Mi a szakács legjobb szövetségese a konyhában?

Vágólapra másolva!
Míg a kutya az ember, addig a kés a szakács legjobb barátja. Többször használjuk, mint bármely konyhai eszközt, hiszen minden egyes nap szükségünk van rá. Ám a legtöbbünk esetében még a sok gyakorlás sem tette lehetővé, hogy ötösre vizsgázzon késtartásból. Lássuk, mit rontunk el, amikor kezünkbe vesszük az éles eszközt.
Vágólapra másolva!

A szakács legjobb szövetségese a konyhában a kés, ezért kell körültekintően megválasztani. A két legfontosabb dolog, amire figyelni kell, az a méret és a súly: a kés ne legyen túl nehéz, túl könnyű, túl hosszú és túl rövid se. Érdemes a boltban több méretű és súlyú kést is kipróbálni, hogy biztosan ráleljünk a megfelelőre; amelyiket a legkényelmesebbnek érezzük a kezünkben, az lesz a biztos befutó.

Forrás: shutterstock.com

A következő lépés a él megvizsgálása: vágjunk fel egy paradicsomot a levegőben tartva. Ha a penge áthatol a gyümölcs bőrén és húsán anélkül, hogy marcangolná, akkor megfelelően éles. Ellenben mindenképp vigyük el egy profi késélezőhöz.

Hogyan tartjuk helyesen?

Meglepő, de a legtöbbünk rosszul használja a kést. Amikor megfogjuk a nyelét, a mutatóujjunkat ráhelyezzük a tetejére. Így azonban nem tudjuk megfelelően irányítani.

A helyes tartás, amikor a mutató és a hüvelykujjunkkal megfogjuk a két oldalát közvetlenül a nyele fölött, majd rámarkolunk a nyelére.

Mielőtt nekilátnánk a munkának, még két dologra kell figyelnünk. Az egyik, hogy ne csúszkáljon a vágódeszka; tegyünk alá nedves törlőkendőt. Miközben az egyik kezünkben a kést tartjuk, a másikon hajlítsuk be az ujjainkat, mintha karmolni akarnánk, és úgy fogjuk meg a felvágni kívánt élelmiszert. Így nem vágjuk el az ujjunk szeletelés közben.