84 ezer forintos étel, befőttesüveggel pucolt tojás, csodatévő húsleves

Gordon Ramsay
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogyan kerül hal a kolbászba, hogy ízlik-e Gordon Ramsay-nek a baconös, csokoládés pizza, és melyek a világ legdrágább ételei a legszegényebb országokban. Megtudtuk, hogy nem mindegy a hossz és az átmérő még a konyhában sem, majd csodatévő húslevest kanalaztunk. Reggelit készítettünk tojásszeletelővel, miközben azon ámultunk, hogy vannak sztárok, akiknek egy étel a neve. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Ezek a világ legdrágább ételei – a legszegényebb országokban

A világ legszegényebb országaiban az alapvető élelmiszerek ára elérheti akár az egy napi keresetet (több száz amerikai dollárnak megfelelő összeget) is.

Naponta 815 millió ember éhezik a világon Forrás: pixabay.com

Ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy a gazdasági válságban szenvedő országokra.

Nem mindegy a hossz és az átmérő, még a konyhában sem

A tészta az olasz étkezések egyik alapja; heti többször fogyasztják, és rengeteg formában el tudják készíteni. Az egyik legelterjedtebb tésztafajta a spagetti, amelynek több változata is van.

Sándor Rodrigo harmadik lett a séfverseny kelet-európai döntőjén

Október 18-án harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi S. Pellegrino Young Chef világverseny kelet-európai döntőjét.

Botos András a galamb mellé tálalt céklát és a répát saját nagypapája kertjéből szedte Forrás: S. Pellegrino

A kelet-európai régió tíz döntőse között küzdött Sándor Rodrigo és Botos András.

Másfél millió forintos táskákban vihetjük a pezsgőket

Új divathullám veszi kezdetét, amelynek célcsoportja az alkohol. Ugyan melyik ital ne akarna egy ilyen drága designerholmiból előkerülni?

Borjúpörkölt tűzhús technológiával - recept

A Magánvállalkozások Napján a mesterszakácsoknak mindössze tíz percük volt arra, hogy összeválogassák az alapanyagokat, és kitalálják, milyen fogást készítsenek belőlük.

Forrás: Origo

Jáhni László és Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfjei is kitettek magukért. Recept a cikkben.

Konyhai trükkök: tojáspucolás befőttesüveggel

A tapasztalt háziasszonyok már elég furfangosak ahhoz, hogy különböző tojáspucolási technikákat alkalmazzanak. Ez a módszer azonban minden eddig ismert próbálkozást felülmúl.

Csodát tehet az egészségünkkel a vasárnapi húsleves

Az állandó stressz, a hajtás, az egészségtelen táplálkozás és az, hogy nem tudunk egy pillanatra sem megpihenni, a betegségek, a rossz közérzet és az egészségünk elvesztésének melegágya.

A csontleves alaplé sok étel alapanyagaként felhasználható Forrás: Simply Recipes

Az egészségünk védelmére leginkább alkalmas étel a hosszan főzött csontleves, illetve az úgynevezett alaplé.

Több mint 330 milliárd forintot költöttünk zöldségre és gyümölcsre

Egyre többször – naponta vagy hetente több alkalommal – kerül zöldség és gyümölcs az asztalra, ráadásul nem is akármilyen: a hazai eredetű egészséges finomságokat előtérbe helyezzük az árakkal szemben.

Borral és szarvassal is jó a kolbász

Békéscsabán a spájz hagyományos paprikás kolbászokkal van tele, de elvétve azért akad néhány különlegesség is a függő finomságok között; például a hallal vagy dióval megspékelt házi szálas.

Mitől csabai a csabai? Forrás: Csabai Kolbászfesztivál

Hégely Sándorral, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatójával beszélgettünk a hagyományokról, a csabai és az extrákkal megspékelt kolbászokról.

Reggeli tojásszeletelővel?

Ha eddig ön is csak tojás szeletelésére használta a tojásszeletelőt, akkor meg fog lepődni, hogy mennyi mindenre jó még a kis kézi eszköz.

Megjelent a Paul Bocuse Intézet enciklopédia

70 recept, 250 konyhatechnikai eljárás, több mint 1800 étel- és fázisfotó – megjelent magyar nyelven a Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája című enciklopédia.

Bocuse d'Or enciklopédia Forrás: Kállai Márton

Emellett megtudhatjuk, milyen a tökéletes vendéglátás, hogyan teremtsünk összhangot étel és ital között, és milyen a hibátlanul terített asztal.

Sztárok, akiknek egy étel a neve

A szédítő brit komikus, Jenny Eclair, egy francia eredetű sütemény nevét viseli, míg Michael (Marvin) Lee Aday rockénekes művészneve Meat Loaf, vagyis húsfasírt.

Horrorbárban szürcsölhetjük a félelmetes koktélokat

Kísértetjárta erdő, koponyák, giliszták, sírkövek, kripta – a hely, ahol a vállalkozó szellemű vendégek elfogyaszthatják a félelmetes, de annál izgalmasabb koktélokat.

Kripta a bárban Forrás: PUB DREAD

A horror témájú bár a legújabb Stephen King-filmet sem hagyta figyelmen kívül.

Már az első napon malackodtunk Békéscsabán

Az Origo Fesztiválturistái Békéscsabán: a csabai kolbász hagyomány, intézmény, elsősorban pedig finom és egészséges élelmiszer. Erről is szól a kolbászfesztivál a békési megyeszékhelyen.

Marokkói sós citrom – Magreb ízeinek titka

Ez az egyedi módon elkészített citrusféle megmagyarázhatatlan, mégis izgalmas pluszt ad a legtöbb fogásnak a maga kesernyés és sós bájával.

Marokkói sós citrom Forrás: www.daringgourmet.com

Nem létezhet marokkói konyha sós citrom nélkül; ez a marokkói és közel-keleti konyha titka.

A nagy Jack Daniel-rejtély

Vajon kicsoda Jasper Newton Daniel? Mit jelent az ismerős Old No. 7 felirat a whisky címkéjén? És miért ünnepeljük egy hónapon keresztül a whiskymester születésnapját?

Kesernyés csábítás az exkluzív koktéllal ízesített gyűrű

Már a rúzs, a kazetta vagy a pénzköteg alakú cukorkától is felszalad a szemöldökünk, pedig szopogathatunk magas sarkút vagy akár szemüveget is.

Campari on the Rocks koktélgyűrűk Forrás: Sweet Saba

A Sweet Saba a Camparival karöltve álmodta meg az exkluzív koktéllal megspékelt cukorkagyűrűket.

A Csabai Kolbászfesztivál VIP-bisztrójában megtudtuk, mi az a cigányka

A 21. Csabai Kolbászfesztivál VIP-bisztrójában extra kiszolgálásban lehet része a vendégeknek. Itt sikerült megtudnunk, milyen étel a cigányka.

Ízre, mint a lila árnyalatú naplemente

Nezvál Mátéval, az újhullámos kávézók kedvelői körében lassan legendává váló kávépörkölővel beszélgettünk.

„Ez sokkal összetettebb dolog. Itt nem csak arról van szó, hogy a zöldből barnát csinálunk" Forrás: Csudai Sándor - Origo

A Dallmayr és a Közel-Kelet után hazajött, és saját bizniszbe vágott: megalkotta a „saját" kávéját.

Gordon Ramsay csokoládés, baconös pizzát kóstolt

Egy csokoládés, epres, baconös pizza. Ön mit szólna ehhez a látványhoz? És vajon hogy ízlett Gordon Ramsay-nek a fura étel?

Miben hasonlít a francia bor és a csabai kolbász?

A Csabai Kolbászfesztivál hivatalos bora egri. Demeter Csaba borásszal beszélgettünk, aki elmondta, milyen bor illik a kolbászhoz, és hogyan érdemes fogyasztani.