Vágólapra másolva!
Caffè corretto vs. tejeskávé? Mi magyarok leginkább tejjel isszuk, Olaszországban azonban az egyszerűségre törekednek, és nagyon komolyan veszik a kávé időzítését: reggelire cappuccino, délután csakis a presszó. Ha az nem lenne elég, akkor jöhet egy kis caffè corretto, az alkohollal megspékelt fekete.
Vágólapra másolva!

A magyar felnőttek 85%-a napi rendszerességgel iszik kávét, és többségüknek elképzelhetetlen, hogy a reggeli kávé elfogyasztása nélkül indítsa a napját – derült ki a legújabb kutatásból.

Forrás: Lavazza

Mi, magyarok átlagosan naponta 2,6 csésze kávét iszunk, amit többnyire otthon készítünk el: összesen 48%-unk használ hagyományos kotyogós kávéfőzőt, míg 19% inkább az instant megoldást választja. A legtöbben már a boltba érkezés előtt tudják, milyen kávét fognak venni, míg 26%-unk rendszerint az üzletben dönti el.

Noha a választásban elsősorban az ár befolyásolja a fogyasztókat, utána a legmeghatározóbb tényező az íz és a minőség.

A rendszeres kávéfogyasztók 68%-a a munkahelyére érkezéskor is iszik egy csészével. A megkérdezettek 73%-a leginkább reggel kávézik, 52%-uk közvetlenül ebéd után is, illetve az álmos délutáni órákban szokott egy adag munícióhoz nyúlni.

Otthon az olaszok is a jól megszokott kotyogóst használják Forrás: Lavazza

A 14. századi Olaszországban még az ördög italának titulálták, ma pedig egy igazi kultúra épül rá. A legenda szerint VIII. Kelemen pápa egy csésze kávé után a következőt nyilatkozta:

Ezt követően terjedt el az országban.

A presszókávéfőző prototípusát a párizsi világkiállításon mutatták be 1855-ben, majd 1901-ben, Luigi Bezzera milánói mérnök készítette el az első gőzölős presszókávéfőzőt. Achille Gaggia 1948-ban fejlesztette ki azt a nagy nyomású rendszert, amellyel a ma is ismert presszókávét lehetett készíteni.

Az espresso olaszul annyit tesz, hogy gyors. Az eljárásnak az volt az elsődleges célja, hogy felgyorsítsa a kávékészítés folyamatát a kávézókban és az éttermekben.

Luigi Lavazza több mint 100 évvel ezelőtt kezdte kombinálni egymással a világ különböző tájairól érkező kávékat, amivel forradalmasította kávékészítést és -fogyasztást Olaszországban. Ezek a kávékeverékek 1923-ban jelentek meg a piacon.

Ahogy az olaszok

Az olaszok leginkább feketén, esetleg tejjel cappuccino vagy latte macchiato formájában isszák.

Specialitások azonban még itt is vannak; ilyen például a marocchino, amikor olvasztott csokoládét, tejhabot és kakaóport adnak a presszókávéhoz, vagy caffè shakerato, amikor jéggel vagy néha likőrrel keverik a kávét, vagy a caffè corretto, amikor egy kevés grappával spékelik meg a feketét.

Érdekes, hogy nemcsak a magyarok preferálják a jól megszokott kotyogóst, otthon az olaszok is általában így készítik a kávét. A kávézókban – a legtöbb helyen – a pultnál fogyasztják, sok kávézóban még asztalok és székek sincsenek, ahol pedig vannak, ott vagy a turistáknak, vagy plusz pénzért bárkinek.

Ha délután cappuccinót rendel egy olasz kávézóban, azonnal kiszúrják, hogy turista.

Az olaszok cappuccinót reggeli után vagy délelőtt isznak, délután már csak presszókávét. Az utolsó és legfőbb szabály pedig, amit mindenképp fogadjon meg, ha úgy akar kávézni, mint egy olasz: élvezze!