Gesztenyéből készült gluténmentes csemegék

gesztenye
Vágólapra másolva!
Érdemes felkapkodni, pedig gyakran az úton hagyjuk, hagy végezze el vele a természet a dolgát. Legfeljebb felhördülünk, ha ránk vagy a kocsinkra pottyan, közben pedig eszünkbe sem jut, hogy ha szelíd, akkor milyen kincs hullott az ölünkbe. Vagy éppen a fejünkre.
Vágólapra másolva!

A gesztenye magas keményítő- és víztartalmú, de alacsony fehérje- és zsírtartalmú. Igazán népszerűek a kontinentális konyhákban, hiszen nagyon ízletes összetevő, és önmagában fogyasztva is finom: friss, őrölt, szárított vagy pürésített formában szintén felhasználható. Az őrölt gesztenye, vagy más néven a gesztenyeliszt édes, erős ízű; a szárított enyhén füstös és jellegzetes, levesekhez, illetve pörköltekhez kiváló; a pirított pedig süteményekbe vagy önmagában.

Pirítva is nagyon finom Forrás: shutterstock.com

Az ősz egyenlő a gesztenyével. A szabadtéri piacok standjai dúskálnak a helyi termésben, és a pörkölt gesztenye illata tölti meg a levegőt. Ám már a nyár is igazi különlegességet hoz, amit gesztenyeméznek hívnak. Ez jóval korábban érkezik meg a piacra, mint maga a termés: a méz betakarításának ideje nyár közepén kezdődik.

Azért kiemelkedő, mert magas az ásványianyag-tartalma, fogyasztása pedig jótékony hatással van a vérszegénységre és a kimerült, legyengült állapotra. A hűvös és szeszélyes időjárásra való tekintettel pedig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy már Magyarországon is hozzá lehet jutni.

A gesztenyében található kálium növelheti az agy vérellátását, pozitív hatással van az idegrendszer egészségi állapotára, ezáltal fokozza a koncentrációt és a memória működését.

További jó tulajdonsága, hogy igazi immunerősítő: a C-vitamin és az antioxidáns vegyületek tartalma igen magas a kis barna termésben. Ez utóbbiak semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben. Sőt, a réz- és magnéziumtartalma mellett sem szabad szó nélkül elmenni, ráadásul a diófélék családjában a gesztenyének van az egyik legmagasabb élelmirost-anyagtartalma. Ezek segítik a tápanyagok felszívódását.

gesztenye, sütemény, torta Forrás: shutterstock.com

Ha pirítva szeretné fogyasztani, akkor mossa meg, vagdossa be a tetejét x alakba, tegye egy tepsire, majd oszlassa el rajta az ízlés szerint hozzáadott mézet. Tegye húsz percre a sütőbe, majd keverjen össze 30 ml növényi olajat fél csésze vízzel, és egy ecset segítségével kenje meg a gesztenyéket. Tegye vissza a sütőbe 10-12 percre, majd a héját eltávolítva már fogyaszthatja is.

Gluténmentes alapanyag

A gesztenyelisztből hiányzik a glutén. Ez azt jelenti, hogy az erre érzékeny embereknek kiváló lehetőség. Ám, azt is, hogy csak gesztenyelisztből nem lesz képes olyan tartalmas és szép kenyereket, süteményeket, illetve tésztákat készíteni, mint mondjuk búzalisztből. Ha sütni akar vele, cserélje ki a normál liszt 20%-át a gesztenyére.

Használhatjuk különöző süteményekhez, kekszekhez és palacsintához is.

Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, majd pirítsuk a gesztenyéket 30 percig – a fent leírt módon, csak méz és olaj nélkül. Ha kihűlt, hámozzuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük vissza a sütőbe nagyon alacsony hűfokon néhány órára, hogy teljesen kiszáradjon. Tegyük a gesztenyéket egy konyhai robotgépbe, majd addig őröljük még lisztes állagú nem lesz. A végén szitáljuk le, és kész is. Az eredmény nem hasonlít a hagyományos lisztekhez,

enyhén zsíros állagú port fogunk kapni.

Próbálja ki a következő receptet úgy, hogy a felhasznált liszt 20%-át gesztenyeliszttel helyettesíti, a maradékot pedig rizslisztre cseréli.