Ezért egyen áfonyát spárgával stresszes időszakban

Vágólapra másolva!
Azt már tudjuk, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök szó szerint az egészségünket szolgálják: a brokkoli a vércukorszintre van pozitív hatással, míg a dió az agyi műküdésre. Bizonyos élelmiszerek  pedig stabilizálják a vércukorszintet és a stresszre adott választ, így segíthetnek a feszültség enyhítésében. Tehát, ha stresszel, ne fagylaltért szaladjon, hanem kapjon be egy marék áfonyát!
Vágólapra másolva!

Az általunk választott ételek befolyásolják a stressz-szintet. A meQuilibrium szakemberei vizsgálták meg, melyek azok az élelmiszerek, amik növelik és melyek csökkentik a stresszre adott választ. Ezek nemcsak az idegeket nyugtatják meg, hanem jobban is tudunk tőle koncentrálni és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

Az áfonyának van a legmagasabb antioxidánstartalma, ami csökkenti a stresszt Forrás: pixabay.com

A stressz egyik legnagyobb kiváltó oka a magas vércukorszint. A túlzott koffeinfogyasztás szívdobogást, alvási nehézségeket okozhat, ami a stressz egyik forrása. A magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú és feldolgozott élelmiszerekből álló táplálkozás, amit nyugati étrendnek is neveznek, egyre inkább összefüggésbe hozható a rossz egészségi állapotokkal.

Amikor épp egy stresszesebb időszak köszönt be az életében, érdemes odafigyelni a táplálkozásra, és beiktatni néhány feszültségölő szuperételt.

A magnéziumhiány is okozhat szorongást, ezért érdemes figyelni a természetes magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztására, mint a spenót, hüvelyesek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék. Az olyan cinkben gazdag ételek is jótékony hatást gyakorolnak a stressz-szintre, mint az osztriga, a kesudió, a máj, a marhahús és a tojássárgája.

Stresszcsökkentő szuperételek

A spárga magas folsavtartalommal rendelkezik, ami segít a nyugalom megtartásában. A krémes avokádó szó szerint stresszmentesíti a testet, gátolja a káros zsírok felszívódását, valamint luteint, béta-karotint, E-vitamint és folsavat is tartalmaz. A reggeli szendvicsen, vékonyra szeletelve, egészen különleges ízkavalkádban lehet részünk.

Az áfonyának van a legmagasabb antioxidánstartalma, de minden más bogyó is – mint a szamóca, málna és a szeder – gazdag C-vitaminban, amelyről kimutatták, hogy segít a stressz elleni küzdelemben.

Utóbbit német kutatók tesztelték 120 ember részvételével, akiknek egy kemény matematikai problémát kellett megoldaniuk. Azoknál, akik C-vitamint kaptak, alacsonyabb vérnyomást és alacsonyabb kortizolszintent mutattak ki.

A Pennsylvania Egyetem vizsgálata alapján kiderült, hogy a kamillatea jelentősen csökkenti a szorongás tüneteit, sőt még a nyugodt alvást is elősegíti. A fokhagyma és az étcsokoládé szintén antioxidánsban gazdag; ezek semlegesítik a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket, betegségeket okoznak, és elősegítik az öregedést.

A fokhagyma vegyületi közül az allicin az, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a rák és a közönséges megfázás leküzdésével.

A Psychopharmacology folyóiratában megjelent kis tanulmány szerint az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin csökkentheti a stresszhormon szintjét. A vizsgálat során 60 egészséges fiatal felnőtt 14 napon keresztül C-vitamint kapott, míg másik 60 csak placebót. Ezután a kutatók mérték a személyek vérnyomását és kortizolszintjét. Kiderült, hogy akik C-vitamint kaptak, azoknak alacsonyabb volt a vérnyomásuk, és kevesebb pszichés stresszt tapasztaltak.

Mi az alábbi recepttel járulunk hozzá, hogy stresszmentesebb legyen az élete.

Sajttal és paradicsommal töltött, grillezett avokádó Forrás: today.com

Grillezett, töltött avokádó

Hozzávalók (2 főre):

  • 2 érett, friss avokádó, kettévágva és hámozva
  • 2 evőkanál friss lime vagy citrom leve
  • olívaolaj
  • tengeri só ízlés szerint
  • friss őrölt bors
  • 1/2 csésze friss apróra vágott paradicsom
  • mozzarella vagy feta sajt
  • friss, kockára vágott bazsalikom vagy koriander
  • 1 gerezd összezúzott fokhagyma

Elkészítés:

Vágjuk félbe az avokádót és távolítsuk el a magot egy kanállal. Öntsük rá a lime vagy citrom levét, majd a néhány csepp fokhagymával elkevert olívaolajat. Helyezzük a grillre, a forró szén fölé körülbelül 2-3 percig. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze a paradicsomot a sajttal és a bazsalikommal vagy korianderrel, majd töltsük meg a megsült avokádókat.

Ha éhes volt, biztosan segített a fenti recept, hiszen már csak az evés önmagában is csökkenti a stresszt.