A gasztronómia és a sör erős kapcsolata egyre nyilvánvalóbb, hiszen nagyon jól tud esni egy marék mogyoró, egy kis vajas pogácsa, vagy valamilyen sós rágcsálnivaló egy üveg sör mellé. Az innováció azonban szépen lassan a gasztronómia minden zugát eléri, így a hagyományos sörkorcsolyákat pár helyen felváltotta a banánkenyér és a sörrel karamellizált sertésoldalas.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének éves rendezvénysorozata, a Sör mi több célja, hogy erősítse a gasztronómia és a nemes ital kapcsolatát: az idén is keresték hazánk legjobb sörkorcsolyáit. A Magyarország Legjobb Sörkorcsolyája 2017 elnevezésű pályázatot augusztus 6-án, a Sör Világnapján hirdették meg, és a napokban zárult.

Véres hurka göngyölt tésztában, reszelt céklasalátávalMagyar Sörgyártók Szövetség

A zsűri olyan neves szakemberekből tevődött össze, mint Gulyás Dóra, a Sörszövetség titkára, az ötletgazda, Horváth Balázs, a Chef & Pincér magazin főszerkesztője, Kovács Gábor sörblogger, Sápi Róbert sörsommelier, valamint Vásárhelyi István sörgasztronómus.

Újfent bebizonyosodott, hogy van igény az ilyen típusú versenyekre, hiszen az amatőrök esetében is elég nagy volt az aktivitás – nyilatkozta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Láger kategóriában a Pizza Monkey lett a győztes, juhtúrós-sajtkrémes padron paprikával, baconbe göngyölve. Búzasör kategóriában a Krak'n Town Steampunk Saloon jeleskedett a banánkenyérrel, amit lime-os kecskesajt krémmel, korianderes paradicsom lekvárral és füstölt lazaccal tálaltak.

Barna sör kategóriában holtverseny

alakult ki az Agóra Bisztró (sörrel karamellizált sertésoldalas, cékla chipsszel) és a Malter BeerStro (véres hurka göngyölt tésztában, reszelt céklasalátával) között.

Készítse el ön is a különleges ízvilágú falatkákat, és még véletlenül se felejtse el beszerezni hozzá a megfelelő barna sört.

Sörrel karamellizált sertésoldalas, céklachipsszelForrás: Magyar Sörgyártók Szövetsége

Sörrel karamellizált sertésoldalas, céklachipsszel

Hozzávalók:

  • 20 dkg cékla
  • 15 dkg oldalas
  • 2 dl barna sör
  • édes kömény
  • szecsuáni bors
  • fahéj virág (szárított)
  • olaj
  • ketchup

Elkészítés:

Az oldalast sóval, édesköménnyel, szecsuáni borssal, fahéjvirággal, és olajjal bedörzsöljük. Tepsiben alufóliával lefedve, a sört hozzáadva, sütőben puhára pároljuk. A megpárolt oldalast a bordacsontok mentén felszeleteljük, serpenyőbe helyezzük a pecsenye levéből és ketchuppal hozzáadva. Addig pirítjuk a serpenyőben, míg a ketchupos emulzió rá nem sül teljesen az oldalasra, rá nem karamellizálódik. A céklát hámozzuk és hajszálvékonyan felszeleteljük, bő forró olajban ropogósra sütjük, még melegen sózzuk.