Marokkói sós citrom – Magreb ízeinek titka

Vágólapra másolva!
A kesernyés különlegesség a marokkói konyha alapja. Ez az egyedi módon elkészített citrusféle megmagyarázhatatlan, mégis izgalmas pluszt ad a legtöbb fogásnak a maga kesernyés és sós bájával.
Vágólapra másolva!

Nem létezhet marokkói konyha sós citrom nélkül; ez a marokkói és közel-keleti konyha titka, az ételek egyedülálló összetevője, amely igazi gasztronómiai kalandra csábít.

Marokkói sós citrom Forrás: www.daringgourmet.com

A marokkói citrom megmagyarázhatatlan, mégis izgalmas pluszt ad az ételekhez. Nem véletlenül használják egész Marokkóban, a Közel-Keleten, és India bizonyos területein a különböző húsételekhez, halakhoz, salátákhoz és mártásokhoz.

A marokkóiak az ízesítő elkészítéséhez az úgynevezett meyer citromot használják, amelyek édesebbek, kevésbé fanyarok, mint társaik. Ráadásul ez Marokkóban ez a legleterjedtebb fajta.

A marokkói citrom számos marokkói étel összetevője, így a tagine (vagy tajine) nevűé, amely egy fűszeres étel, hagyományosan baromfit vagy halat és zöldségeket illetve gyümölcsöket tartalmaz. Lassú tűzön készítik, sekély kerámia edényben, amelynek magas, kúpos fedele van.

Tagine edények Forrás: pixabay.com

Tagine-nak hívják az említett kúpos fedelű edényt is, amit

hagyományosan agyagból vagy kerámiából készítenek.

A kambodzsai konyhaművészetben is szívesen használják a sós citromot, valamint kombinálják olajbogyóval, articsókával, rizzsel, csirkével és tenger gyümölcseivel. A sárga citrusféle az ayurvédikus konyhában a gyomorbetegségek házi csodaszere.

Szórjunk sót a citrom belsejébe, majd nyomkodjuk bele a befőttes üvegbe Forrás: www.shutterstock.com

Marokkói sós citrom

Hozzávalók:

  • 5 citrom
  • ¼ csésze só
  • ½ teáskanál köménymag
  • 5 koriandermag
  • 2 babérlevél

Elkészítés:

Először mossuk meg a citromokat, vágjuk le a hegyüket, majd vágjuk be hosszába két irányból, és szórjunk sót a belsejükbe. Tegyünk egy evőkanál sót a befőttesüveg aljára is. Nyomkodjuk bele a citromokat (az a jó, ha minél több lé jön ki belőle), rétegezve adjuk hozzá a sót és a fűszereket is. Ha a lé nem fedi el az egészet, akkor facsarjunk levet, és öntsünk még hozzá. Tegyük meleg helyre, hagyjuk érni 30 napig, minden nap rázzuk fel. A tartósított citromot körülbelül egy évig lehet felhasználni.