánlevelet, mentát, bodzavirágot, és máris ott az alapanyag egy jó mártogatóshoz, salátához vagy desszerthez. A MOM Park Gasztro Napok nyitóeseményén Mautner Zsófi mutatta be az idei nyár népszerű alapanyagait.

A Gasztro Napokon vasárnapig olyan gyomnövényeké a főszerep, amelyek mellett elsétálunk a kertben vagy a kirándulásaink során, noha finomabbnál finomabb ételeket készíthetnénk belőlük. Ezek az ehető növények és virágok nemcsak megfűszerezik az ételeinket és izgalmat csempésznek a konyhánkba, de kedvező élettani hatásokkal is bírnak.

Mautner Zsófi szerint a csalános pesztó lehet a nyár slágereForrás: Origo

Noha itthon népszerű a bodza – lekvárként, szörpként vagy akár rántott formában is –, más országokban egyátalán nem használják, holott náthára például nagyon jó, és méregtelenítő hatása is van.

Magyarországon nagy múltra tekint vissza, és már-már mainstream növénynek számít, de a külföldi látogatóim mindig rácsodálkoznak a mi bodzás ételeinkre, italainkra – mondta Mautner Zsófi.

A Gasztro Napok különleges frissítőjeForrás: Origo

Menta nélkül nincs nyári frissítő

Kamocsay-Beh Mariann, a Bazsalikomoskert alapítójának saját termesztésű vízi mentája különleges aromájával tökéletes választás egy frissítő limonádéhoz vagy egy izgalmas koktélhoz, nemcsak az ízek megkoronázása végett, de díszítőelemként is használható. A vízi menta az erősebb illatáról, és intenzívebb illóolaj-tartalmáról híres.

A gasztroguruk több ehető fűszernövényt ajánlanak még, amelyek dekorációként és hozzávalóként is funkcionálhatnak; ilyen a borágó, a bazsalikom, a zsálya, a zsázsa, a cickafark vagy a körömvirág.

Gyom- és fűszernövényekből mennyei eledelekForrás: Origo

Jóllehet a csalán igazi csodanövénynek számít, hiszen nagymamánik csalánteával gyógyítottak számtalan betegséget, ételeket nem igazán készítünk belőle. Pedig a Bagatellini séfje, Nagy Tamás szerint „a csalán nagyszerűen felhasználható omlettekbe, salátákba, vagy akár főzeléket is készíthetünk belőle, a lényeg, hogy mindig forrázzuk le fogyasztás előtt."

 

CsalánpesztóForrás: Origo

A gyomnövények fogyasztásával kapcsolatban azonban nem árt megjegyezni egy nagyon fontos tanácsot: csakis a vadon élő vagy a saját kertünkben megtalálható, ismert növényeket fogyasszuk!