Egyetemes igazság, hogy a világ szinte minden kultúrájának sajátos tojásreceptje van. Ezek a fogások kevésbé ismertek, de annál különlegesebbek. Még jobb, hogy nemcsak reggelire, hanem akár ebédre vagy vacsorára is fogyaszthatjuk.
A cilbir egyike Törökország kedvelt ételeinek, amely a görög joghurt és a buggyantott tojás házasításából született meg. Krémes, vajas és kellően fűszeres. Kell ennél több?

Hozzávalók:
- 2 tojás
- ½ csésze görög joghurt
- két fej fokhagyma, törve
- só és bors ízlés szerint
- 1/5 evőkanál vaj
- ½ evőkanál kapor, apróra vágva
- 1 teáskanál csilipehely
- ¼ csésze dió, apróra törve
Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat, majd keverjük hozzá a diót, a kaprot és a csilipelyheket. Egy másik tálban keverjük össze a joghurtot és az összetört fokhagymát. Üssük bele kétujjnyi sós vízbe a tojásokat; miután a fehérje kezd megszilárdulni, vegyük ki, csepegtessük le, és tegyük a joghurtra. Csepegtessük a tetejére az olvadt vajas keveréket, és fűszerezzük ízlés szerint.

A következő fogás egy izraeli étel, amely meglehetősen nagy hírnévre tett szert. Ez pedig nem más, mint a shakshouka.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 1 pirospaprika
- 1 hagyma
- 4 paradicsom, összetörve
- 2 gerezd fokhagyma, törve
- 3 csili, apróra vágva
- 1 teáskanál kömény
- só ízlés szerint
- olaj a sütéshez
- feta sajt és apróra vágott petrezselyem a felszolgáláshoz
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát, a paprikát és a csilit, majd pirítsuk körülbelül öt percig. Adjuk hozzá a fokhagymát és a köményt, majd pirítsuk még két percig. Keverjük össze a paradicsomot fél csésze vízzel, majd lassan öntsük hozzá. Főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ez körülbelül 10-15 perc. Üssük a tojásokat a szósz tetejére, és főzzük, amíg a tojássárgája meg nem keményedik. Szórjuk meg a tetejét – közvetlenül a tálalás előtt – feta sajttal és petrezselyemmel.

A huevos rancheros egy klasszikus mexikói fogás, amely rendkívül hasonlít a shakshoukához: tojás és paradicsomos szósz párosítása, amelyet kukoricatortillában szolgálnak fel. Ízlés szerint feldobhatjuk babbal, avokádóval és sajttal.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 2 szárított csili, apróra vágva
- olaj
- 1 hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 paradicsom, pépesítve
- 1 evőkanál csiliszósz
- ¼ csésze koriander, apróra vágva
- 1 lime leve
- só és bors ízlés szerint
- 6 kukoricatortilla
- reszelt sajt, apróra vágott zöldhagyma, és avokádó a tálaláshoz
Elkészítés:
Melegítsünk fel egy kis olajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Főzzük tíz percig, majd adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a csilit (a szószt és a szárítottat is). Főzzük további tíz percig, majd hagyjuk kihűlni, és egy mixer segítségével dolgozzuk jól össze. Keverjük hozzá a koriandert és a lime levét, majd fűszerezzük. Melegítsük fel a tortillákat, közben süssük ki egy másik serpenyőben a tojásokat is, amit fűszerezhetünk kedvünk szerint. Tegyünk a tortillára egy adagot a paradicsomos szószból, erre jöhet a kisütött tükörtojás, majd rá a reszelt sajt, a hagyma és a feldarabolt avokádó. A pikáns ízek kedvelői jalapeno paprikát is karikázhatnak rá.