Étvágygerjesztő olasz italok és falatkák

Aperitif
Vágólapra másolva!
Az aperitivo a latin eredetű aperitivus szóból ered, és azt jelenti: megnyit. A vacsora előtti koktélozás célja, hogy összehozza az embereket egy italra az esti főétkezés előtt. A mára már világszerte is népszerűvé vált olasz szokás 200 évvel ezelőtt született a negyedik legnagyobb olasz városban, Torinóban.
Vágólapra másolva!

Az egyik legelterjedtebb olasz aperitivo az Aperol Spritz, amely olyannyira ismeretes, hogy már Magyarországon is rengeteg vendéglátóhelyen találkozhatunk vele. Többek között az Akademia Italiában, hiszen e név alatt nemcsak gasztroműsor fut, hanem egy autentikus, ám egész modern, olasz étterem is, mely főzőiskolaként, nyelviskolaként és delikáteszként is működik a Bazilika közvetlen közelében. Itt készül tehát az egyik legolaszabb Aperol Spritz Budapesten, amelyet náluk még alkoholmentes változatban is érdemes megkóstolni.

Amivel megnyitjuk az étkezést Forrás: Akademia Italia

A koktél otthon is könnyen elkészíthető, csak az alapanyagok megfelelő arányára kell odafigyelnünk:

  • 3 rész (75 ml) Prosecco
  • 2 rész (50 ml) Aperol
  • 1 rész (25 ml) szóda

És már kész is!

Tudni érdemes, hogy az itáliai vendéglátóhelyek általában apró étvágygerjesztő falatkákkal is kedveskednek vendégeiknek a koktélok mellé. Attól függően, hogy Olaszország melyik részén járunk, különböző variációkkal találkozhatunk:

az olasz Riviérán jellemzően piadina szeletekkel, míg délen olívabogyókkal vagy bruschettával lepnek meg minket kedvenc koktéljaink mellé.

Ezenkívül persze még rengeteg változat létezik. Az Akademia Italia e heti epizódjában Flóra is megmutatott néhány, tipikus olasz harapnivalót.