Amint beköszönt a hideg, elkezdünk a meleg italok felé orientálódni: forró csokoládé, forralt bor, frissen készült cider, és még sorolhatnám. Aztán magunkra tekerjük a puha plédet, bekuckózunk a kandalló mellé, és egy pohár gőzölgő itallal a kezünkben nézzük, hogyan esik az eső vagy a hó, hogyan fordul át öt órakor a nappal éjszakába.
A házi készítésű ciderhez szerencsére nem kell túl sok hozzávaló, ám türelem annál inkább, hiszen hosszú órákat kell rotyogni a félkész italnak a tűzhelyen. Azonban ha elkészült, már jöhetnek az ötletek, hogyan lehetne még különlegesebbé tenni.

Az egyik lehetőség a chai tea. Melegítse fel a cidert egy edényben, majd tegye olyan teáskannába, amelyhez van tartó a teafüveknek. Tegyen bele egy kis teafüvet, például az említett chai teát, majd hagyja állni néhány percig. Hagyományosan a cidert csak almából készítjük, de tehetünk hozzá narancsot is, hogy annak az íze és aromája ugyancsak belefőljön az italba. Ám ne feledkezzünk meg a gyömbérről sem! Akár azt is tehetünk a rotyogó keverékbe. Sőt, még jobb!
Alma, narancs, gyömbér! Így lesz az igazi!
De lehet ezt még fokozni! Amikor fő az alma, a narancs és a gyömbér, öntsön hozzá egy kis bort. Vagy amikor elkészült az ital, töltse ki egy pohárba, majd adjon hozzá egy kis kókusztejet. Így lesz kókuszosan aromás és enyhén krémes. Jól fog esni a meleg szobában, a pokróc alatt üldögélve, egy esős, hideg, szélfútta télies napon.
Házi cider
Hozzávalók:
- 12 db alma
- 1 db narancs
- 1 csésze barna cukor
- egy egész szerecsendió
- 4 rúd fahéj
- 1 evőkanál szegfűszeg
- egy nagy edény
- egy szűrő
- egy krumplitörő
- egy pamutfonálból készült, gézszerű anyag
Elkészítés:
Mossa meg a gyümölcsöket, majd negyedelje fel, és tegye a lábasba. Adja hozzá a barna cukrot, majd tegye a fahéjat, a szegfűszeget és a feldarabolt szerencsendiót egy darab gézszerű anyagra. Kösse össze, hogy ne szóródjanak ki a fűszerek, majd tegye az edénybe. Öntsön rá annyi vizet, hogy ellepje, majd tegye rá a tetejét, és hagyja forrni egy órán át. A krumplitörő segítségével törje össze a gyümölcsöket, majd még két órán át hagyja lassú tűzön főni. Amikor elkészült, tegye egy tálra a szűrőt és a gézt, majd szűrje le a keveréket. Ízesítse a fent említett módok valamelyikén, vagy fogyassza magában.