Szezonális, helyi és nyers a nyerő hármas

gyümölcs, alma, műzli
Vágólapra másolva!
Forgókérdés a „mit tehetünk az egészségünkért?", hiszen időről időre visszatér az életünkbe. A régi bölcseletek visszhangot vernek a fejünkben, noha a betartásuk már nem biztos, hogy sikerül. Pedig a „többször keveset"-elv, és a „reggeliz úgy, mint egy király"-bölcselet tényleg működik.
Vágólapra másolva!

A friss kutatásokból az derült ki, hogy egyre gyakrabban keressük a zöldségeket és a gyümölcsöket, azok közül is leginkább a hazait. Ez is mutatja, hogy mindennapjainkban egyre nagyobb szerep jut az egészséges életmódnak és a táplálkozásnak. Ám még mindig van néhány kérdés, ami váratlanul üti fel a fejét, ha az egészség és az ételek kapcsolatáról van szó. Abban azonban egészen biztosak lehetünk, hogy a „napi többször keveset"-elvvel, és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával nem foghatunk mellé.

A gyümölcsök, zöldségek szerepe egészségünk megőrzésében igen fontos Forrás: Red Lemon Media

Nemcsak a gyümöcsök szezonalitását kell figyelni, hanem a származását is: leszedésüket követően ezek kerülnek leggyorsabban az asztalra. Rövidebb a szállítási útvonal, és tárolást is kevésbé igényelnek, ezért vitamin- és tápanyagtartalmukat jobban megőrzik.

– vázolta fel Erdélyi-Sipos Alíz táplálkozástudományi szakember, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Napi 4-5 étkezést fantáziával és változatosan megoldani azonban nagy kihívás, ezért a dietetikus szakember hasznos praktikákat osztott meg a napi többszöri zöldség-gyümölcsforrás biztosítására.

– mondta el a szakember.