Kékfrankos rozékat tesztelt a Nébih

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta tesztjében a 2016-os évjáratú, száraz kékfrankos rozékat ellenőrizték a hivatal szakemberei. Összesen 28 terméket vizsgáltak élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok mentén. Az összkép megfelelő volt, de akadtak jelölési hiányosságok.
Vágólapra másolva!

A nagy kereskedelmi áruházláncok kínálata alapján összesen 28 kékfrankos rozét vizsgáltak a hivatal munkatársai, valamennyi 2016-os évjáratú, száraz bor volt. A Nébih laboratóriumában a termékek tényleges és összes alkoholtartalmát, hamutartalmát, valamint aszkorbinsav-tartalmát is mérték. Ellenőrizték továbbá, hogy a borok színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket a gyártók, illetve hogy kimutatható-e idegen cukor a termékekben.

Jó hír, hogy egyetlen esetben sem tartalmaztak sem mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyagot a rozék.

A szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatok eredményei alapján hat termék cukoreredetét is rendben taláták. A vizsgált rozé borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

Forrás: Szupermenta/Nébih

A címkék ellenőrzése során a 28 ital közül 3 estben találtak jelölési pontatlanságokat a borászati felügyelők.

Az egyik tételnél például a címkén feltüntetett értéknél magasabb alkoholtartalmat mértek.

A hiányosságok miatt a gyártókat figyelmeztetésben részesíti a Nébih.

A Szupermenta termékteszten a kedveltségi vizsgálat sem maradhatott el, melynek során szakértők és borkedvelő laikusok bírálták a rozékat. Az értékelők a termékeket külső megjelenésük, színük, illatintenzitásuk, ízük, zamatuk és összbenyomásuk szerint pontozták.

A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett, a rangsorban másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé, a dobogósok sorát harmadik helyen a Babarczi Szőlőbirtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozé itala zárta.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.