Ön is járt már úgy, hogy a recept 6 sárgáját írt, így megmaradt a sok tojásfehérje, és nem tudta, mit kezdjen vele? Bár le is lehet fagyasztani fél évre, a hűtőben is eláll jól lezárt üvegedényben 2-3 napig, de a legjobb, ha minél hamarabb felhasználjuk. A következő receptekkel többé nem fog problémát okozni, hogy mit kezdjen a megmaradt tojásfehérjével.
Vannak olyan ételek – legfőképpen sütemények –, amelyeknek az elkészítése után a következő problémával találjuk szembe magunkat: megmaradt a sok tojásfehérje. Töprengve állunk felette: vajon mit kezdjünk vele? Valami olyasmit kellene, ami biztosan ízlik majd a családnak. A desszertből soha nem elég, hétvégén és ünnepek idején biztosan mind elfogy: készíthetünk egy finom Pavlova-tortát, egy vaníliakrémes muffint, fahéjas mandulát vagy akár egy jó csokis-diós tortát.

Pavlova-torta
Hozzávalók:
- 1 csésze porcukor
- 1 és fél teáskanál kukoricaliszt
- 1 valódi bourbon vaníliakivonat
- 1 teáskanál fehérborecet
- 4 tojásfehérje
Hozzávalók a krémhez:
- 1 csésze habtejszín
- fél teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál porcukor
- 2 csésze apróra vágott friss gyümölcs, ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra, majd a tepsit béleljük ki szilikonos sütőpapírral. Úgy könnyebb, ha egy nagy kört rajzolunk a papír közepére egy tortasütő alja segítségével, és azt kivágjuk. A kör közepére fogjuk helyezni az alapot.
Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval, adjuk hozzá a fehérborecetet, a vanília kivonatot és a porcukrot, majd verjük kemény habbá. Szórjuk a tetejére a kukoricalisztet, majd finoman dolgozzuk össze a habbal.
A keveréket kaparjuk a forma közepére, és spatulával formázzunk belőle kört. Süssük 45 percig, majd miután kihűlt, jöhet a krém: verjük fel a habtejszínt a vanília kivonattal és a porcukorral, majd vonjuk be vele a tortát. A tetejére szórjunk gyümölcsöket, ízlés és szezonalitás szerint.
Maradt még tojásfehérje? A mi tarsolyunkban pedig recept!

Vaníliás muffin
Hozzávalók:
- 1 csésze porcukor
- 2/3 csésze liszt
- ¼ teáskanál só
- 8 tojásfehérje
- ¼ csésze víz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ¼ teáskanál borkő
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra, majd készítse elő a muffin sütőformát és a muffin papírokat. Egy közepes tálban keverje össze a porcukrot, a lisztet és a sót. Verje fel a tojásfehérjét a vízzel, a vanília kivonattal és a borkővel. Kis sebességgel kezdje keverni, és fokozatosan szórja bele a cukrot. Ha mindet hozzáadta, fokozza a sebességet, és dolgozza jól össze a keveréket. Ha ezzel elkészült, adja hozzá két részletben a lisztet is, és keverje csomómentesre. Félig töltse fel a muffin papírokat, majd süsse addig, amíg aranybarna nem lesz.
Készítsen krémet a muffin tetejére, hisz úgy az igazi!
Hozzávalók:
- 2 tojásfehérje
- 1 teáskanál valódi bourbonvanília-kivonat
- ¼ csésze víz
- ½ csésze cukor
- egy csipet só
Elkészítés:
Verje fel a tojásfehérjét a vaníliakivonattal. A cukrot és a vizet forralja fel, majd főzze 4-8 percig, amíg szirupos nem lesz, majd adja hozzá a tojásfehérjéhez folyamatos keverés mellett. Szórja bele a csipet sót, majd dolgozza össze jól a habot. Habnyomó segítségével vigye fel a muffin tetejére a krémet.
A vanília kivonatot helyettesítheti egy lime levével és egy kis mentával is.

Fahéjas mandula
Még mindig maradt egy kis tojásfehérje? Akkor jöhet egy nagy adag fahéjas mandula! Nem fogja elhinni, milyen könnyű, olcsó, és a család is imádni fogja.
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- ½ csésze cukor
- ¼ csésze barna cukor
- 2 teáskanál fahéj
- 2 csésze mandula
- 1 csésze pekándió
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 150 °C-ra, majd készítse elő a tepsit, és bélelje ki sütőpapírral. Egy kis tálba keverje össze a tojásfehérjét egy evőkanál vízzel, amíg habos nem lesz. Egy közepes tálba keverje össze cukrot és a fahéjat. Vegyen elő még egy tálat, keverje össze a pekándiót a mandulával, majd öntse hozzá a tojást, és dolgozza össze. Adja hozzá a cukrot, amíg be nem vonja teljesen a magvakat. Helyezze egyenletesen a tepsire, majd a tepsit a sütőbe, és süsse 25-30 percig.
Az édesszájúaknak van még egy tuti tippünk, hiszen desszertből sosem elég. A mi választásunk a csokis-diós tortára esett, amit áfonyalekvárral töltöttünk meg.

Csokis-diós torta
Hozzávalók:
- 8 db tojásfehérje
- 8 dkg finomliszt
- 16 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg kakaó
- 5 dkg darált dió
Elkészítés:
Keverje össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, majd verje habbá a tojásfehérjét. Dolgozza össze a habot a száraz hozzávalókkal, majd sütőpapírral kibélelt formában 180 fokon süsse körülbelül 40 percig. Amikor elkészült, vegye ki a sütőből, pihentesse, majd vágja ketté. Ízlés szerint töltse meg kedvenc lekvárjával. Olvasszon fel 10 dkg csokit 5 dkg vajjal gőz fölött, majd vonja be a tortát. Halmozza az élvezeteket, és fogyassza tejszínhabbal!