Nem kell jég a dupla whiskybe

Vágólapra másolva!
Egy kellemes, kóstolással egybekötött koktélozásban volt részünk a belváros egyik whiskybárjában, a Good Spiritben. Első pillanatban talán egy kissé fura párosnak tűnhet a koktélozás és a whiskykóstolás egy mondatban leírva, de kiderült: nagyon is jól megférnek egymással.
Vágólapra másolva!

Már csak azért is, mert a bár kínálatában a skót, japán, kanadai és ír whiskyk mellett nagyon széles választék található rumból, vodkából, ginből és egyéb alkoholos italokból. Ezek pedig szinte könyörögnek a bárpult mögötti polcokon egy kis randevúért, melyek során aromáik összekeveredve új, érdekes ízeket alkothatnak a koktélos poharakban.

A bárban természetesen elkészítenek bármilyen koktélt, amit a vendég kíván. Ennek ellenére érdemes egy pillantást vetni a hely saját kínálatára, mert ott nagyon érdekes italokat találhatunk, és azokat kipróbálva érdekes élmenyekkel gazdagodhatunk. Személyes kedvencem

a baconlekváros koktél, amely whisky alappal készül, és egy kis extra baconlekvárt is kapunk hozzá pirítóssal.

Igazi unikum ez – hogy némi képzavarral éljek. Ha egyszerűbb élményre vágyunk, érdemes megkóstolni egy jó gin-tonikot az itt kapható különleges ginek valamelyikéből, és persze napestig sorolhatnám még a lehetőségeket. A választék szinte átláthatatlan.

Forrás: Pinteragnes

Maga a bár a WhiskyNet termékeit kínálja, és mindenki, aki szereti ezt az aranyló italt, valószínűleg találkozott már a névvel, mert Magyarországon a legnagyobb whiskykínálatot náluk találjuk. Ehhez mérten a hely itallapján olyan töménytelen mennyiségű „tömény” található, és ha az ember nem tudja pontosan, mit szeretne inni, érdemes rendelés előtt kikérni az egyik felszolgáló szakértői segítségét; biztosan tud majd ajánlani valami olyat, amivel maradéktalanul elégedettek leszünk. Amikor ott jártunk, például három remek koktélt ajánlottak vendéglátóink, de előbb kaptunk egy kis ízelítőt a whiskykóstolás művészetéből.

Forrás: Scallywag

Egy 12 éves Glendronach indította a sort, majd 10 éves Glenfarclas követte, amit a 10 éves anCnoc helyezett perspektívába. Ezek az egyre kifinomultabb, színükben is egyre sötétebb italok próbálták felkészíteni az avatatlanabb kóstolókat a negyedik élményre, arra, amit a Big Peat okozott. Ez az élmény gyakran azt a mondatot szüli, hogy:

Ez a markáns, füstös whisky a Lagavulin és a Laphroaig – hogy csak a legismertebbeket említsem – ízvilága felé csábítja mindazokat, akiknek ez az élmény megtetszik. Bár vannak, akiket egyből rabul ejt ez a füstösség, sok esetben meg kell érnie az embernek erre. És persze, van olyan whiskykedvelő, aki sosem szereti meg ezt a fajtát.

A whisky kóstolásának menete

1. Szín: a szakértők a whisky karakterének jellemzésekor e kategórián belül írják le az ital külső megjelenését, színárnyalatát, amely már sokat elárul származási helyéről.

2. Test: ez mutatja meg az ital testességét, lágyságát.

3. Illat: ide tartoznak az ital illataromái, illatanyagai, amelyek sokat elárulnak érlelési módjáról.

4. Íz: az ital ízvilága, ízösszetevői, jellemző aromái.

5. Utóíz: ebben a kategóráiban jellemzik, hogy milyen ízű és milyen hosszantartó az ital utóhatása, lecsengése.

A bemutatót az október 14-15-ére tervezett Whisky Show kedvcsinálójának szánták. Az idén hetedik alkalommal megrendezett eseményen izgalmas italokat ízlelhetünk, emellett gasztrokiállítóktól tudhatjuk meg, milyen ínyencségeket érdemes kiváló párlatokkal – így rummal, whiskyvel vagy calvadosszal – megbolondítani. A kézműves csokoládé-kóstolón kiderül majd, hogy melyik ízvilághoz, melyik párlat illik a legjobban.