A legújabb kutatás szerint, ha bajoktól mentes öregkorra és hosszú életre vágyunk, csökkentenünk kell az elfogyasztott ételek mennyiségét. Ezt már az ókori görögök is tudták.
A kutatók úgy vélik, hogy kevesebb kalória fogyasztása lelassíthatja az öregedés folyamatát, és megszüntetheti az életkorral összefüggő betegségeket.
Érdemes kétféle olívaolajat tartani otthon, egy olcsóbbat és egy drágábbat; az utóbbit abban az esetben használni, amikor jobban kijön az íze, például a bruschetta esetén. Az olaszok a leveseket a parmezán kérgével dobják fel.
Ha főz, győződjön meg róla, hogy szívből teszi, és ne siesse el se az előkészületeket, se a folyamatot. Receptek a cikkben!
Ezzel a könnyű vágási technikával több levet nyerhet ki a lime-ból és a citromból. A titok az, hogy nem félbe kell vágni a gyümölcsöt, hanem...
Bizonyos élelmiszereknek nem tesz jót, ha hűtőben tartja őket. Ilyen például a hagyma, aminek a szagát minden létező étel át fogja venni. Nem szerencsés a banánt, a gyümölcsöket, de még a paradicsomot sem a frigóba tenni, mert a hidegtől nemcsak az érési folyamatok lassulnak le, hanem elveszítik aromájukat is.
A mézet és a görögdinnyét se tárolja hűtőben. Az előbbit azért, mert a hideg levegő felgyorsítja a cukor kristályosodásának folyamatát, míg az utóbbit azért, mert a hideg lebontja az antioxidánsokat.
A NÉBIH, élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságként, hazai érintettség esetén a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, ebbe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása, és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.
Csak olyan kenyerek nevezhettek a Kenyérlelke fesztivál harmadik versenyére, amelyek természetes alapanyagokból készültek, szigorúan élesztő nélkül, kizárólag kovásszal.
Négy kategóriában lehetett indulni: félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, bagett és croissant. A Kenyérlelke elismerést egy éven át, tehát a következő év Szent István napjáig szabadon használhatják a nyertesek.
A mason jar-saláta titka a rétegekben rejlik. Nem mindegy, milyen sorrendben adja hozzá a zöldségeket, gyümölcsöket, az öntetet és a különböző dióféléket.
A befőttes üvegben készített saláta könnyen szállítható és tárolható, ráadásul, ha szépen rétegzett, egy gyönyörű látványon legeltethetjük a szemünket. Recept a cikkben!
A Chaine des Rotisseurs Egyesület évente megrendezésre kerülő ifjú szakácsok világversenye szeptember 8-án lesz Frankfurtban, ahol Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem ifjú szakácsa fogja képviselni Magyarországot a világbajnokságon.
Pereszlényi Alexandra nyerte itthon a májusi előválogatót, ahol a versenyzők egy előre meghatározott alapanyaglista, és a fekete doboz tartalma alapján dolgoztak. Ám azzal nem voltak tisztában, mit rejt a titokzatos doboz.
Minél többször vannak felmelegítve az ételek, és minél több alkalommal hűlnek vissza, annál nagyobb az esély a káros baktériumok elszaporodására. A rosszul tárolt rizs például könnyen okozhat ételmérgezést, amely bacillus cereus spórákkal lehet fertőzött.
Ám nem az újramelegítés a legfőbb gond a rizs esetén, hanem ha főzés után túl sok ideig áll szobahőmérsékleten.
Az indonéz pörkölt kávé jellegzetessége, hogy a főzés folyamata közben egy vörösen izzó széndarab kerül egyenesen a pohárba. A tüzes kávét Jáva szívében, Yogyakarta városában kóstolhatják meg a bátor kávérajongók az utcai árusoknál.
Íz tekintetében megoszlanak a vélemények: hol földes, hol karamelles jegyeket véltek felfedezni a mindenre elszánt és bevállalós kóstolók. Ha Indonéziába készül vakációra, írja fel a bakancslistájára!
Nem csak tengerparti strandon nem árulnak sült halat, de még a tengerparti éttermekben is úgy kell keresni az étlapon. A kínálat nagyjából kimerül a következő ételekkel: halleves, rántott tintahal és tonhalsteak.
Az utcán házi olívaolajat áruló néni megosztotta a családi ünnepekkor, saját olívaolajjal készített tonhalsteak receptjét. Keresse a cikkben!