Megvan az év kézműves kenyere és a hosszú élet titka

Vágólapra másolva!
Megtanulhatott úgy főzni, mint egy olasz, megismerhette a hosszú élet titkát, hogyan nyerjen ki több levet a lime-ból, és miért ne hűtsön le néhány élelmiszert. Újabb termékekkel bővült a tojás szennyezési termékek listája, készítettünk salátát befőttes üvegben, és kiderült az is, hogy ételmérgezést okozhat a többször felmelegített rizs. Durbincsot és vaníliát rejtett a fekete doboz, és megtalálták az év kézműves kenyerét. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A hosszú élet az asztalnál kezdődik

A legújabb kutatás szerint, ha bajoktól mentes öregkorra és hosszú életre vágyunk, csökkentenünk kell az elfogyasztott ételek mennyiségét. Ezt már az ókori görögök is tudták.

Táplálkozzon egészségese, éljen sokáig! Forrás: pixabay.com

A kutatók úgy vélik, hogy kevesebb kalória fogyasztása lelassíthatja az öregedés folyamatát, és megszüntetheti az életkorral összefüggő betegségeket.

Főzzön úgy, mint egy igazi olasz!

Érdemes kétféle olívaolajat tartani otthon, egy olcsóbbat és egy drágábbat; az utóbbit abban az esetben használni, amikor jobban kijön az íze, például a bruschetta esetén. Az olaszok a leveseket a parmezán kérgével dobják fel.

A jó bruschetta titka a friss hozzávalókban rejlik Forrás: pixabay.com

Ha főz, győződjön meg róla, hogy szívből teszi, és ne siesse el se az előkészületeket, se a folyamatot. Receptek a cikkben!

Így nyerhet ki több levet a lime-ból és a citromból

Ezzel a könnyű vágási technikával több levet nyerhet ki a lime-ból és a citromból. A titok az, hogy nem félbe kell vágni a gyümölcsöt, hanem...

Ne tartsa hűtőben a hagymát, a banánt és a paradicsomot se

Bizonyos élelmiszereknek nem tesz jót, ha hűtőben tartja őket. Ilyen például a hagyma, aminek a szagát minden létező étel át fogja venni. Nem szerencsés a banánt, a gyümölcsöket, de még a paradicsomot sem a frigóba tenni, mert a hidegtől nemcsak az érési folyamatok lassulnak le, hanem elveszítik aromájukat is.

A hideg megkönnyíti a banán rothadását Forrás: pixabay.com

A mézet és a görögdinnyét se tárolja hűtőben. Az előbbit azért, mert a hideg levegő felgyorsítja a cukor kristályosodásának folyamatát, míg az utóbbit azért, mert a hideg lebontja az antioxidánsokat.

Folyamatosan zajlanak a vizsgálatok a tojás szennyezési eset kapcsán

A NÉBIH, élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságként, hazai érintettség esetén a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, ebbe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása, és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

Megvan az év kézműves kenyere

Csak olyan kenyerek nevezhettek a Kenyérlelke fesztivál harmadik versenyére, amelyek természetes alapanyagokból készültek, szigorúan élesztő nélkül, kizárólag kovásszal.

Készül az Anyukám Mondta kenyere Forrás: Pékműhely/Facebook

Négy kategóriában lehetett indulni: félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, bagett és croissant. A Kenyérlelke elismerést egy éven át, tehát a következő év Szent István napjáig szabadon használhatják a nyertesek.

Saláta befőttes üvegben

A mason jar-saláta titka a rétegekben rejlik. Nem mindegy, milyen sorrendben adja hozzá a zöldségeket, gyümölcsöket, az öntetet és a különböző dióféléket.

Könnyen tárolható, szállítható és ínycsiklandóan jól néz ki Forrás: Julia Mirabella/popsugar.com

A befőttes üvegben készített saláta könnyen szállítható és tárolható, ráadásul, ha szépen rétegzett, egy gyönyörű látványon legeltethetjük a szemünket. Recept a cikkben!

Durbincs és vanília volt a fekete dobozban

A Chaine des Rotisseurs Egyesület évente megrendezésre kerülő ifjú szakácsok világversenye szeptember 8-án lesz Frankfurtban, ahol Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem ifjú szakácsa fogja képviselni Magyarországot a világbajnokságon.

Pereszlényi Alexandra képviseli hazánkat a világbajnokságon Forrás: Origo

Pereszlényi Alexandra nyerte itthon a májusi előválogatót, ahol a versenyzők egy előre meghatározott alapanyaglista, és a fekete doboz tartalma alapján dolgoztak. Ám azzal nem voltak tisztában, mit rejt a titokzatos doboz.

Ne melegítse fel túl sokszor a tegnapi menüt!

Minél többször vannak felmelegítve az ételek, és minél több alkalommal hűlnek vissza, annál nagyobb az esély a káros baktériumok elszaporodására. A rosszul tárolt rizs például könnyen okozhat ételmérgezést, amely bacillus cereus spórákkal lehet fertőzött.

Spórák, később pedig baktériumok lehetnek állandó lakói egy tál rosszul tárolt rizsnek Forrás: pixabay.com

Ám nem az újramelegítés a legfőbb gond a rizs esetén, hanem ha főzés után túl sok ideig áll szobahőmérsékleten.

Ivott már izzó szenes kávét?

Az indonéz pörkölt kávé jellegzetessége, hogy a főzés folyamata közben egy vörösen izzó széndarab kerül egyenesen a pohárba. A tüzes kávét Jáva szívében, Yogyakarta városában kóstolhatják meg a bátor kávérajongók az utcai árusoknál.

A szenes kávé elég bizarr látvány Forrás: Oddity Central

Íz tekintetében megoszlanak a vélemények: hol földes, hol karamelles jegyeket véltek felfedezni a mindenre elszánt és bevállalós kóstolók. Ha Indonéziába készül vakációra, írja fel a bakancslistájára!

A horvát tengerből kifogyott a hal?

Nem csak tengerparti strandon nem árulnak sült halat, de még a tengerparti éttermekben is úgy kell keresni az étlapon. A kínálat nagyjából kimerül a következő ételekkel: halleves, rántott tintahal és tonhalsteak.

Forrás: Szende Gabriella

Az utcán házi olívaolajat áruló néni megosztotta a családi ünnepekkor, saját olívaolajjal készített tonhalsteak receptjét. Keresse a cikkben!