A fagylalt, ami nem olvad

Vágólapra másolva!
Jó érzés kiülni a parkba egy tölcsér jól megrakott fagylalttal a kezünkben. A sugarak átszűrődnek a fák lombkoronáin, és még a fagylalt is csempész egy kis édes hangulatot a napba. Azán elkezd olvadni; nem győzzük falni, szinte habzsoljuk terpeszben ülve, hogy le ne együk magunkat. Ám megtörténik az elkerülhetetlen, és a könyökünktől kezdve a cipőnkig minden fagyis, hiszen már a tölcsér aljáról is csöpög. A japánok nemcsak a kütyütechnológiában jók, hanem a gasztronómiában is, így persze, hogy kitaláltak valamit.
Vágólapra másolva!

A nyári meleg nem akadály, a bosszantó olvadós jeges desszert már a múlté, ugyanis a japán Kanazawa fagylalt nem fog pacát hagyni a pólónkon.

A Kanazawa fagylalt nem olvad Forrás: Kanazawa Ice

A kanazawai Bioterápiás Fejlesztő- és Kutatóközpont hozta létre a fagylaltot, amely ellenáll a nap meleg sugarainak.

A titkos összetevő, amely meggátolja az olvadást, a polifenol. Ezt a hozzávalót eperből vonják ki.

A tanulmányok szerint a desszert még akkor is megtartotta a formáját, amikor 5 percig a 28 fokos nap vagy a hajszárító melegének volt kitéve. Hogyan lehetséges mindez?

A polifenol folyadék megnehezíti, hogy a víz elkülönüljön a fagylalt zsírjától, így az édesség hosszabb ideig képes megtartani eredeti formáját, és nehezebben olvad meg. Lelki szemeink előtt már látjuk is, ahogy az új finomság meghódítja Európát, és szinte hiányozni fognak a kezünkre olvadó gombócok.