Extra ízélmény: savanyított áfonya

áfonya
Vágólapra másolva!
Nemcsak zöldségeket, hanem gyümölcsöket is savanyíthatunk, hiszen izgalmas pillanatokat hozhatnak a konyhába és az asztalnál. Az ünnep közeledtével itt a kísérletezés ideje: savanyítson édesburgonyát, bogyós gyümölcsöket, barackot, kukoricát vagy sütőtököt! Lehet ez akár a karácsonyi ajándék barátainak vagy a családnak.
Vágólapra másolva!

Ne féljen játszani a különböző alapanyagokkal! Savanyíthatja a klasszikusokat, mint a hagyma és az uborka, de kipróbálhatja milyen az ecetes édesburgonya, bogyós gyümölcs, barack, kukorica, sütőtök vagy kelbimbó. Használjon bátran friss konyhakerti növényeket és fűszereket – az ecetes áfonyához például fahéjat vagy vaníliát. Az ízélményen felül ezeknek a kiegészítőknek egészségügyi értékei is vannak, hiszen a savanyított zöldségek és gyümölcsök extra enzimeket és vitaminokat adnak hozzá az ételhez.

Merjen párosítani! Fogyassza a savanyúságokat szendvicsekhez, salátákhoz, húsokhoz és tésztákhoz! Kiválóan alkalmasak például az ízben gazdag és nehéz ételek kiegyensúlyozására.

A savanyított áfonya lehet az új kedvenc Forrás: shutterstock.com

Savanyított áfonya

Hozzávalók 750 ml-hez (körülbelül nyolc adag):

  • 450 g áfonya
  • 150 ml almaecet
  • 225 g kristálycukor
  • 2,5 cm-es fahéjrúd
  • csipetnyi szárított chili
  • 6 fekete bors
  • 2 babérlevél

Elkészítés:
Tegyük az ecetet, a cukrot, a fahéjat, a chilipaprikát, a borsot és a babérlevelet egy serpenyőbe, és kevergetve fokozatosan olvasszik fel a cukrot. Vegyük le a hőfokozatot, majd adjuk hozzá az áfonyát, és óvatosan rázzuk össze kb. 30 másodpercen át, majd további két percre tegyük vissza a tűzre.
Még forrón tegyük a bogyókat a sziruppal együtt egy kifőzött befőttesüvegbe, majd zárjuk le. Dunsztoljuk egy-két napon át.