Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy kárba

Vágólapra másolva!
A pazarlást akarják megállítani, így ezentúl a Budapesti Nagybani piacon árusító termelők közvetlenül támogatják a rászorulókat a fel nem vásárolt, ám friss élelmiszerekkel.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Nagybani Piac és a Magyar Élelmiszerbank összefogásával indult a kapcsolatteremtés a felhalmozódó élelmiszerek és a rászorulók között. Ezzel segítik elő az éhezés és az élelmiszerpazarlás visszaszorítását.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer vész kárba, ebből a tavalyi évben 5000 tonna fel nem vásárolt, friss élelem került több mint 300 000 nélkülözőhöz.

Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a piac már több alkalommal is támogatta a szervezetet, most pedig egy helyszíni átvevő pontot hoznak létre, mellyel segítik a fel nem vásárolt áruk eljutását a rászorulókhoz.

Fontos, hogy meg tudjuk szólítani a termelőket és a kereskedőket, akik a megmaradó zöldséggel és gyümölccsel tudják támogatni a nélkülöző családokat." – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank alapítója, elnöke.

Felhalmozott zöldségek a Nagybani Piacon Forrás: Nagybani Piac

A program 2017. június 21-én, a Piac Éjszakáján debütált, és nagy sikert aratott. A résztvevők megtekinthették a banánérlelő csarnokot, a nagykereskedelmi raktárakat és a termelői szektort, így közelebb kerülhettek azokhoz a helyekhez, ahonnan a gyümölcsök és zöldségek eljutnak a boltok polcaira. A projekt jövőre is folytatódni fog.