Megvan az év legjobb kézműves kenyere

kenyér
Vágólapra másolva!
Igazi kenyerek nevezhettek csak a Kenyérlelke fesztivál harmadik versenyére. És milyen egy igazi kenyér? Természetes alapanyagokból készül, szigorúan élesztő nélkül, kizárólag kovásszal. A profik közé idén is Magyarország legjobb kenyereit sütő pékségeit hívták meg, emellett persze elfogadtak nevezéseket is. Az otthon sütők kategóriájába bárki jelentkezhetett, aki nem a bevétel miatt, hanem a családnak vagy éppen hobbiból süt kenyeret.
Vágólapra másolva!

– írta Facebook-bejegyzésében a Panifico il Basilico tulajdonosa, Szabadfi Szabolcs, ismertebb nevén: Szabi, a pék.

Négy kategóriában lehetett indulni: félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, bagett és croissant. A Kenyérlelke elismerést egy éven át, tehát a következő év Szent István napjáig szabadon használhatják a nyertesek.

Készül az Anyukám Mondta kenyere Forrás: Pékműhely/Facebook

Kategóriagyőztesek

Félbarna kenyér: Artizán Budapest
Teljes kiőrlésű kenyér: Pipacs Pékség
Bagett: Pékműhely
Croissant: G&D Kézműves Cukrászat és Pékség, Salgótarján

A profik között indult még a Jacques Liszt, azaz Misi a pék, a Marmorstein Pékség, a Kiskovász Pékség, a Csepregi Pékség, a The Mill, az Anyukám Mondta Étterem, a Kiskovász pékség, a Királypék, az Inez bagel shop, Csepregi pékség és a Panel pék.

Innió étterem, G&D kézműves pékség.

.

Forrás: Facebook

A zsűri tagjai idén Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, a Gault&Millau Magyarország Étteremkalauz főszerkesztője; Rosenstein Róbert séf; Pesti István, a tatai Platán étterem főszakácsa; Vomberg Frigyes, a Bocuse d'Or magyar csapatából; Libor Mária, a Limara gasztrobloggere; Cristian Maurice, a Ferrandi Paris világhírű pékiskola okatója és Mike Zakowsky amerikai kézműves pék voltak.

Mint minden éveben, úgy idén is a Magyar Pékszövetség szintén hirdetett versenyt.

A 2017-es győztes a Kurdi családi pékség Görböc névre keresztelt kenyere lett.

A teljesen adalékmentes cipót az érmelléki Micske falu egyik dűlőjéről keresztelték el. A hosszú érésű, kovásszal kelt Görböc 95%-ban búzalisztből készül, emellett van benne egy kevés teljes kiőrlésű rozsliszt is. A készítők azt ígérik, 72 órán át eltartható.

2017 kenyere: a Görböc Forrás: Pékszövetség

Rozs kategóriában a Gere István sütödéjében, 80 százalékos rozsliszttel készült kenyér nyert, amelyet ősi, szakaszos kovászolási móddal készít a pékmester. A kovászt 5 napon át frissítik, érlelik, ezután adják hozzá a kenyérlisztet, amelyet hosszan dagasztanak, pihentetnek, kelesztenek, végül kemencében sütnek. Savanykás ízű, tömör vekni a végeredmény, ami egyrészt egészséges, másrészt könnyű megemészteni.

A kenyérverseny innovatív kategóriájának győztese a Kemence Sütőipari Kft. Szalmaláng nevű kenyere, amely spontán kovásszal készül. Az évezredes módszer során a kelesztéshez szükséges élesztőgombák a levegőből kerülnek a liszt-víz keverékbe.

És hogy miért szalmaláng? A készítő szerint azért, mert nemigen kell tárolni: ahogy előveszik, rögtön el is fogy, azaz el is „lobban”, akár egy szalmaláng.