12 nyomós érv a banán mellett

banán
Vágólapra másolva!
Azt már bizonyára ön is tudta, hogy a banán nagyszerű energiaforrás, emellett jó a gyomornak, és nem utolsósorban még finom is. Az év minden szakában elérhető, így bármikor leemelhetjük a gyümölcsöspultról. Leginkább magában fogyasztjuk, de használhatjuk alapanyagként, vagy egy étel kiegészítőjeként is. A következő érvek pedig szinte köteleznek, hogy folyamatosan tartsuk a szemünket ezen a déli gyümölcsön.
Vágólapra másolva!

El sem hinné, mennyi jó tulajdonsága van a banánnak: segíthet a depresszió leküzdésében, okosabbá tehet, véd a cukorbetegségtől és enyhíti a reggeli rosszulléteket, ami akár másnaposságból is fakadhat.

A banánnak magas a kálium- és magnéziumtartalma Forrás: 123RF

A magas triptofánszint az oka, hogy ez a déli gyümölcs a depresszió élharcosa: az összetevő javítja a kedélyünket és nyugtató hatású. A sárga finomság emellett nagyon jó energiabomba, ezért érdemes edzés előtt is fogyasztani, sőt, még az izomgörcsöktől is megvéd.

A banán magas kálium- és magnéziumtartalma jótékony hatással van a vérnyomásunkra.

Sőt, véd a kettes típusú cukorbetegségtől, segíti a fehérvérsejtek termelését, és erősíti az idegrendszert – mindezt a magas B-vitamin tartalma miatt. A banánnak a vastartalma is magas, emellett pektinben is gazdag, amely egy vízben oldódó rost. Utóbbi az emésztést teszi gördülékenyebbé.

A tápanyagok felszívódását azzal is segíti,

hogy emésztési enzimeket termel; megnyugtatja az emésztőrendszert, és természetes savlekötőként is működik, ami a savas reflux és a gyomorégés ellenszere.

A magas antioxidánstartalma védelmet nyújthat a szabad gyökök és a krónikus betegségek ellen.

A banánt fogyaszthatjuk önmagában, salátaként, készíthetünk belőle italt, vagy akár meg is süthetjük.

Nincs ötlete, hogy mit kezdjen a túlérett banánnal? Süsse meg!

Sült banán mázzel és fahéjjal ízesítve, dióval tálalva Forrás: shutterstock.com

Sült banán mézzel és fahéjjal

Hozzávalók:

  • banán
  • 2 teáskanál méz banánonként
  • fahéj ízlés szerint
  • dió

Elkészítés:

Vagdossa a banánt falatnyi darabokra, helyezze fóliára, majd szórjon rá fahéjat. Csorgassa rá a mézet, majd hajtsa fel a fólia sarkait. Helyezze a csomagot a 180 fokra előmelegített sütőbe, majd süsse 15 percig. Az idő egyébként attól függ, hogyan fogyasztaná szívesen: minél több ideig van bent, annál lágyabb lesz a, és annál jobban karamellizálódik a méz. Tálalja dióval.