Pezsgőben fürödtünk, szerelemsütöttünk és álomsütikről ábrándoztunk

tea, szálastea, teafű
Lehetőleg a saját szedésű gyümölcseinket és gyógynövényeinket szárítsuk ki
Vágólapra másolva!
A túl sok ételszínezék hiperaktivitást és allergiát, a nem megfelelően megítélt gomba pedig mérgezést okozhat. Míg a zsűri az OMÉK főzőversenyén lepcsánkánt és lecsóval töltött rétest kóstolt, mi egészséges teát készítettünk, szerelemsütöttünk, álomsüteményekről ábrándoztunk, és megismertük az alpesi vitaminitalt, amely gyógynövényeket tartalmaz. Közben új éttermet nyitott a Bellozzo, és kiderült, hogy figyelünk a cukorbevitelre és az ételek összetevőire is. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Gyümölcsös, fekete vagy vegyi anyagokkal mérgezett? Ön melyik teát választaná?

Bármikor lehet teaidő: akár télen egy forró csésze társaságában, akár nyáron jégkockákkal megspékelve. De nem mindegy, milyen italba kortyolunk bele: sem az olcsó citromlé, sem a filtert összefogó ragasztó, sem az aluminium gemkapocs nem való a teába.

Lehetőleg a saját szedésű gyümölcseinket és gyógynövényeinket szárítsuk ki Forrás: Cooking with Books

Jobban járunk, ha teafüvet vásárolunk filter helyett, vagy saját magunk készítjük el a keveréket, az olcsó citromlevet pedig inkább kihagyjuk a sorból.

Az OMÉK élelmiszereit rászorulók kapják meg

Az idei OMÉK-en egy olyan fontos cél valósult meg, amire még nem volt példa a vásár történetében: füstölt húsárút, paradicsomot, lisztet, gyümölcsszörpöket, ásványvizet, száraztésztát kaphatnak a rászorulók.

Új éttermet nyitott a Bellozzo

Az eredeti olasz alapanyagokkal dolgozó Bellozzo megnyitotta második éttermét. Az étlapon kilencféle ízű tészta és nyolcféle olaszos pizza szerepel, olaszos feltétekkel.

Bellozzo Forrás: Origo

Az alapanyagok Olaszországból érkeznek, a kávét pedig egy palermói családi vállalkozás készíti. A pizza a megrendeléskor sül, a tésztát az orrunk előtt főzik ki, a salátába is frissen szeletelik a paradicsomot.

Az utasok előre láthatják a fedélzet kínálatát

A KLM honlapja az utasok már indulás előtt ismerhetik a fedélzeti kiszolgálás részleteit: nemcsak a finomságokat láthatják előre, hanem azt is, mikor szolgálják fel az ételeket a repülőút alatt.

Nem kell jég a dupla whiskybe

A Good Spirit kínálatában a skót, japán, kanadai és ír whiskyk mellett nagyon széles választék található rumból, vodkából, ginből és egyéb alkoholos italokból. A bárban természetesen elkészítenek bármilyen koktélt, amit a vendég kíván.

Forrás: Pinteragnes

A bár a WhiskyNet termékeit kínálja, és mindenki, aki szereti ezt az aranyló italt, valószínűleg találkozott már a névvel, mert Magyarországon a legnagyobb whiskykínálatot náluk találjuk.

Innen ered az autóversenyeken a pezsgőben fürdőzés hagyománya

A Moët & Chandon több mint 270 éve az ünneplés kelléke, ott volt már például a F1 hajnalán is, amikor 1950-ben egy palack Magnummal gratuláltak a francia Grand Prix nyertesének, az argentín Juan Manuel Fangiónak, ám az első legendás pezsgőeső csak 16 évvel később történt meg.

Figyelünk-e a cukorbevitelre?

Fontos számunkra a mindennapi élelmiszerek cukortartalma – derült ki egy országos kutatásból. Vagy a cukormentes termékeket kutatjuk a boltok polcain, vagy figyelünk az asztalunkra kerülő élelmiszerek cukortartalmára, vagy egyáltalán nem fogyasztjuk.

Fokozottan figyeljük a cukortartalmat, és keressük a cukormentes terméket Forrás: pixabay.com

A válaszadók háromnegyedét vásárláskor nemcsak a cukor, hanem a többi összetevő (színezék- és szénhidráttartalom, tartósítószerek) is befolyásolja.

Taroltak a bajaiak és a szakácsképző diákjai

Az egyik napon a középiskolások kezében járt a fakanál, míg a másikon már az ország legjobb főzőcsapatai mérték össze erejüket és fogásaikat az OMÉK főzőversenyén. A három fővárosi és a két vidéki szakácstanulókból álló középiskolás csapat közül végül a budapesti Dobos C. József Szakképző Iskola diákjai lettek a befutók.

A Bajai Jópofa Srácok Forrás: OMÉK

A szakácsversenyek sorozata azonban még nem ért véget, ugyanis másnap már hajnalban készültek az ország legjobb főzőcsapatai a megmérettetésre, ahol végül a bajaiak értek el kiemelkedő eredményt.

Szerelemsütés szombat éjjel

Szabadfi Szabolcs nevét talán nem mindenki ismeri, még a gasztrovilágban otthonosan mozgók közül sem. Ha viszont azt mondom: Szabi, a pék, máris többeknek beugrik a Panificio il Basilico pékség és étterem tulajdonosa.

Éjszakai szerelemsütés Forrás: Panifico il Basilico

Panificio il Basilico kenyerei és péksüteményei azért mások, mint az átlag pékségeké, mert nincsen benne semmilyen kémia, semmilyen adalékanyag, csak lisztből, tejtermékből áll, amit a kézműves gazdaságokól szereznek be.

Hódít a gyógynövényekből készült ital

Nemzetközi győzelmei után, most hazánkat vette célba az alpesi vitaminital, amely az Alpok ültetvényein termelt gyógynövényekből készült, mint az izsópfű, a mályvalevél vagy a bergamott menta. Az izsópfű például baktériumellenes, a mályvalevél immunerősítő, a menta pedig stresszoldó hatású.

Álomsütik kezdőknek és haladóknak

Hasznos tanácsokat, sütési praktikákat, hagyományos családi recepteket, valamint a francia és amerikai sütemények titkait fedezheti fel az olvasó Havas Dóra, Álmaim cukrászdája könyvének oldalain.

Havas Dóra a TV Paprika stúdiójában TV Paprika

Habcsókok, pohárdesszertek és még sok más finomság várja, hogy tested öltsön a család asztalán.

Vigyázzunk, melyik gombáért nyúlunk!

Az avarban meglapuló ínyencség nemcsak valódi gasztroélmény, hanem mérgezés forrása is lehet: azt a gombát, amit nem ismerünk, mérgezőnek kell tekinteni, és nem szabad felszedni.

Ha ki van száradva a talaj, akkor nem érdemes gombát keresni Forrás: pixabay.com

Esős időszakban, tavasszal és nyáron is rálelhetünk néhány kincsre, de az ősz számít a gombázási időszak csúcspontjának.

Hiperaktivitást is okozhat az ételszínezék

Az ételfestékek elterjedése egyre gyakoribb, megtalálhatóak a joghurtokban, a süteményekben vagy a pudingokban is. Túlzott fogyasztásuk azonban allergiát, vagy akár hiperaktivitást is okozhat.