Vajon hűtőben kell-e tárolni a vajat, vagy sem?

Vágólapra másolva!
Hűtőszekrény híján, nagy melegben nagyanyáink vízben tartották a vajat, hogy meg ne avasodjon; egy tálkába tették, arra hideg vízet öntöttek, ami a vajat teljesen ellepte. A vizet cserélték rajta frissre, így nem olvadt, nem romlott.
Vágólapra másolva!

Vannak, akiknek eszükbe se jut a pulton hagyni, míg mások nem teszik hidegre, mert úgy gondolják, nincs is rosszabb, mint a kemény, kenhetetlen vaj. Bár a vaj is tejtermék, ám zsírosabb és alacsonyabb víztartalmú, tehát

kevésbé érzékeny a baktériumokra.

A sózott vaj pedig még ellenállóbb, mint a sózatlan.

A vaj ellenállób, mint a többi tejtermék, főleg a sózott változata Forrás: pixabay.com

Ha a pulton hagyjuk a vajat, az első fontos szabály, hogy olyan fedeles üvegben kell tenni, amely légmentesen zár, mert a levegő miatt sokkal hamarabb megromlik. Már szinte minden háztartási boltban lehet kapni erre alkalmas műanyag fedelű üveget, vagy kifejezetten vajtartó dobozt. Ha minden egyes használat után megfelelően lezárjuk a dobozt vagy az üveget, akkor

akár egy-másfél hétig is elállhat

– persze nem 40 fokos nyári kánikulában. Mielőtt megkenjük a reggeli zsömlét, érdemes megszagolni, megkóstolni, nem érzünk-e furcsa, rossz szagot, ízt.

Ha nem bízunk ebben a módszerben, tegyünk hűtőbe, vagy próbáljuk ki nagyanyáink módszerét. Csak ne felejtsük el friss, hidegre cserélni a vizet rendszeresen!

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTRO OLDALÁN:TÁFELSPICChttp://www.origo.hu/tafelspicc/index.html