Ezért ne tartsa a tejet a hűtő ajtajában

hűtő
Vágólapra másolva!
Kinyitjuk a hűtőt, és a szokásos kép tárul elénk: tej és tojás a hűtőajtóban, a nyers hús a legfelső polcon – vagy ahol épp helyet találtunk neki –, a gyümölcsök az alsó fiókban. Kikapjuk a tejet, hiszen pont kézre esik, majd ugyanúgy visszatesszük az ajtóba. Így halmozzuk a hibákat a konyhában.
Vágólapra másolva!

A megfelelő élelmiszertárolás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ételek és alapanyagok a lehető leghosszabb ideig fogyaszthatóak maradjanak. Ezért kellene inkább a tejet – ahogy az összes tejterméket – az alsó és a középső polcra tenni, az ajtó helyett. Ennek az az oka, hogy az ajtónál van a legnagyobb hőmérséklet-ingadozás, ez a hűtő legmelegebb része. Főleg a meleg hónapokban érdemes erre odafigyelni.

Rossz helyen tároljuk a tejet Forrás: shutterstock.com

Ennek tudatában az ajtóra kerülnek az olyan élelmiszerek, amelyek a legjobban ellenállnak a hőmérséklet-ingadozásnak és a káros hatásoknak: a gyümölcslevek, a savanyúságok, a lekvárok, az üdítők, a víz és a fűszerek.

A frissen facsart gyümölcsleveket az alsó polcra kell tenni, mert az a hűtő leghidegebb része.

A felsőpolc a legjobb hely az olyan ételek tárolásához, amiket már megfőztünk, mert az ajtó polcain kívül itt a legegyenetlenebb a hőmérséklet. Ez alá jöhetnek a tejek, sajtok, joghurtok és vajak, de ide tehetjük a tojást is. Az alsó polcra kerülnek a nyers, romlandó élelmiszerek, mint a nyers hús vagy a friss hal, így a szennyeződés kockázata minimális:

a húsból vagy a halból kifolyó lé nem fog átszivárogni az egész hűtőn.

Érdemes a húst az eredeti csomagolásában tartani, és egy tányérra helyezni, amit azonnal meg tudunk tisztítani.

Forrás: shutterstock.com

A fiókokba jönnek a gyümölcsök és zöldségek, a fagyasztóba pedig a fagyasztott dolgok: húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek és egyéb mélyhűtött termékek. A tárolást érdemes egymásra rakható műanyag fedeles üvegedényben megoldani.

Nem szabad a polcokat túlpakolni – legyen elég hely az élelmiszerek között –, hiszen a fagyasztóval ellentétben a hűtőben a hideg levegőnek folyamatosan áramolnia kell.

Az alacsony hűtőszekrény tetejét is használhatjuk tárolásra, főleg, ha kicsi a konyha. A hőmérséklet-szabályozás érdekében a hűtő meleg levegőt termel, ezért friss gyümölcsöt vagy zöldséget nem jó ötlet rajta vagy a közelében tartani.

Emellett ott van még a másik kérdés: mi kerül egyáltalán a hűtőbe?

A paradicsom például íztelenné válik, a hagyma és a burgonya sem való oda,

ahogy a gyümölcsök – a citrom, az avokádó, a szőlő, az alma, a banán, a körte – is finomabbak maradnak, ha a pulton hagyjuk őket.

A hűtés segíti a természetes olajok megtartását.

De, mint említettem, a dió nem az az élelmiszer, ami több napon vagy héten keresztül áll a polcon: vagy rájárunk, és elfogy, vagy megdaráljuk, és tésztát, süteményt készítünk belőle. A darált dió szintén kerülhet mélyhűtőbe, ha később szeretnénk felhasználni.

Forrás: pixabay.com

Biztosan nem gondolta volna, hogy a teljes kiőrlésű lisztek és az alacsony zsírtartalmú olajok, mint a repceolaj, a sáfrányolaj vagy a szőlőmagolaj hosszabb ideig eltarthatók, ha hűtőben tároljuk, és nem szobahőmérsékleten vagy a kamrában – hacsak nem használjuk fel egy-két hónapon belül.

Tartsuk tisztán kívül is!

A következő kérdés a takarítás gyakoriságában és módjában rejlik. A hűtő folyamatos tisztítása elkerülhetetlen, főleg a nyers ételek miatt. Ám arra már nem igazán figyelünk, hogy a hátulját – a kondenzátort – is legalább havonta megtisztítsuk a rárakódott pókhálóktól. Ezzel tudjuk segíteni a levegő áramlását.

Sőt az elhelyezésre is figyelni kell: érdemes néhány centivel távolabb tenni a hűtőt a faltól a meleg levegő áramlása miatt, hiszen minél kisebb a hely, a hűtő annál erőteljesebben próbál dolgozni. Ez az egyik olyan munkaeszköz a háztartásban, ami soha nem pihen, ezért nem árt megkönnyítenünk a dolgát.

A hűtő tisztítása egyébként belülről kifelé történik, illetve a fiókokat is érdemes kivenni, és forró vízzel kiöblíteni. Eközben ne felejtsünk el néha az órára is pillantani, hiszen az élelmiszereket nem hagyhatjuk több mint egy órán át szobahőmérsékleten.

Nem szabad erős illatú tisztítószert sem használni,

hiszen az étel képes átvenni a hűtőben eluralkodó szagokat. Ehelyett forduljunk az alábbi megoldások valamelyikéhez:

  • 2 evőkanál szódabikarbóna egy liter forró vízben feloldva
  • 1 rész almaecet 3 rész forró vízben feloldva.

Nem marad utána kellemetlen illat, eltávolítja a foltokat, és nem kell vegyszerszagú étel fölé hajolnunk vacsora közben.

És még egy tipp:

a magas hűtőszekrény tetejére tegyünk zsír- vagy sütőpapírt, így a nagytakarítás alkalmával nem kell a rárakódott, páralecsapódás okozta olajos-ragacsos-poros koszt órákig súrolni,

elég csak újra kicserélni a koszt felfogó, elhasznált sütőpapírt.