Ezért fogyasszon paradicsomot kánikula idején

töltött paradicsom
Vágólapra másolva!
Bikiniben a parton, pipacspirosra sülve, égető érzés a hátunk és a vállunk minden négyzetcentiméterén, de a legrosszabb még csak ezután jön. A fájdalom, a forgolódás éjszaka, és a hámlás. Nem véletlenül mondta mindig az anyukánk, hogy használjunk naptejet. De úgy tűnik, a kellemetlenségek egy részétől a paradicsom is megkímélt volna bennünket.
Vágólapra másolva!

Tudjuk, hogy bizonyos ételek fogyasztása hatással lehet adott betegségek kialakulására: az alma pektinben gazdag, így csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és a mellrák kockázatát. Az avokádó a szív egészségéért felel, a vörös áfonya a húgyúti fertőzések ellen véd, a lenmagnak magas az antioxidáns-tartalma, ami csökkenti a mellrák és a szívroham esélyeit. A narancsban rengeteg a C-vitamin, ahogy papajában is, utóbbi a szívbetegségek és a vastagbélrák csodaszere, a sütőtök pedig béta-karotint tartalmaz, és a tüdőrák ellen veszi fel a harcot,

a napi paradicsomfogyasztás pedig felére csökkentheti a bőrrák kockázatát

– derült ki az Ohio Állami Egyetemen, egereken végzett vizsgálatokból. A kutatás arra kereste a választ, hogy a táplálkozás hogyan befolyásolhatja a bőrrák kialakulását.

Hím egerek 10%-os paradicsomport fogyasztottak 35 héten át, majd UV-fénynek tették ki őket. A bőrrákos daganatok kialakulása átlagosan 50%-kal volt kevesebb azokhoz az egerekhez képest, akikkel nem etettek paradicsomport. Bár jobb lett volna, ha egy egér sem lesz vesztese a vizsgálatnak, így fény derült a paradicsom és a rák kapcsolatára.

A paradicsom jó a leégés ellen is Forrás: pixabay.com

A karotinoid, amely egy pigmentáló vegyület, egyben a paradicsom színét is adja, megvédheti a bőrt a káros UV-sugaraktól és a leégéstől – adta közre Jessica Cooperstine, a tanulmány társszerzője és kutatója.

A vizsgálat érdekessége, hogy nőstény egerek esetében nem volt számottevő változás a karotinoid fogyasztásának és a tumorok kialakulásának összefüggésében.

Ami a férfiaknál működik, nem mindig működik a nőknél, vagy épp fordítva – állítja Tatiana Oberyszyn patológia professzor. Kimutatták, hogy a paradicsom elsődleges karotinoidja, a likopin a leghatékonyabb antioxidáns. Ha érzékeny a napra, tesztelje a paradicsomot a következő recepttel!

Forrás: Sndimg

Tojással, avokádóval és baconnel töltött friss paradicsom

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 avokádó
  • 10 dkg kockára vágott húsos szalonna (bacon)
  • 8 friss paradicsom

Elkészítés:

Négy keményre főzött tojást dolgozzon össze egy finom, érett avokádóval. Miután jól összetörte és összekeverte, adjon hozzá néhány darab sült húsos szalonnát. A paradicsomoknak vágja le a tetejét, kanalazza ki a tartalmát, majd töltse bele az elkészült tölteléket. A tetejét szórja meg egy kis baconnel.

Az elkészült különlegesség tökéletes előétel egy romantikus vacsorán, vagy egy könnyed nyári estén.