Ne dobja ki a parmezán kérgét! Főzzön úgy, mint egy olasz!

Vágólapra másolva!
Ahogy mindannyian, az olasz szakácsok és háziasszonyok is sokat lesnek el nagymamáiktól. Így tett Laura Vitale is, aki szinte a konyhában nőtt fel. Hasznos főzési tippjei, amelyeket olasz nagymamájától lesett el, minden háziséfnek a hasznára válnak. Hangolódjon rá az olasz ízekre a következő receptekkel!
Vágólapra másolva!

Az első tanács az olívaolajjal kapcsolatos: Laura szerint kétféle olajat kell tartanunk egyszerre otthon: egy olcsóbbat, és egy nagyon jó minőségű, drágábbat. Ám az olcsóbb egyáltalán nem a rossz minőségűt jelenti: mindkettő legyen hidegen sajtolt, kizárólag mechanikai eljárással kinyert, emellett a jó minőségű a magok első sajtolásából származó, akár önmagában, kenyérrel is kifejezetten ízletes. Ha tehetjük, olyan üzletből vásároljunk, ahol meg lehet kóstolni; néhány helyen már kimérve is lehet olívaolajat kapni.

Jobb minőségű, drágább olívaolajat használjunk a szószokhoz, salátákhoz Forrás: pixabay.com

A kétféle olívaolaj közül a drágábbat használhatjuk a szószok, saláták elkészítéséhez, amiket nem kell főzni, így frissebb és jobb lesz az ízük. Az olcsóbb olívaolajat pedig minden más ételhez hozzáadhatjuk, ahol nem jön ki olyan erőteljesen az íze, mint például az olasz kolbász készítésekor.

Ám a bazsalikomos pesztó és a bruschetta esetén például fontos a jó minőségű olaj.

Noha a magyar konyhában nincs nagy hagyománya az olívaolajnak, ma már majdnem mindenki polcán ott áll legalább egy üveggel. Érdemes néha egy kis változtatást csempészni a mindennapokba, lecserélni a jól megszokott babgulyásból és túrós csuszából álló menüt. Máris kezdje a reggelivel!

A jó bruschetta titka a friss hozzávalókban rejlik Forrás: pixabay.com

Bruschetta paradicsommal és bazsalikommal

A bruschetta tipikusan olasz étel, amelynek köszönhetően kiélvezheti a kertben érlelt paradicsom, a fokhagyma, a bazsalikom és az olívaolaj ízét. Fogyaszthatja reggelire, előételnek, uzsonnára vagy snacknek is.

Hozzávalók:

  • 6-7 érett paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál balzsamos ecet
  • 6-8 friss bazsalikom levele, aprítva
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 csavart olasz kenyér vagy bagett
  • ¼ csésze olívaolaj a bagett megkenéséhez

Elkészítés:

Hámozza meg a paradicsomot, vágja ki a közepét, szedje ki a belsejét a magokkal együtt, majd negyedelje, végül darabolja fel. Melegítse elő a sütőt 230 fokra, majd keverje össze a paradicsomot, az ecetet, az olajat, a bazsalikomot, a sót és a borsot.

Szeletelje fel a kenyeret vagy bagettet, tegye egy tepsibe, majd ízlés szerint rakjon rá a paradicsomból, miután megkente a szeleteket olívaolajjal, megdörzsölte fokhagymával, sózta és borsozta. Körülbelül 5-6 percig süsse, majd tálalja.

A bruschetta készítés egyetlen szabálya, hogy az alapanyagok legyenek frissek, és nagyon fontos, hogy az olívaolaj extra minőségű legyen.

A parmezán kérge az olasz levesek titkos összetevője Forrás: pixabay.com

Talán azt gondolta, hogy a parmezán sajt kérgét nem lehet felhasználni, pedig ez nincs így. Sőt, érdemes a keze ügyében tartania, ha levest készít. „Mindig tartok a hűtőben parmezánhéjat” – mondja Laura.

Nagymamája azt is megtanította, hogyan tegye még ízletesebbé a leveseit: szórjon egy kevés olasz parmezánt a fazékba,

a főzéskor kifő belőle az íze, így még ínycsiklandóbb lesz a leves.

A cukkiniból és parmezánból készült levest fogyassza pirított kenyérkockákkal Forrás: nicknairncookschool.com

Olasz cukkini és parmezán leves

Hozzávalók:

  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál apróra vágott fokhagyma
  • egy marék bazsalikom levél, apróra vágva
  • tengeri só és őrölt fehér bors ízlés szerint
  • 1 kg cukkini, hosszába, majd negyedekre, végül 1 cm-es szeletekre vágva
  • 750 ml tyúkhúsleves
  • 60 ml főzőtejszín
  • egy marék petrezselyem, apróra vágva
  • 50 g reszelt parmezán

Elkészítés:

Melegítse fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. Főzze a fokhagymát, a bazsalikomot, a sót és a cukkinit lassan 10 percig, vagy amíg meg nem pirul. Adja hozzá a fehér borsot ízlés szerint, majd öntse rá a húslevest, és párolja fedetlenül 8 percig.

Tegye a keverék háromnegyedét egy konyhai robotgépbe, míg krémes nem lesz. Öntse vissza a serpenyőbe, majd keverje hozzá a tejszínt, a petrezselymet és a parmezánt. Öntse a levest egy tálba, ízesítse sóval és borssal, szórja meg parmezánnal, fogyassza zöld salátával és pirított kenyérkockákkal.

Laura következő és végül utolsó leckéje, hogy bizony az idő is egy fontos hozzávaló.

Laura szerint ez az egyik legjobb tipp, amit a nagymamájától kapott: ha főz, győződjön meg róla, hogy szívből teszi, és ne siesse el se az előkészületeket, se a folyamatot!