Ön finnyás vagy csak szuperízlelő?

Vágólapra másolva!
Ha nem szívesen próbál ki új ételeket, irtózik a chilitől meg a borstól, valamint azonnal ráncba szalad a homloka és fintorra húzódik az orra, amikor valami keserű íz ér a nyelvéhez, akkor bizonyára önt is hívták már finnyásnak. Ideje, hogy visszavágjon, és azt mondja: nem finnyás, hanem szuperízlelő!
Vágólapra másolva!

A hazai sztárok egy verseny keretein belül mérettették meg ízlelőbimbóikat, ahol kiderült, bizony a celebek között is akadnak szuperízlelők. A kóstolóversenyen nori algás ízű bonbon zselét, vízipisztolyból kilőtt uborkalevet és ehhez hasonló nyalánkságokat kellett helyesen megnevezniük, melyeket az ismert gasztroceleb, Fördős Zé készített el.

Forrás: Lay's

A rendezvényen egy orvosi vizsgálatból kiderült, hogy a játékosok – Nádai Anikó, Peller Mariann, Király Viktor, Lakatos Márk és Goodlike – közül Lakatos Márk az egyetlen szuperízlelő, és a kóstolóversenyt is ő nyerte.

– mondta Lakatos Márk.

A résztvevők egy kémiai anyaggal átitatott tesztcsíkot kaptak, aminek keserű ízét csak egy szuperízlelő, vagyis a legtöbb ízlelőbimbóval rendelkező személy érezhette.

A szuperízlelők rendkívül intenzíven érzékelik az ízeket, különösen a keserűt, és elsősorban a nők közül kerülnek ki többen.

A versenyen a hölgyek a fanyarabb ízeket ismerték fel könnyebben, míg a férfiak a sósabbakat. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a nemek ízérzékelése – ahogy emellett oly sok minden más is –eltérhet egymástól; például a nők általában intenzívebben érzik az aromákat.

Még a genetika is hatással lehet az ízek felismerésére.

Az átlagos ízérzékelők a legszerencsésebbek, mert ők tudják a legönfeledtebben élvezni az ételek zamatát. Az érzékelésük tovább fejleszthető, ha új ízeket, fűszereket és alapanyagokat kezdenek el használni.

– mondta Fördős Zé, a Celebkóstoló házigazdája és séfje.

A Celebkóstoló egyik feladványa Forrás: Lay's

Már láthatjuk, hogy a szuperízlelőket nem véletlenül hívják finnyásnak, noha átlagos ízérzékelőként fogalmunk sincs, milyen lehet egy tál salátát keserűnek érezni. Számukra például a grapefruit, a padlizsán, a spárga, a spenót, a nyers és a főtt brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta íze inkább keserű, mint élvezhető.

Kutatások kimutatták, hogy só – és adott esetben cukor – hozzáadásával ez a keserűség csökkenthető.

A szuperízlelők mellett a másik véglet az ízvakok csoportja, akik genetikailag nem érzik olyan intenzíven a keserű és erős ízeket. Tehát ők nagyobb eséllyel indulhatnak egy chilievő versenyen is. Biztosan később kezdene el folyni a szemükből a könny, mint az átlagos ízlelésű társaiknak.

Noha az ízvakság megnevezés az ízlelés hiányára utalhat, ezek az emberek is éreznek aromákat, csak jóval kevesebbet, mint mások.

Szavazzon!

Mit gondol, ön melyik kategóriába tartozik: szuperízlelő, átlagos vagy ízvak?