Egy csésze ördög itala egy tál hernyós taco után?

Vágólapra másolva!
A kávé világnapja alkalmából nemcsak egy csésze feketével áldoztunk a kávé oltárán, hanem kávés főételt készítettünk. Közben azon gondolkodtunk, miért nevezték a 14. században az ördög italának, és miért szeretik a hernyót Mexikóban. Megtudtuk, hogyan lehet természetesen szembeszállni a pollenallergiával, hogyan párosítsunk a borhoz sajtot, és azt is, hogy mi az a Bánh Mì. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Mit ne együnk, ha pollenallergiások vagyunk?

Ajak- és torokviszketés, bizsergés, nyelvduzzanat: ezek a tünetek akkor jelentkeznek, amikor a pollenallergiában szenvedők bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket vagy fűszereket esznek. Ezt az úgynevezett keresztreakció váltja ki.

A nyírfaallergiásoknál kialakult allergiás reakció függ az alma fajtájától is Forrás: pixabay.com

Természetes módon is szembeszállhat az allergiával: fogyasszon gyulladáscsökkentő hatású, Ómega-3 zsírsavban, C- és E-vitaminban gazdag ételeket!

Új ízélmények várnak a Ritz-Carlton szálloda éttermének vendégeire

A kanadai származású Matthew Piercy idén augusztus elején csatlakozott a The Ritz-Carlton budapesti csapatához. A különleges fogásokat nemcsak a szálloda vendégei, hanem bárki megkóstolhatja.

Az ördög itala

Mi magyarok leginkább tejjel isszuk, Olaszországban azonban az egyszerűségre törekszenek. Ez bizony a kávé, amit az ördög italának tituláltak a 14. századi Olaszországban.

Otthon az olaszok is a jól megszokott kotyogóst használják Forrás: Lavazza

Érdekes, hogy a kávézási szokások alapján is kiszúrják Olaszországban, ha valaki turista. Csupán annyit kell tennie, hogy délután rendel capuccinót. Ugyanis az olaszok cappuccinót reggeli után vagy délelőtt isznak, délután már csak presszókávét.

Így tartson házi borkóstolót

Mire van szükségünk egy vidám borkóstolóhoz? Néhány jó minőségű borra, egy-két pikáns sajtra, és remek hangulatra. Na, meg persze a bor-sajt párosítás titkára.

A camembert a tüzesebb borokat kedveli Forrás: Pannontej

Fontos például, hogy a bor és sajt intenzitása hasonló legyen, tehát egy nagyon erős, érett sajthoz érdemes egy intenzív bort választani. A gyümölcsös borok pedig kevésbé érett gomolya jellegű sajtokat kívánnak.

Néha élve, néha párolva – így jó a hernyós taco

Bár nekünk furcsa és gyomorforgató, a hernyók konyhai alapanyagok Mexikóban. Az aegiale hesperiaris lepke tojásait az agavé levelei közé rakják, a lárvák a szár és gyökér húsát rágják.

Fura, de finom Forrás: Pinterest

A kifejlett hernyókat a helyiek begyűjtik és az utcán árulják. Néha élve és nyersen is eszik, de általában sütve vagy párolva készítik el sóval, cirtomfűvel, mártással ízesítve.

A vietnami szendvics, amivel a nap végéig kihúzza

A Dob utcai szendvicsező egy igazi street food hely, hiszen beülni nem lehet, sőt, még állni is alig. De megéri betérni, hiszen a szendvics gyorsan kész, ráadásul gazdagon megrakott. Egy Bánh Mì és a nap végéig biztosan nem leszünk éhesek.

Forrás: Szende Gabriella

Attól lesz vietnámi a szendvics, hogy a különleges fűszerezésű májpástétomot francia bagettbe teszik, erre jön a vietnámi felvágott, sonka, szalámi, mézes csirke, sült tojáscsíkok, friss koriander, pácolt zöldség és uborka.

Készítsen eredeti olasz lasagnét házi tésztával!

A lasagne-nek annyi változata van, hogy még a vegetáriánusoknak sem kell lemondania róla. Bátran használjunk különböző zöldségeket, válogassuk a hozzávalókat, merjünk kísérletezni. Előtte azonban próbáljuk ki, hogyan eszik az olaszok. Recept a cikkben!

Lassan párolt marha stefánia kávézselével

A kávé világnapját egy forró csészével is megünnepelhettük volna, de inkább egy igazi kávés különlegességre szavaztunk. Így készült el a lassan párolt marha stefánia kávézselével. Recept a cikkben!

A Titanic utolsó vacsorája

1912. április 14-én este, a vacsorához készülődve még egyik utas sem sejtette, hogy ez lesz az utolsó étkezése. A végzetes utazás előtt azonban mindenkinek igazi gasztronómiai élményben volt része. Még a harmadosztály utasainak is.

A Titanic harmadosztályának étterme Forrás: Encyclopedia Titanica

A vacsoramenün szerepelt többek között sült sertés zsályával és hagymával, valamint szilvapuding édes öntettel. Igazi kényeztetés azonban csak a felső tízezernek járt. Menü a cikkben!