Megnyugtató eredményekkel zárult a közétkeztetésben és az ételek házhoz szállításában érdekelt főzőkonyhák vizsgálata - írta keddi számában a Magyar Idők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva.

A lap kérdésére a hivatal közölte, hogy szakembereik összesen 3253 főzőkonyhát ellenőriztek és minősítettek. Ezek a létesítmények csaknem 1,3 millió embert látnak el meleg étellel az ország különböző részeiben. A minősítés egytől ötig terjed, az iskolai osztályozáshoz hasonlóan zajlik.

A vizsgált főzőkonyhák

  • 7 százaléka jeles minősítést kapott,
  • 30 százalékuk jó,
  • 39 százalékuk közepes,
  • 17 százalékuk pedig elégséges osztályzatot szerzett,
  • 7 százalék nem felelt meg a követelményeknek.

Az ételek minőségével kapcsolatban azonban nem tártak fel súlyosabb szabálytalanságot a hatóság emberei.

A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb egységben nagyobb beruházások nélkül kiküszöbölhetők a hiányosságok, csupán nagyobb odafigyelésre és jobb szervezésre van szükség.