A költő egyetlen receptje – Marcza-fánk

2017.06.24. 14:00

Bizony, a költők az írás mellett szerettek enni is, mi több, igazi ínyencek voltak, de nincs is annál izgalmasabb, mikor az igazi zsenik hétköznapjai napvilágra kerülnek. Idén a 200 éve született Arany Jánosra emlékezik az irodalomtörténet – és mi is a gasztronómiában. Jöjjön most a ballada Shakespeare-jének receptje, a Marcza-fánk.

A költő kedvencei között első helyen állt a paprikás csirke galuskával és a túrós csusza, a palacsinta és a túrós lepény. Vinkó József, a gasztrotörténet mindentudója azt is kiderítette, hogy Arany

reggelire szerette a bivalytejet, amibe kenyeret aprított, de legjobban a pirítóst kedvelte hozzá.”

Arany János Barabás Miklós művénForrás: Wikimedia Commons

Ám hiába vonzódott a finom falatokhoz, egész életében gyomorbajos volt, mi több rengeteg betegséggel küzdött, amit titkolt. Hogy tanúbizonyságot adjon valós fájdalmairól, így írt étkezési kínjairól 1868-ban Áj-Váj című versében:

Vagy a tüdő, vagy a máj,
Vagy a szív, de az a táj!
Érzem, szorul, feszül, fáj.
Ettől csappan meg a háj.”

Egyetlen saját receptje volt, amit levélben küldött el barátjának, tanulótársának, Szilágyi Istvánnak 1859-ben, ez volt a Marcza-fánk. A költő receptje úgy maradt fenn, ahogy ő azt leírta, az akkori mértékegységekkel együtt, de azóta sikerült megfejteni ezt a rejtélyt is, így sokan sütik már az egyébként igen egyszerű, palacsintatésztához hasonló receptet.

Marcza-fánkForrás: Szarka Zsófia

Marcza-fánk

Hozzávalók 35 db fánkhoz:

  • 10 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja (vegyszermentes!)
  • 1 teáskanál rum
  • 3,5 dl tej (2.8%-os)
  • 2 dl olaj
  • 1 evőkanál zsír a sütéshez

Lekvár, porcukor, fahéj, mazsolás túrókrém az ízesítéshez.

Arany szeretteForrás: Szarka Zsófia

Elkészítés:

A tojást alaposan kikeverjük a cukorral, a sóval, a reszelt narancshéjjal és a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és apránként a lisztet. A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, joghurt állagot kell kapnunk. 2 dl olajat és egy evőkanál sertés zsírt hevítünk egy kisebb serpenyőben közepes lángon, amibe egy olajozott evőkanállal adagoljuk a fánktésztát. A próbasütésnél gyorsan kiderül, hogy a tésztához kell-e még lisztet tennünk. Ha egy kicsit sűrűbb a tészta, akkor szépen formázhatóak a fánkjaink. Arra ügyelnünk kell, hogy azért folyékony állagú maradjon a tésztánk. Papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, és rögtön tálaljuk. Még másnap is finom, ha marad.