Kóstolja meg Finnország csemegéjét!

Vágólapra másolva!
Kukkola egy határ menti település a finn-svéd határon, és hagyományának része a grillezett, sóba mártott maréna, amelyet a helyiek imádnak, és a turisták rajongását is hamar elnyeri. Finnország csemegéjét most otthon is elkészítheti, de ha valóban az igazi finn hangulatot akarja megidézni, ne használjon se kést, se villát az ínycsiklandó falatok elfogyasztásához!
Vágólapra másolva!

Kukkola egy vízesés közelében, a Tornio folyó partján található, amely marénákban és lazacokban gazdag. A hagyománytisztelő falucskában több 16. századi házikó is áll még, és számos régi horgász tradíciót tartanak életben a helyiek.

Grillezett maréna nyárson, citrommal Forrás: rd.com

A helyi halászok merítőhálóval fogják a nagymarénát, amelyet nyárson grilleznek meg; ez a hagyományos elkészítési mód. Először levágják a hal farkát, megtisztítják, majd egy nyársat fúrnak a farkuktól egészen a fejükig. Ez nem olyan egyszerű feladat, jó erősen kell tartani, hogy a nyárs teljesen egyenesen fusson végig a halon. Ezt követően kétoldalt, függőlegesen mély vágásokat ejtenek a testen.

A grillezéshez fenyőt használnak; a fahasábokat hosszú sorba rendezik, majd miután meggyújtották, 10 cm-re helyezik a nyársra szúrt halakat a tűztől. Fontos, hogy a tűz mindvégig forró legyen, és ne füstöljön, különben a hal is megfüstölődik. A marénák a tűz mellett körülbelül egy órán keresztül sülnek; folyamatosan forgatni és nézegetni kell őket, nehogy megégjenek. Ha nagyon pirulnak, kicsit távolabb teszik őket a lángoktól.

Ez a kukkolai tradicionális maréna; 500 éve grillezik ezen a módon, nyílt tűznél.

Olyannyira népszerű, hogy a maréna grillezése egy valódi turista program, ha arra járunk, mi is részt vehetünk egy sütésen.

Amint készre sült, sós vízbe mártják egy pillanatra, és fogyasztható is. A sóoldat 10%-os, tehát 100 gramm só van egy liter vízben. Hagyományosan nem késsel és villával eszik, hanem egyszerűen lecsipegetik az ujjukkal, és élvezik az ízeket.

Grillezett cukkini citrommal tálalva Forrás: pinterest.com

Grillezett maréna nyárson, grillezett cukkinivel

Hozzávalók:

  • 4 db maréna
  • 2 db szeletelt citrom vagy lime
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • ízlés szerint őrölt bors és tengeri só

Elkészítés:

Az elkészítés nagyon egyszerű: a halakat belül sózzuk és borsozzuk, majd nyársra tűzzük és bevagdossuk a testüket. 10 cm-re helyezzük a lángoktól, majd folyamatosan forgatjuk, olvadt vajjal locsolgatjuk. Amint megsült, egy pillanatra 10%-os sóoldatba mártjuk. Citrommal vagy lime-mal (esetleg mindkettővel) tálaljuk. Az elkészült halat ízlés szerint óvatosan meg is locsolhatjuk a citrom vagy a lime levével.

Köretnek készíthetünk hozzá grillezett cukkinit úgy, hogy a 4 közepes nagyságú cukkinit félbevágjuk, majd megforgatjuk őket a vajmártásban, amely 3 evőkanál olvasztott vajból, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemből, 1 evőkanál frissen préselt citromléből, fél teáskanál borsból, negyed teáskanál sóból és szegfűszegből áll. Ezt követően a cukkiniket a grillre fektetjük, majd 6-8 percig néha megforgatva megsütjük.

Egy finn szakács meg is mutatja nekünk, hogyan kell hagyományosan elkészíteni a kukkolai marénát.